A zalaszántói Béke Sztupa a 316 méter magas Világosvár hegyről néz a Balatonra, 30 méter magas és 24 méter széles. Ez Európa egyik legnagyobb sztúpája és kívánjuk, hogy járuljon hozzá a világbékéhez! Buddha tanításai, ereklyéi és egy 24 méteres életfa található a Sztupa belsejében. A Buddha szobor Dél-Koreából származik.
A Sztupa Buddha szellemét, ugyanakkor bölcsességét, minden élőlényhez fűződő együttérzését és szeretetét is jelképezi. A béke, a boldogság és a megvilágosodás jelképe.
Kihagyhatatlan 2023. október 2.gyerekekkel járt itt
Különleges,szép helyen jártunk, ilyent még csak a médiában láttam! Érdemes volt felmenni a hegyre és körbejárni ezt a szent helyet! Kis időre a meditációs házba is bementünk,ami mellette van. Nagyon jó volt elvonulni kicsit a világ zajától!
Kihagyhatatlan 2023. szeptember 23.a párjával járt itt
Verőfényes napsütésben érkeztünk, ismerős ajánlására. Felemelő érzés volt körbejárni, megcsodálni! Mindenkinek ajánlom, aki a közelben jár, ki ne hagyja! Sajnos az imádkozóterembe már nrm volt időnk bemenni, de legközelebb biztosan betérünk!
Kihagyhatatlan 2021. szeptember 19.egyedül járt itt
Ezzel valahogy úgy voltam. hogy persze, persze, többször jártam már itt, de sajnos nem az értékelhetőségi időn belül, így kimaradt eddig, mert nem csalunk. Most akkor újra felmentem, és nem is bántam meg. Voltam már építkezés közben, meg régen úgy is, amikoraz imaterem a völgyben volt. Néhány dolog megváltozott azóta.
A bejáratnál illendően füstölőt ragadtam, és azzal jártam körbe a teret, míg el nem értem a Buddha lába elé helyezett tárolóig és oda beletűztem. Megpörgettem fent az imamalmokat. Örülök, hogy az imaterem már itt fent van, bementem és a kellemes hűvösben talán egy fél órát elköltöttem a bölccsel, gondolatainkba mélyedve. Ha szerencsém van, akkor nem zavar senki, úgy látszik, másokat ez a dolog nem érdekelt annyira. De nem is lenne tisztességes egy zajos csapattal felkeresni ezt a helyet. Az elszomorított, hogy a cipőtárolónál lévő két cipőkanál közül az egyik el volt törve, a másik durván meg lett hajlítva a használhatatlanságig. Ki tesz ilyent, aki egy ilyen szent helyre feljön? ? Lelkileg egy kicsit megfürödve a csendben a végén vettem magamnak egy szélparipát. azaz a leghosszabb imazászlót, ezentúl ez fog lobogni a kertemben.
Kihagyhatatlan 2021. szeptember 11.barátokkal járt itt
Magával ragadó, különleges és spirituális hely. Az egész környezete csodálatos. Érdemes elmenni kicsit és megpihenni, elmélyülni az élményben. Különlegesen érzés ott lenni és látni ezt a gyönyörű épületet.
Kihagyhatatlan 2018. augusztus 11.gyerekekkel járt itt
Több alkalommal jártam már itt, a férjemmel, a gyerekekkel együtt, ásványgyűjtő barátaimmal és bakonyi jógatábort követően a jógatársakkal. Ez utóbbi azért volt különösen emlékezetes, mert ekkor 3 szerzetes homokmandalát készített, és sikerült látni a színes mandalát közvetlenül elkészültét követően (még az összesöprést, megsemmisítést megelőzően).
Ha lehetőségünk nyílik rá, fel szoktuk keresni az Európában található buddhista kegyhelyeket, igaz, nem sok van belőlük, országonként csupán néhány, de elmondhatom, hogy a zalaszántói sztúpa a legszebbek közé tartozik. A falu széléről egy erdei úton lehet megközelíteni a helyszínt, a Kovácsi-hegyen lévő erdei tisztást, több km-t kell beautózni, persze lehet gyalogosan túrázni, zarándokolni is. A sztúpát egy dél-koreai buddhista szerzetes kezdeményezésére kizárólag adományokból - a dél-koreai mellett jelentős osztrák adományozói kör is támogatta - építették fel a világbékéért, és 1993-ban maga a XIV. Dalai Láma avatta fel. A sztúpa átmérője 24 méter, magassága 30 méter, hófehér színe kitűnik a fák közül. Az építményben eredeti Buddha ereklyéket (csontszilánkokat) helyeztek el, amely Európában egyedülálló, továbbá buddhista tanításokat, szent szövegeket és egy 24 méter magas életfát. A sztúpa 3 emeletére fel lehet menni, a buddhisták hitének megfelelően az óramutató járásával megegyező irányban illik körbejárni és persze kizárólag cipő, lábbeli nélkül. Az erdőn át egy kis ösvényen lehet leereszkedni a Milarepa Meditációs Központba, ahol rendszeresen tartanak programokat, a buddhizmuson belül a drikung kagyü vonalat követik: meditációt, beavatást és tanítást, ünnepségeket. Belépő természetesen nincs, adományokat elfogadnak. A sztúpa mellett található egy kis ajándékbolt, füstölőt szoktunk itt venni.
Az értékeléseket az Ittjártam.hu felhasználói írták, és nem feltétlenül tükrözik az Ittjártam.hu véleményét. Az átlag számításánál figyelembe vettünk 2 darab olyan értékelést is, melyet szöveg nélkül, csak pontozással adtak le partneroldalukon, a szallasvadasz.hu-n.