Csaták erdeje

I. Magyar Királyi Huszárhadosztály emlékműve VérteskozmaI. Magyar Királyi Huszárhadosztály emlékműve Vérteskozma a térképen

Érdekes 2023. márciusban, egyedül járt ittÉrtékelt: 2023. március 21.
Ajánlom a helyet másoknak is!
Ahogy mentem az erdőben az úton Vérteskozma felé, hát, látom ám, hogy hatalmas fekete autó áll az út szélén, sokszemélyes, és mellette háborús katonai jelmezekben hagyományőriznek valami dohányzó pasik. Na, még jó, hogy félreálltam, csak úgy pattogtak az apró kavicsok a kerekek alól, de sajnos épp lekéstem a pompát, ahogy kikászálódtam a fényképezőgéppel, ők meg bekászálódtak a kocsiba és elmentek a szép tavaszi napsütésben. Maradtam magam az út túloldalán lévő háborús emlékkel, az imént koszorúzták meg az előttem ittjárók, én meg lekéstem a ceremóniát. 1945. januárjában itt tartotta magát a magyar hadsereg egyetlen lovas, azaz huszáralakulata két hónapig, aztán elsöpörték őket. 15 huszár élte csak túl. De hány ló? - kérdezem mindig, de hány ló? A lovak ártatlanok, ők csak elszenvedik a háborúkat. Szóval, 2013-ban állítottak ide a huszárok tiszteletére egy emlékművet az erdőbe, az út túloldalán van egy nagyobb parkoló, ott lehet megállni, és körbe van rakva Robert Capa fotóit tartalmazó táblákkal. ajánlom is a hely megtekintését mindenkinek!
Fényképek (13)
I. Magyar Királyi Huszárhadosztály emlékműve Vérteskozma - Külső képI. Magyar Királyi Huszárhadosztály emlékműve Vérteskozma - Külső képI. Magyar Királyi Huszárhadosztály emlékműve Vérteskozma - EgyébI. Magyar Királyi Huszárhadosztály emlékműve Vérteskozma - EgyébI. Magyar Királyi Huszárhadosztály emlékműve Vérteskozma - EgyébI. Magyar Királyi Huszárhadosztály emlékműve Vérteskozma - EgyébI. Magyar Királyi Huszárhadosztály emlékműve Vérteskozma - EgyébI. Magyar Királyi Huszárhadosztály emlékműve Vérteskozma - EgyébI. Magyar Királyi Huszárhadosztály emlékműve Vérteskozma - EgyébI. Magyar Királyi Huszárhadosztály emlékműve Vérteskozma - EgyébI. Magyar Királyi Huszárhadosztály emlékműve Vérteskozma - EgyébI. Magyar Királyi Huszárhadosztály emlékműve Vérteskozma - EgyébI. Magyar Királyi Huszárhadosztály emlékműve Vérteskozma - Külső kép
Villapark Várgesztes - Kedvezményes Villapark Pihenés önellátással
Villapark Várgesztes