A kilátó Szatyor Győző fafaragó mester alkotása. 2011. augusztus 12-én avatták fel, a nagyharsányi csata évfordulóján, ekkor Csatatér-kilátónak nevezték. A kilátóból többek között a Templom-hegyi ammonitesz tanösvényt, villánykövesdi pincesort, Karasica patakot fedezhetjük fel a Mecseken kívül.
Kihagyhatatlan 2023. szeptember 19.a párjával járt itt
A Templom-hegyi kilátót könnyű megtalálni, szépen ki van táblázva az oda vezető út. Kellemes sétával könnyen elérhető. A kilátó alatt húzódik a Templom-hegy régi kőbányjából kialakított Ammonitesz tanösvény is, amit szintén érdemes útba ejteni. A kilátóból belátni a környéket, a saszeműek akár a híres villánykövesdi pincesort is kiszúrhatják a távolban.
A fa építmény tetejére az 1. szinttől keskeny lépcsők visznek fel, itt nem árt jobban figyelni. Mi a közeli templomnál parkoltunk, de állítólag a környéken van további, ingyenes parkolási lehetőség is, illetve a villányi pincesorról is kb. 30 perc sétatávolságra van, így akár gyalogosan is megközelíthető. Nagyon szépen fotózható építmény, érdemes kéznél tartani a kamerákat/telefonokat.