Az 589 méteres Szent Vid-hegy tetején álló kápolna a Kőszegi-hegység egyik legnépszerűbb kirándulóhelye. A templom Velem község felett magasodik, gyalog és autóval egyaránt könnyen megközelíthető. Gyönyörű erdei környezetben található, ahonnan a kilátás páratlan.
A kápolna helyén a bronzkorban kiterjedt és nagy jelentőségű város feküdt, melynek házait a hegygerinc körüli mesterséges teraszokra éptítették. A Római Birodalom idején egy őrtorony állt itt, ahonnan jól védhető volt a vízvezetékrendszer, mely Szombathely (akkoriban Savaria) vízellátását biztosította. Ezt követően az avarok népesítették be ezt a környéket. Az Árpád-korban feltehetőleg Jurisics Miklós a kőszegi várral együtt védelmezte a kápolnát a törökök ellen. 1713-ban Hilerian szerzetes építtetett itt remetelakot és kápolnát, majd 1859-ben alakították ki a napjainkban látható formában az egyhajós, barokk épületet. A kápolnában copf stílusú szószék található, valamint a mellékoltáron a Fájdalmas Szűzanya látható, felette a Szent Vid szoborral. Tornya háromszintes, legrégebbi képét 1700-ban adományozták a templomnak, Mária mennybe menetelét jeleníti meg. A barokk stílusú főoltár feletti képet Kőszegen készítették, 1890-ben.
Amikor az általános iskola alsóbb osztályaiban ültem Szombathelyen a második emeleten és kinéztem az ablakon, pont ráláttam az Alpok magyarországi nyúlványaira, a zöld hegyekre, és jó időben egy kis fehér háromszög világított a hegyoldalból, az ott a Szent Vid kápolna.
nyáron a velemi úttörőtáborból számtalan túrát jártunk oda a hegyre, a kőszegi hegység kiemelt nevezetessége volt. Akkoriban nem nagyon használták, rossz állapotban is volt sokszor. Felnőttként is meglátogattam már sokszor, szívesen viszek oda embereket, megmutatni nekik. Pár éve még olyan szerencsénk is volt, hogy nyitva volt, bejutottunk. . . egyébként most is be lehet, vasárnap délutánonként istentiszteletet is tartanak. Ha kicsit lemegyünk a terasz alá épített lépcsőkön, Mária szobrokat találunk a szikla üregeiben. A templom mögött kb. 100 méterrel egy stilizált Golgota található. Mindenképpen megéri ide feljönni, a kilátás pazar, az erdő gyönyörű, és hihetetlenül tiszta levegő van a hegyen.