Az 1956-os forradalomról megemlékező szobor közadományokból jöhetett létre, 2008-ban avatták fel. Brusznyai Árpád középiskolai tanító volt, a forradalomban kivégzett mártír. Az emlékmű Melocco Mihály keze munkáját dícséri.
Brusznyai Árpád 56-os hős volt, és egészen másképp viselkedett, mint budapesti társai. Ő például ellenezte a fegyverosztást, meg az ÁVH-sokkal szemben durva agressziót. A törvény, a becsület embere volt. Az 56-os tettekről etikailag amúgy is eléggé megoszlanak vélemények. De itt egy példakép élt, és közadakozásból kapott is egy emlékművet a Megyeházával szemben.
De, hogy az az élőlény mi, ami kiterjesztett szárnnyal a város makettje fölé hajol, azt nem tudom. Nem turul, nem angyal. . . talán valamiféle Szfinx. De lehet, hogy 56-os harcos, vagy Veszprém város szülötte. . . Melocco Miklóst kéne megkérdezni, talán ő tudná a választ.