A Hrabal hangulata utánozhatatlan! És hogy honnan ered a neve? Bohumil Hrabal híres cseh író gyermekkorát a nymburki sörgyárban töltötte, melyről a Sörgyári capriccio c. regény és film is szól. A sörgyár ma is létezik és söreivel a hrabali regényalakoknak állít emléket. Sörkedvelőknek garantáltan érdemes megkóstolni őket!
Tovább olvasom >>
Mellé pedig olyan finomságokat ehetnek, mint a "moravský pivní guláš", azaz morva sörgulyás knédlivel tálalva. Szeptember végén különösen érdemes ellátogatni ide, ugyanis minden évben megünneplik a cseh sör napját/hetét.
Az ittjártam.hu alapján választottam ezt a helyet.
Egy hétköznap este tértünk be a sörözőbe, mikor a Rákóczi úton volt dolgunk. Az interneten sok jót olvastam róla, és amikor elmentem előtte, mindig tele volt. Most is éppen csak egy kétszemélyes asztalkát sikerült találni üresen.
A sörválaszték elég széles, elsőre nehéz is áttekinteni, és a nagy tömeg sietős kiszolgálás sem adott túl sok információt, azt kérdezte, hogy világos, barna, félbarna, vagy búza sört kérünk-e. A berendezés meglehetősen igénytelen, elhanyagolt benyomást kelt, a 70 -es évek Csehszlovákiáját idézi, kártyával nem lehet fizetni. A WC kifejezetten piszkos, lerobbant, a 40 évvel ezelőtti restik színvonalának felel meg. Van azért a helynek egyfajta hangulata, és aki csak a sörre koncentrál, az egyszer kipróbálhatja.
a Hrabal a Puskin utcában nyitott, de szerencsére a kis kocsma hamar átköltözött a Rákóczi útra. A Hrabal fotóival és életképekkel A cseh Postrizinsky söreit csapolják és a 6 csapon sokszor - jó cseh szokás szerint - "vendég"-sör is fönn van, hogy a megszokott könnyű világos, a barna, a speciál és a Bak-sör mellett megkóstolhassunk izgalmas újdonságokat is.
Az ételek tipikus cseh kocsmakaják, természetesen hermelin és más egyszerű de laktató húsos ételek találhatóak meg az étlapon, amik sörkorcsolyának vagy tartalmasabb ebédnek is beillenek. Néha sajnos "gazdag ember a kocsmáros", mert van, hogy "bőven mérik a habot", ami kicsit elveszi az ember kedvét, de ha megkóstolja a sört, mindjárt újra mosolyra húzódik a szája. Palackos kínálat is van, amit akár el is lehet vinni. Néha kapható a gyár Hrabal születésének 100. évfordulójára főzött ünnepi söre is, amit mindenképpen érdemes megkóstolni, vagy télidőben az erősebb félbarnát a Nezny Barbart (Gyengéd barbár) is választhatjuk a világos Pepinke 12-ese helyett.
Baráti társasággal terveztünk ünnepelni, finom cseh sörök társaságában. A sörökkel nem is volt gond, kellően hideg, kellően habos, finom volt. A kiszolgálásról már nem tudok mondani semmi jót. Az első negatívum, hogy a helyfoglalás társaságok részére kötelező fejenkénti 3000 forint "kaució" (mi ez, albérlet? ).
De ez csak egy aspektus. . . Amikor megérkeztünk páran a társaságból, elsőkként, nem győzték hangoztatni, hogy csak fejenkénti 3000 forint "kaució" ellenében foglalhatunk helyet. Tudomásul vettük, leültünk, ismét figyelmeztetés, rendben csak igyunk már valamit. . . mégiscsak 32 fok van odakint, mi meg tikkadunk. Na azzal még várni kell, amíg megérkezik az illető aki foglalt! Mi van? ? ? ! ! ! Na jó, 12 perc (! ) ücsörgés után hajlandók voltak megkérdezni, hogy mit hozhatnak. . . Hát addigra sikerült megalapozni hangulatunkat és nem pozitív értelemben. . . Összességében a kiszolgálás kritikán aluli és az összhatáson az sem tud dobni, hogy az italok finomak voltak. Továbbálltunk. . .
Eddig nem ismertem ezt a helyet, véletlenül találtam rá a neten, cseh söröket keresve Budapesten. Könnyen megközelíthető, kicsit eldugott. Belépéskor az egyszerűség tűnt fel legelsőnek. Aztán körbenézve láttam, hogy próbálják a hrabali hangulatot képekkel, berendezéssel visszaadni. Mivel csak sörözni szerettünk volna, így csak az ital kínálatot néztük meg.
Találtunk is megfelelő barna sört, ami ár-érték arányban megfelelő volt. A felszolgálás egyszerű volt, ajánlat nem hangzott el ételre. Fizetéskor rákérdeztem, hogy vannak-e eredeti cseh ételeik, erre hoztak étellapot.
10 főre a foglaláskor fejenként 3000 forint "kauciónak" nevezett összeget kértek el, amiről mint kiderült, vissza nem kapjuk, hanem kötelező lefogyasztani! Tulajdonképpen köteleztek a fogyasztásra. Onnantól kezdve mindenki azon stresszelt, hogy mennyit fogyaszt és meglesz-e amit befizetett. Többször voltam már, és a kiszolgálás mindig pocsék volt.
Tudálékoskodnak a sörökhöz nem értőkkel, pedig szakmailag a személyzet sincs sokszor képben. Egyedül a sörök jók, nagy a választék, de azért inkább máshová érdemes menni. Nagyon nem ajánlom senkinek, mert 5-6 alkalomból 1x hozták a minimum elvárt szintet, amit egy vidéki talponálló lazán teljesítene minden alkalommal.
A sörökhöz nem sokat értek, de mentségemre szolgáljon, hogy nem iszom belőle sokat, sőt, ha tehetem, inkább mást iszom, mégpedig azért, mert a sör ízét alapból nem szeretem. Ha mégis iszom, annak oka van, leginkább az, hogy a sör valóban finom, izgalmas, különleges, még az én ízlésem szerint is.
S amellett vannak olyan alkalmak, hangulatok, társaság, amikor mégis úgy érzem, itt egy jó sör lenne a megfelelő kísérő mindezek mellé. A barátaim között azonban velem ellentétben, a legtöbben szeretik a sört, ha szórakozni megyünk, nem is nagyon isznak mást, esetleg kísérőként 1-1 rövidet. A Hrabalban jártunk már sok évvel ezelőtt a régi helyen is, a Rákóczi úton ha jól számolom, eddig 3 alkalommal jártam, mindig pénteken esti órákban. Minden alkalommal sokan voltak, s emiatt vagy nem emiatt nem minden alkalommal voltunk a kiszolgálással elégedettek. Az újabb körre és a számlára sokat kellett várni a legutolsó ottjártunkkor. A sörökre azonban senkinek sem volt panasza. Árban szerintem korrekt, a csapolt korsók 5-600 Ft-ba kerülnek. Én a Konrad Kapuzint (üveges) és a Nezny Barbar félbarnát kóstoltam. Rövidek közül a Jelinek család párlatait (nevezzük pálinkának) árusítják, nagyon sokféle gyümölcsből. Konyhájuk nincs, ételt nem tartanak. Összességében a pesti cseh sörözők között még mindig az élvonalba tartoznak, de mivel nagy a konkurencia, szerintem érdemes lenne a kiszolgálás minőségére nagyobb hangsúlyt fektetniük.
A magyar sörforradalom területén (mely témával nagyon helyesen és részletesen a Dining Guide tavalyi Top Gasztronómia kiadványa foglalkozott) három izgalmas és pozitív változás történt az utóbbi években. (A belga sörök nem tartoznak ide, belga sörök voltak már Magyarországon a kilencvenes évek második felében is.
) Tehát mindenekelőtt a kézműves magyar sörök, melyek között csúcsok is akadnak, elég a miskolci, csepeli, csobánkai és fóti sörfőzdékre utalni hirtelen, elnézést azoktól, akik nem jutottak eszembe. Másodsorban megjelentek az IPA sörök, melyekről őszintén szólva nem is tudtam korábban. Végül, de nem utolsó sorban a cseh sörök eddig nem ismert világa tárult fel előttünk. Ehelyt meg kell dicsérni a Pivot és a Bohémiát, s nem utolsó sorban a Hrabalt, mely utóbbi annak a sörgyárnak a termékeit forgalmazza igen széles (tán teljes) választékban, melyben a legendás Sörgyári capriccio című filmet forgatták. Korábban a Puskin utcában működtek, volt úgy, hogy nem kaptunk helyet, így megvettük az egyébként baráti áron, 500 ftért kínált fél literes sört, üvegestül, amit kiválasztottunk (a legkeserűbbet kértük, nem bántuk meg) s megittuk az utcán. A nemrégiben a Rákóczi útra költöztek. A kiszolgálás kedves, a sörök jók, az árak barátiak, enni nem volt időnk, de nem egy sörkorcsolya bíztatónak tűnt. Megyünk még.
Az ittjártam.hu alapján választottam ezt a helyet.
Helyszín a forgalmas belváros, az Astoria és a Blaha között a Rákóczi úton. 2015 óta jártunk már párszor a Hrabalban, most legutóbb 2023. novemberben, amikor is a majdnem szemben lévő 101-es Klubba igyekeztünk, de előtte még beültünk ide egy koccintásra.
Mivel amott elég hangos a zene és mainstream a sörkínálat, ezért itt alkalmasabbnak tűnt a közeg a beszélgetésre - nincs hangos zene - , illetve tudtuk, hogy a csapon többféle minőségi cseh sör található. Szombaton este 8 óra előtt már több asztalnál ültek társaságok, illetve az üres asztalokon "Foglalt" jelzést láttunk, de amikor jeleztük, hogy csak egy körre ugrottunk be, akkor a fiatal pincér és egy személyben csapos/ pultos fiú hellyel kínált. A söröket a pultnál rendeltük meg, de utána kihozták az asztalunkhoz. Fizetni a végén kellett, opcionális, hogy az asztalnál vagy a pultnál tesszük-e ezt meg. Az asztalok között vannak normál kialakításúak és magas bárasztalok is. A csapon 8 cseh sör volt megtalálható, 3 dl-es pohár, vagy 5 dl-es korsó az adagjuk. Gyümölcsös sörökből volt a csapon meggyes és Summer Shake Mango. Postřižinské Francinův Ležák és Jubilejni (Postrizinské Hrabal Jubilejní Ležák a hosszú, teljes neve) volt a két választásunk a csapról, mindkettőből 700 Ft-ba került a pohár. Kötelező szervizdíj 10%. A drágább sörökből 1200 Ft volt a pohár. Korábbi látogatásunk óta a mosdót felújították, tiszta, azonban a kéztörlő papír tartó le volt szakadva. Többféle Jelinek pálinka sorakozott a pultban, szilva, körte, meggy, barack, ezeket korábban kóstoltuk. Tetszett, hogy a poharak alá Hrabal feliratos és képes söralátéteket kaptunk.
A Hrabalban remek cseh söröket lehet inni baráti áron. A beltér is megnyerő, a Sörgyári capriccio filmjelenetei képezik a dekoráció nagy részét. A kiszolgálás hagyományosan udvariatlan, két ízben is helyemre küldtek, amikor a pultnál próbáltam kommunikálni a pincérrel. Ittunk Barbárt, Taxost vagy mit, Bogant és egy Flying Cloud IPAt.
Ezúttal a konyhát is kipróbáltuk, hússal töltött gombócot kértünk párolt káposztával, 1490 ftért nem túl nagy adagot kaptunk – megfelelt a célnak. Összességében megadom a 4 pontot a helynek nem megfelelő kiszolgálás dacára, mert az étel-ital nálam a fő szempont, azzal a megjegyzéssel, hogy ha az ember nem akar bosszankodni, akkor türelemmel várjon az asztalánál. De még jobb, ha más helyre megy, ahol kedvesek vele. Van a környéken vagy 10 remk söröző.
Péntek este mentünk, először voltunk itt. Sok jót hallottunk róla, hát csak részben jött be. Sajnos
Még leginkább a sörök voltak rendben. Elég nagy a választék, de a csapoltakhoz lehetne egy nagyobb hűtő. . Nem mindig volt elég hideg. A kellemetlenebb meglepetés az étel volt, pontosabban az ételek hiánya.
Semmi főtt, meleg étel , frissensült nem volt! Előtte a honlapon tájékozódtunk, ott igen. A magyarázat, nyáron nincs konyha. . . AKKOR EZT FEL KÉNE TÜNTETNIA HONLAPON IS! ! ! A berendezés is elég komolytalan, felszórtak egy rakás képet a falra koncepció nélkül. . . A kevesebb több lenne. A székekre se ártana egy párna
A hangszigetelés sem megfelelő. Szóval nem lopta be magát a szivünkbe, nem lesz a akedvencünk
Az értékeléseket az Ittjártam.hu felhasználói írták, és nem feltétlenül tükrözik az Ittjártam.hu véleményét.
Ön a tulajdonos, üzemeltető?
Használja a manager regisztrációt, ha szeretne válaszolni az értékelésekre, képeket feltölteni, adatokat módosítani! Szívesen értesítjük arról is, ha új vélemény érkezik.