Bicsár Attila, a Sauska48 kreatív séfje nagy odafigyeléssel gondoskodik arról, hogy az étterem minden fogásában a vidék íze jelenjen meg, szép és egyszerű tálalásban. A fókusz az alapanyagokra esik, a fogások kialakítása a hagyományos receptekre támaszkodik, miközben a környezet, mint a konyha és a jó bor biztosítják a tökéletes harmóniát.
Szinte napra pontosan egy éve voltunk itt utoljára. Azóta az étterem bekerült a Michelin ajánlásos éttermek közé, joggal. Kíváncsiak voltunk, a Michelin-tányér miatt történt-e változás. Nem volt asztalfoglalásunk, ahogy az elmúlt években sem. Ez eddig sosem okozott problémát.
Érkezéskor rákérdeztek, van-e foglalásunk, és amikor bevallottuk, hogy nincs, szinte megdorgált minket a személyzet egyik tagja. Értem én, bekerültek a Michelin Guide-ba, valószínűleg több a vendég, és emiatt változott a policy is, de udvariasabban is fel lehet hívni a figyelmet a foglalás szükségességére, különösen a visszajáró vendégnél. Ez egy picit fura volt, de azért sikerült feldolgoznunk, amíg elfoglaltuk a helyünket. :) Az étlap szűkösebb lett, illetve megszűnt a korábbi "menüben" rendelési lehetőség is. Nem a kóstolómenüre gondolok, az természetesen van még. Lehet választani 5, illetve 7 fogásos degusztációs menü közül is, de mivel egy viszonylag könnyebb ebédre jöttünk be, á la carte rendeltünk. Őszintén szólva nekem a korábbi étlap jobban tetszett. Választhattunk a tőkehal, kacsamell, mangalicatarja, báránygerinc, vagyu steak, illetve a vargányás ravioli közül (hogy csak a főételeket említsem). Utóbbi mellett döntöttünk mindketten. Finom volt, de nem volt elsöprő. Természetsen a kihagyhatatlan túrógombócot sem maradt el, az továbbra is zseniális, csak kisebb lett az adag. :( Összességében továbbra is nagyszerű étterem, de sajnos most nem adott akkora élményt, mint az elmúlt években.
Egy vacsorára és egy ebédre is volt szerencsénk betérni. A személyzet rendkívül udvarias, de mégis közvetlen, és profik. Érkezés után vendégváró falattal kedveskedtek. Én a 2 étkezés alatt megkóstoltam a kacsamáj terrine-t (zöldalmával, szőlőlekvárral, pirított kaláccsal), a black angus bélszínt fűszeres brokkolival (+ fehérbabbal és kápia paprikával), a burgonyafőzeléket buggyantott tojással, pankomorzsában sült zellerrel és fekete szavasgombával.
Az előétel (kacsamáj terrine) csillagosötös volt, a bélszín, bár nem volt tökéletes, szintén nagyon ízlett. A túrógombócot nagyon ajánlom levezetésként, az egyik legfinomabb, amit valaha ettem. Habkönnyű, finom, és nagyon jól feldobja a borjádi tejföl mellé tálalt sárgabaracklekvár és a karamellizált pekándió. Természetesen az étteremben a pincészet borait és pezsgőit is meg lehet kóstolni. Érdemes is, hiszen a környék egyik legjobb borászatáról beszélünk. Érkezés előtt érdemes asztalt foglalni!
Az ittjártam.hu alapján választottam ezt a helyet.
A Sauska név pincészetének köszönhetően sokkal ismertebb a villányi borok kedvelői körében, de a szintén a pincészethez tartozó fine dining étteremnek is számos rajongója van. A Gourmet Fesztiválon találkoztunk velük először, itt volt alkalmunk megkóstolni az ételeiket.
Az nem volt egyértelmű, hogy a távol-keleti ízvilág csak a fesztivál miatti egyszeri kalandozás volt-e részükről, vagy a normál étlap is ebbe az irányba mutat-e. A nagyon kedves fiatal szakáccsal elbeszélgettünk, amíg készültek az ételek. Gombaerőleves marhaoldalassal, korianderrel, lime-mal, babcsírával, csípősen vagy csípős nélkül (1250 Ft), jó kiadós adag. A marhahús állaga, készültsége, íze kitűnő volt. A főfogás tökfőzelék mangalicapofával, paprikaolajjal, fűszeres kenyérmorzsával egyszerű, de mégis frappáns fogás volt. Sajnos desszerttel nem készültek ezúttal, pedig kíváncsi lettem volna, hogy abban mit tudnak nyújtani. Az étterem felső kategóriás, aktuális áraik: 2 fogás: 6490 Ft, 3 fogás: 8490 Ft, 4 fogás: 9900 Ft, de az ételek közel fele feláras.
Villány a magyar borászat egyik ékköve. A borvidék névadó települése, melynél vonzóbb borturista célpont kevés akad. Elsősorban fehérborokért rajongó emberként mondom, hogy valójában egy sem. Megannyi egész évben nyitott pince, még tízszer annyi, melyben előzetes egyeztetés alapján lehet kóstolni.
Kiváló szálláshelyek és országos viszonylatban kiemelkedő éttermek. Ezek sorát gyarapította Sauska Krisztián, amikor megnyitotta a pincészet keretében a Sauska 48 nevű éttermet, melyhez leigazolta kreatív séfnek a magyar gasztronómia egyik legismertebb és legelismertebb konyhafőnökét, az Alabárdosban nevet szerzett Bicsár Attilát. Korábban is szerettünk volna ide eljutni, de akkor még nem tudtuk azt az alapigazságot, hogy hétfőn és kedden Villányban az élet takaréklángra van állítva, kis túlzással a fű sem nő. Most ezzel a tapasztalattal felvértezve érkeztünk csütörtökön este. A pincészet és így az étterem is kívül esik a településen, de érdemes rászánni a központtól számított kb. 20 perces sétát. A teraszról a kilátás lélegzetelállító, a beltér modern és vendégmarasztaló egyszerre, a kiszolgálás kifogástalan: pincérünk kommunikatív, felkészült, kedves, udvarias. Üdvözlőfalatként kiváló, ropogós héjú, belül puha barna zsemlét kaptunk kitűnő minőségű vajjal. Ittunk indításnak a pincészettől két pezsgőt, majd az ételekhez két furmintot, egy reduktívat és egy fahordós dűlöszelektált tételt. Az étlap összefogott, struktúrája a fővárosi csúcséttermek ebédmenüit idézik: 2,3 vagy 4 fogás válogatható össze, fix összegért, egyes ételek esetében felárral. Mi a 7700 forintos három fogásos ételsort céloztuk meg. Némi dilemmázás után kértünk kacsamájat (900 ft felár), tanyasi csirkét és mákos gubát. Ételeink tálalásra, ízre, állagra egyaránt kiválóak voltak. A Sauska48 a legjobb élményeink között rögzítette nevét, jó szívvel ajánljuk másoknak is.
Az értékeléseket az Ittjártam.hu felhasználói írták, és nem feltétlenül tükrözik az Ittjártam.hu véleményét.
Ön a tulajdonos, üzemeltető?
Használja a manager regisztrációt, ha szeretne válaszolni az értékelésekre, képeket feltölteni, adatokat módosítani! Szívesen értesítjük arról is, ha új vélemény érkezik.