Zsámbéki Romtemplom és Kőtár Zsámbék bemutatkozása
A XIII. század első felében épült templom fénykorában a későromán és kora gótikus építészet méltán kiemelkedő darabja volt, ami még évszázadok távlatából is látszik rajta. A törökellenes harcok és a földrengések nem kímélték, de az azóta eltelt időben többször is átesett felújítási munkálatokon, így ma is büszkén áll Zsámbékon.
A templom egész évben látogatható, a közelben ingyenesen tudunk parkolni is.
Mi is, mint Ugar kolléga, rémüldöztünk azt olvasva, hogy 2023-ban a zsámbéki önkormányzat pályázatot írt ki a templom és a kolostor újjáépítésére. Majd éppen mielőtt Fejérbe indultunk többnapos ismerkedő túránkra, valahol az jelent meg, amit a kolléga is ír, hogy letettek az ötlet megvalósításáról. Marad a rom, a romtemplom.
Mert ha Zsámbék, akkor ebben az országban mindenkinek elsőre a romtemplom jut eszébe. Őrizzék, védjék meg olyannak, amilyennek ismerjük. Az 1763-as nagy komáromi földrengés rombolta le, azóta nem építették újjá. Akkor ezután sem kellene. Álmélkodva bolyong az ember a maradványaiban is monumentális építmény romjai között, csodálja a megmaradt építészeti elemek, faragványok szépségét. Elgondolkodva a messze múlton, amikor a Franciaországból idetelepült premontrei rend itt is, és szinte ugyanazon időben, az 1200-as évek elején Ócsán is, ahol nemrég jártunk, ilyen jelentős építészeti alkotást hozott létre.
Csak azért, hogy ne félj tovább. . . hétfőn kint voltunk e gyönyörű romoknál, és érdekes, hogy sokan jutottak ugyanerre a gondolatra, hogy menjünk ki, nézzük meg utoljára, mert jönnek a barbár "rendbehozók", és ezt is tönkreteszik nekünk örökre, mint annyi más helyet is az országban, de, a bejáratnál, és úgy látszik, hogy már sokan kérdezték, a bennfentes rutinosan megnyugtatott mindenkit, hogy nem lesz itt semmiféle újjáépítés, mesterséges múltmúzeum, mert letettek róla, nincs rá pénz, hál'Istennek.
Így aztán miénk volt még az eredetiségének érzületével, a megcsodálhatóságának valóságával, és tovább élvezhetjük e monumentális váz szakrális esztétikáját.
Kihagyhatatlan 2023. szeptember 17.családjával járt itt
Amikor errefelé járok, nem hagyom ki az alkalmat, hogy ne nézzem meg. Sokadszorra. Az egyik építészeti, művészeti csodánk, ami igy sérülten egyszerre engedi láttatni a külsőt és a belsőt. Én nem használnám a degradáló rom vagy csonka elnevezést sem. Ő így, így is gyönyörű, méltóságos, alázatra késztető.
Még erősebb lesz az élmény, ha csak felületesen is de elolvassuk a történetét, ami az interneten könnyedén megtalálható. Többször jártam már itt, évtizedekkel ezelőtt is, amikor még csak egy dombocskán álló, elhagyatott kincs volt, és milyen jó, hogy most már őrzik kerítéssel, és (ahogy olvastam) a jövőben kulturális vallási látogatóközpontot is terveznek. Ez a templom is kihagyhatatlan építészeti és művészeti értékeink közé tartozik, amit nem csak érdemes, de kell(ene) is látnunk, ismernünk.
Kihagyhatatlan 2022. augusztus 14.barátokkal járt itt
Romjaiban is impozáns, a környezetét uraló építmény. A kerítés kicsit ront a fotózhatóságon, de érthető, hogy ott van. Minden évszakban érdemes megnézni, nem hivalkodó lakóházak veszik körül, hangulatos.
Hűű, ez de különös. . . nem volt még itt senki? Vagy csak nem írt róla? Hát akkor. . . egészen véletlenül ma voltam ott. Nem emlékszem, hogy régen belépős lett volna, mert mintha csak úgy simán besétáltunk volna mindig hátulról, Most nem. Kordon van, nyíl jelzi, hogy arra van a bejárat, tessék oda átzarándokolni. . .
a kerítésen meg egy mókás tábla, hogy NO DRÓN. . . nem ám csak úgy ingyen repkedünk felette. Jól néznénk ki. . . így aztán odacammogtam a bejárathoz, a bájos fiatal hölgytől megkérdeztem, hogy a 70 éves aggastyánok is fizetnek-e? Nademárnemisnézkiannyinak. . . na, erre megmutattam a személyimet. Pénz az ilyenkor! Sima free entry ticket. Érdekes idő volt, de úgy emlékszem, hogy ahányszor csak itt voltam, mindig a felhők és a Nap kergette egymást váltakozó sikerrel. Szemerkélt, mikor átsétáltam a romok között. Tettek a közepébe, a főhajóba egy amolyan koronás sátrat, elégé nem illik oda, olyan kis bazári hatást kelt. Szerintem. De a templom lenyűgöző, mint mindig. A monumentalitása föléd hajol és alázatra kényszerít. Szép lelki élmény ez, ajánlom is mindenkinek!
Az értékeléseket az Ittjártam.hu felhasználói írták, és nem feltétlenül tükrözik az Ittjártam.hu véleményét. Az átlag számításánál figyelembe vettünk 34 darab olyan értékelést is, melyet szöveg nélkül, csak pontozással adtak le partneroldalukon, a szallasvadasz.hu-n.