Megkóstóltuk a híres velős pirítós-forralt bor párosítást. A pirítós a pincér szerint is elég kiadós adag, ebben igaza volt, a bor finoman, a pírítós erősebben fűszeres volt. Kb annyi velő volt rajta mint a kenyér vastagsága, azaz nem mutatatóban, hanem vastagon velős volt. Még mindig 650 Ft.
Megmértem 11 perc alatt kihozták a rendeléstől számítva, igaz csak 3 vendég volt! Viszont fáztam a belső térben is, ezért kapott keveset a hangulat. Kocsmának 5-ös lenne, mert főznek is, étteremnek 3-as a retro jelleg és hideg miatt. Még egy ok a lapontozásra: se SZÉP, se BANK kártyát nem fogadnak el.
Minden nyarukat Füreden töltő ismerőseim ódákat zengtek erről a helyről, engem valamiért nem fogott meg annyira. Ottlétünk alatt szinte egymásnak adták át a helyet az emberek, folyamatosan tele volt a terasz, finomak a boraik és a velős pirítósuk, ár-érték arányban is elfogadhatóak, összességében elégedetten távoztam, de nem ez a kedvenc helyem Füreden.
Igazi muskátlis, békebeli kiskocsmai hangulat. Balatonfüreden azt a bizonyos 6 lépcsőt már sokan "megmászták", hogy megkóstolhassák a méltán híressé vált velős pirítósukat. Egy nagy karéj roppanósra pirított házi kenyér, melyen ízletes velős ragu gőzölög.
Mellé egy jóféle balatoni borból készült fröccs vagy akár egy frissen csapolt korsó sör - itt az sem számít szentségtörésnek - melyet a mindig mosolygós pincér hölgyek pillanatok alatt röpítenek az asztalokhoz. Jó pár éve visszajárunk már csak a hangulat kedvéért, no és persze a velős pirítósért. :-)
Évek óta sétálunk el a hely előtt, most végre kipróbáltuk. Nem mintha eddig nem lett volna hely, mindig volt szabad asztal, csak most jött el az ideje. Kíváncsi voltam az agyon dicsért velős pirítósra, mivel más sok helyen ettem. Nos, az az igazság, hogy ahány ember itt velős pirítóst szeretne enni, annyi velő a világon nincs, ezt gondoltam, és igazam is lett.
A neve legyen inkább velős pörkölt, annak viszont kiadós és finom. Már aki a csípőset szereti, mert eléggé erős volt. A kenyér viszont meglepően finom, kellően vastag és tökéletesen megpirított szelet volt. Ennyi pénzért laktató étel. A személyzet kicsit unta a vendégeket, és jó lenne ha a férfi felszolgálók mellőznék a rövid nadrágot. A kutyabarát éttermek, úgy általában elkülöníthetnének egy részt a kutyás vendégeknek. Van kutyám, de otthon sem eszünk együtt. Egy próbát mindenképpen megért, körbenézve a többi adag is brutális mennyiségű, legközelebb talán kipróbálunk mást is.
Évek óta ismerjük a borozót, rendszeresen visszajárunk. A kezdeti jó érzés azonban lassan kezd alábbhagyni. Ugyan a velős pirítós maradt a régi, és isteni finom, de a kiszolgálás rengeteg kívánnivalót hagy maga után. Unott, mosolytalan pincérek, ott felejtett vendégek, koszos asztalok. Jövőre meggondolom, hogy érdemes e újabb próbát tennünk.
Szeretjük ezt a klasszikus, nosztalgikus helyet, de az idán valami megváltozott. hosszú időt kellett várnunk a kiszolgálásra, többet, mint régen, pedig máskor sem voltak kevesebben. Utánunk érkező vendégekhez ment oda a pincérnő, és hiába próbáltunk szólni neki, amikor újra szabaddá vált, nem sikerült magunkra vonni a figyelmét.
Végül felálltunk. Kár, pedig a velős pirítós utánaozhatatlan, a folyó borok nagyon jók, a kiszolgálás mindig barátságos volt eddig. Ez a nyár talán túltett a kapacitáson és a lehetőségeiken.
Veszített a patinájából már a Lépcsős, de a velős továbbra is finom. A kiszolgálás kissé lassú és nehézkes, nincs már mosoly a vendégnek, de ha csak a velős miatt, vagy a finom fröccsökért térünk be, akkor ne hagyjuk ki. A sztarpacska is finom volt még egy éve, most azért nem voltam elájulva tőle.
Többször is írtam dicsérő szavakat erről a helyről, melyeket most a legnagyobb sajnálatomra meg kell változtatnom. Balatonfüredi félpanziós wellness hétvégénk szombatján sétálni indultunk. Együnk egy velős pirítóst a hatlépcsősben! - mondtuk egybehangzóan. Pár percet vártunk az asztalra, mert bizony teltház volt.
Rendeltünk, aztán jó sokat vártunk a rendelésünkre. Közben folyamatosan hordták a felszolgálók az óriási méretű velős pirítósokat. Azonban ezek színe már messziről nézve is más volt, mint a korábban megszokott. Sokkal sötétebbek voltak a kenyerek. Mikor megkaptuk, közelebbről is meggyőződtünk erről és bizony az íze is szokatlan volt. Szégyellhetik magukat! Már nem itt mérik a legjobb velős pirítóst.
Mivel több időt kellett tölteni Balatonfüreden és egy ismerősöm is ajánlotta a velős pirítóst így adtunk még egy esélyt a helynek. Nem kellett volna. Én kértem egy sütőtökkrém levest,ami finom volt. A párom marhahús levest kért. A répa ehetetlen volt, a marhahús meg rágós, még főzhették volna.
Most jön a "velős" pirítós, a pirítóssal nem is lett volna probléma, de a masszának semmi köze nem volt a velőhöz, májkrémes melegszendvics volt igazából.