Az Árpád-házi Szent Erzsébet szobrot 1914-ben állították fel, alkotója Maróti Géza. A mű érdekessége, hogy Maróti felesége volt a modell. Eredetileg a Maróti villa kertjében állt a szobor.
Pár napja elmélkedtem itt a zebegényi havas boldogasszony templomról, és akkor csak úgy általában véve megéljeneztem, hogy szép, meg van mellette egy Mária szobor is, amit akkor eléggé kételkedve kérdőjellel jeleztem, de utóbb kiderült, hogy ez egy tévút, aki ott áll az Árpád-házi Szent Erzsébet. Hogy miért nem ismertem fel azonnal?
Mert a szomszéd faluban éppen előtte füleltem le egy Árpád-házi Szent Erzsébetet (Nagymaroson) és ő egészen másképp nézett ki. Az inkább rusztikusabbnak látszott, emez meg inkább nőiesebbnek. Persze az lehet a főoka, hogy a szobrász, mint utóbb kiderült, a saját feleségéről mintázta, s ki tudja, talán az egyén személyes szerelme és élőbbé és szebbé tette a végeredményt. A rasztahaj így is megvan, meg úgy is, meg az a Csillagokháborújás hasonlatom is tovább él. . . meg a szobor szépsége is ugyanaz.