Királyi Palota - Visegrádi Mátyás Király Múzeum Visegrád
Királyi Palota - Visegrádi Mátyás Király Múzeum Visegrád
4,7
181 értékelés
Királyi Palota - Visegrádi Mátyás Király Múzeum Visegrád bemutatkozása
A Királyi Palota a 14. században Károly Róbert udvarháza volt, és onanntól kezdve sok magyar király udvarának adott helyet, jó ideig utolsóként Zsigmond királyénak. A 15. század végén Mátyás királynak köszönhetően újra pompába borult vidéki rezidenciaként. Elkészült a díszlépcső, a kápolna és a Mátyás király címereivel díszített Herkules-kút is.
A török időkben azonban sajnos rommá vált az épület, 1934 óta dolgoztak a feltárásán, ennek is köszönhető, hogy ma már egy múzeumba léphetnek be a látogatók. A Mátyás Király Múzeum is a Visegrádi Királyi Palotában kapott helyet, melyet I. Lajos kezdett el építtetni élete végén de már csak utódai: Mária és Zsigmond fejezték be a XIV. század végén. A XV. században háttérbe szorult palotát csak Mátyás állítatta helyre a XV. század végén. Ettől kezdve, az 1544-es török hódításig a magyar királyok vidéki rezidenciája volt. A török időkben rommá vált épületet a XVIII. század közepén lebontották. 1934 óta folyó feltárása és helyreállítása során maradványait múzeummá alakították. A kiállítások és a történelmi játszópark mellett a múzeum fő látványossága a Palotanapok, melyet minden évben május, június valamint szeptember, október hónapokban, minden hétköznap (keddtől péntekig) 9-től 16 óráig rendeznek meg.
Low cost városnéző séta gyerekekkel. Ez volt az első igazi tavaszi nap: élveztük a melengető napsugarakat, sütkéreztünk a szabadban a Visegrádi Fellegvár látványával. Nyílnak a tavaszi virágok, színesedik minden: Zöld erdőben jártam, kék ibolyát (is) láttam. . . Madárcsicsergés és rügyfakadás, bodobács kolóniák egymás hegyén-hátán.
Útközbeni reggeli után átkompoltunk Visegrádra a Királyi Palotába és a Történelmi játszótérre. Nyájas-kedves kiscicával barátkozunk: Mit is mondhatna egy ízig-vérig macskabarát? P: Anya, hazavisszük Foltikának. A cica végül marad és pulival ismerkedik. Bár úgy tűnik, hogy ebből nem lesz örök barátság. . . . A Palota tele van látnivalóval: Oroszlános-kút és Herkules-kút, szobák, fürdő, konyha, kert, kőtár Walkie-talkie-val még a felfedezés is sokkal izgalmasabb! A Királyi Palotában ingyenes szombati nap van.
A visegrádi királyi palota, meg a Mátyás király múzeum az tulajdonképpen nem két külön intézmény, hanem kettő az egyben. A magyar királyok előszeretettel időztek itt, az Árpádok nem annyira, de Károly Róbert már igen, aztán az utódai palotává fejlesztették a házat.
Folyamatos átépítések, alakítgatások, ilyen-olyan toldások nyomai találhatók, de az egyik kulcsmondat az az, hogy a török idők után rommá lett épületet a XVIII. század közepén lebontották. Hogy aztán te mit látsz manapság az eredetiből, az egy más kérdés, voltak ásatások, és elég sikeresen helyreállították, látványossá tették az épületegyüttest. Izgalmas, érdekes kaland bejárni, ez azért mégis a magyar királyok rezidenciája, nem báró Sanyimanó kúriája Karánkamásságon. Zárás előtt nem sokkal voltam legutóbb, ennek az az előnye, hogy a látogató népség java már kiment a házból, vagy már kikergették őket, én meg csak úgy magányosan bebarangolhattam, de mindenkinek ajánlanám, hogy tegye ezt!
Már vagy 5-6 éve jártunk a Királyi Palotában. Most ismét Visegrádon töltöttünk néhány napot, így újra jártunk mindent. A Palota csalódás. Sokkal jobban le van romolva az állapota, mint régen. Remélem egyszer szebb lesz.
Előzőleg nem olvastam a helyről, így mikor a bejárathoz értünk gondoltuk érdeklődünk. De picit eltántorított az a szituáció, amikor nem kaptunk a múzeumról semmi érdemleges információt az ott ülő Úrtól. Aznap be sem mentünk. . . de a Párommal úgy gondoltunk, 2 nappal később, hogy nem szeretnénk úgy hazamenni, hogy ide mégsem mentünk be.
Végül nem bántuk meg, érdekes volt minden terem, a megmaradt épületdarabkák és a kert is. A szobákban láthattuk a kornak megfelelő berendezéseket, öltözködést. Kifejezetten tetszett a konyha és az arról szóló történetek! A kert gyönyörű, virágos. . . nagyon kellemes volt ott sétálni. Szóval én csakis ajánlani tudom! !
Az értékeléseket az Ittjártam.hu felhasználói írták, és nem feltétlenül tükrözik az Ittjártam.hu véleményét. Az átlag számításánál figyelembe vettünk 177 darab olyan értékelést is, melyet szöveg nélkül, csak pontozással adtak le partneroldalukon, a szallasvadasz.hu-n.