Külföldi barátnőkkel volt randink egy szép nyári délután a Zserbóban. Hova is mehettünk volna velük Budapesten, mint a messze földön híres Gerbeaud Házba, a Cukiba. Nem is kellett szégyenkeznünk semmiért, méltó a hírnevéhez. A szép környezetben még szebb berendezésekkel ellátott termek, gyönyörű csillárok, függönyök, tükrök, sütikölteményekkel díszített pultok!
Csak ámultak-bámultak a külföldi vendégeim. Tátott szájjal járták végig a pompázatos termeket, ilyet még Svájcban sem láttak, mondták ők. Büszke voltam erre a csodaszép cukrászdánkra, örültem, hogy megmutathattam nekik ezt a kis ékszerdobozt, s megkóstolták a süticsodákat, s meg is dicsérték! Igaz az árak inkább a svájci pénztárcához illenek, nekünk "kissé" túlzóak. De ha jönnek legközelebb, feltétlenül ide akarnak újra eljönni egy szelet sütire, s kávéra.
Bár csaknem 40 éve élek a fővárosban, ezen belül 15 éve a Belvárosban, még csak egyetlen egyszer ültem benn a Gerbeaud cukrászdában, ez sem saját ötletem volt, hanem egy Budapesten járó külföldi barátom szeretett volna feltétlenül betérni ide, én pedig szívesen elkísértem.
Egyrészt elvitelre vásároltunk dobozos marcipánt és bonbonokat, ami valóban fantasztikusan finom volt. Én a magam részéről mignont és narancslevet kértem, őszintén szólva nem volt egy kulináris élmény, ettem már ennél jobb sütit is sokszor, de a hely hangulata, a pazar berendezés, a csinosan felöltözött, udvarias, figyelmes kiszolgálás miatt azt gondolom, nem bántam meg, hogy ezt is kipróbáltam. Nekem ez a hely egy kicsit sznob, nem tudok itt felszabadultan hosszú időt eltölteni, beszélgetni, kicsit úgy éreztem magam, mintha egy filmbe vagy színpadi környezetbe csöppentem volna. A hely nagyon drága, hiába Vörösmarty tér és a név maga a fogalom, de nem én fizettem :-) Fagylaltot már sokszor vettem a kinti árusító standon, minden nyáron néhány alkalommal csak ezért járok erre, de azt menet közben, sétálva fogyasztottam el. Borsos ára ellenére a helyben készült ostya valóban minden pénzt megér, és a fagyik is finomak, ízletesek, nem túl édesek.