A Kajahu egy merőben új kezdeményezés az étkezdék körében. Ők úgy hívják, hogy közösségi étterem és piac. Minden asztal egy-egy nagy monitorral van felszerelve, ezeken keresztül lehet leadni a rendelést. Mivel nem érintőképernyősek, az asztal alatt ügyeskedve kell az egeret a megfelelő ikonokhoz elirányítani.
Végül is nem rossz móka, bár elég felesleges mutatványnak tűnt azok után, hogy az egyik felszolgáló hölggyel már szóban egyeztettük, hogy napi menüt fogunk kérni. A napi menü ára igencsak kedvezőnek mondható ezen a környéken, a 3 fogás 1190 Ft-ba kerül (krémleves, csirkés quesadilla friss salátával, diós sütikocka), de nem választható. A berendezés fiatalos, minimalista, a tér tágas, napfényes. Az ételek frissek, elég jól fűszereznek, de nem kiemelkedő. Az adagok a menüben az átlagosnál kisebbek. A normál étlapon a szürkemarha ételek mellett hotdog, többféle hamburger és ázsiai ízek is szerepelnek, továbbá gyerekmenüt is kínálnak. Érdekes kezdeményezés, de nekem összességében egy kissé személytelen volt az összhatás. Nincs szervizdíj, kártyával is lehet fizetni.
Egy jó hamburgerre vágytunk, így akadtunk rá erre a trendi kis helyre. A design jól átgondolt, minimál, mégis barátságos. Nagyon tetszett, hogy a rendelést az asztal lapjába épített kis monitoron keresztül lehetett leadni. Ez nekem nagyon praktikus, mivel nehezen választok ételt, ennek a megoldásnak köszönhetően viszont kényelmesen átnézhettem az étlapot, nem sürgetett a pincér.
Én sajtburgert választottam, a párom pedig 4 mini hamburgerből álló válogatást. Az ételek isteni finomak voltak! Minden friss, minőségi alapanyagból készült. Nagyon szimpatikus, hogy az étterem egészséges, diétába is beilleszthető ételeket is kínál. A piactér szintén jó ötlet! Friss zöldségeket, gyümölcsöt, húsokat lehet vásárolni, de a kínálatban az olyan egészséges termékek is megtalálhatóak, mint a rizstej. Az egész étterem tulajdonképpen egy közösségi tér, lehet például chatelni a többi vendéggel. Jó szívvel ajánlom mindenkinek, mi még biztosan visszatérünk!
Nem tudom, hogy a véletlennek vagy mi másnak köszönhető, de 2 és fél évvel az előző látogatást követően ismét visszatértünk ide egy ebédre, és a főétel nagyon hasonlatos volt az előző alkalomhoz. Viszont az árak nőttek, az adagok pedig összementek. A szisztéma nem változott, továbbra is az asztalba épített tableten kell kiválasztani és megrendelni az ételeket.
Ezzel csak annyi a probléma, hogy az érintőképernyő már kissé avítt, néhol nagyon erősen kell nyomkodni és kínlódni, hogy elfogadja, amit szeretnénk. Majd ugyanezt a nyomkodós mutatványt a fizetésnél is újra kell játszani. A 3 fogásos ebédmenü 1390 Ft. Leves helyett ezúttal előétel, zöldsaláta reszelt sajttal, fél (! ! ! ) tortilla, a desszert gyümölcsmártással nyakon öntött pite. Ez az a 3 fogás, amitől garantáltan éhes marad még egy kis étkű ember is, a kollégám utána vett egy gyros tálat a török büfében. A tortilla száraz és ötlettelen volt. A desszertet a főétellel együtt kihozták. A személyzet elegendő létszámú, robotként mozognak, ők is olyan személytelenek, mint az egész hely. Ha valaki egyedül jön ide enni, tiszta zombinak érezheti itt magát. Összességében nem nyerte el a tetszésemet, nekem nem jön be ez a kiüresedett, elgépiesedett új világ.
Budapesten a környéken járva kerestem a legközelebbi, ugyanakkor legjobbnak értékelt éttermet ebédelési szándékkal. A kritériumoknak a Kajahu felelt meg legjobban. Még 12 óra előtt odaértem, amikor még teljesen üres volt az étterem. A felszolgáló hölgynél érdeklődtem, hogy hogy működik az étterem, hova lehet ülni.
A pincérlány kedvesen tájékoztatott a lehetőségekről és segített a informatikai és képernyős rendelésben, illetve ajánlott is ételt. A szolgáltatás tényleg azt nyújtotta, ahogy hirdeti magát: gyorsan hozták ki a rendelést és a fizetési igényem jelzése is csak egy gombnyomást jelentett. A felszolgált ételen érződött a minőségi alapanyag, a tálalás is ínycsiklandozó volt. Minden tetszett, különösen a gyereksarok és a képernyőbe épített filmnézési lehetőség is. Mivel magam autista gyermeket nevelek, nagyon hasznosnak találom ezt a fajta kiszolgálást a vizuális megjelenítéssel, hiszen ez nagyon segít nekik. De ugyanígy segíthet az egyéb kommunikációs problémákkal rendelkező más embereknek is. Gratulálok az innovatív kezdeményezéshez!
Ha lehet forradalmasítani egy éttermet, akkor a Kajahu bizony ezt meglépte. Fő alapanyagát, a minőségi szürkemarhát hirdeti már a logója is, de kaphatók mexikói és olaszos ételek is. Csak egy villámlátogatást tettünk egy itt rendezett esemény miatt. A hely kialakítása nagyon igényes, tágas minimál, egy kis vidékies karámhangulattal megfűszerezve.
Például a mosdókagylók gyakorlatilag állat itatók, ami vicces elem. Az asztalokba monitor van építve és alatta egy érintőpadon navigálva tudunk rendelést leadni, így a pincérrel való kommunikáció csak a fizetéskorra korlátozódik. Mi először kitartóan simogattuk az üveglapot, mivel nem jött oda pincér, hogy felvilágosítson a "hogyan"-ról :) Számomra a funkció, hogy tudok chat-elni a másik asztaltársammal abszolút nem szimpatikus. Épp elég egymással nem beszélő, kijelzőbámuló droid van a világban, egy közös étkezés szóljon a valós kommunikációról. Mi csak egy-egy desszertet ettünk, mert rohanásban voltunk. Egy sajttortát és egy házi spotszeletet. A sajttorta egyszerűen nem volt finom. Egy tömörített háztartási keksz alap, rajta egy tejszínes mascarpone krém és erdei gyümölcs öntet. A felénél már fojtós volt és tömény. A házi sportszelet szintén egy vaskos kakaós háztartási keksztömb volt, némi csokiöntettel, ez sem nyerte el tetszésünket. 750 Ft-ért csalódás volt mindkettő. Ezek mellé már csak vizet tudtunk inni, hogy föllélegezhessünk. Az étteremben kialakított piactér nagyon jó ötlet, sok olyan alapanyag megvásárolható, amit nem kapni bárhol. Külön babakocsi "parkolóhelyek" vannak fölfestve a picikkel érkező családoknak ami nagyon ötletes és aranyos dolog. Abszolút egyedi étterem ez, és nem szeretném, hogy csak a desszertek alapján legyen véleményem róla, így egy újabb esélyt mindenképpen adunk neki egy rendes vacsora keretében.
A kaja. hu-t már kinéztem magamnak vagy fél éve, most végre sikerült eljutni ide is, a határon kívüli magyar borászoknak a Pesti Vigadóban tartott borkóstolója után. A beltér nagyon ötletes és dizájnos, látványkonyhával működnek, van egy kis piaci feelingje is a helynek. Mi az emeleten ültünk le.
Kellett kis idő, míg megtanultuk kezelni az érintőképernyős menüt. Jópofa, vélhetően a fiataloknak nagyon tetsző megoldás, hogy ily módon adja le az ember a rendelést. Annak, aki nem boldogul, lehetősége van pincért hívni. Ettünk egy Margarita pizzát (1390 ft), egy hamburgert salátával és steak krumplival (1830). Korrekt volt mindkettő, nem kiugró, de finom, tisztes 4 pont. A sört jó drágán mérik, 490 3 dl Dreher [Módosítva - a szerk. ]. De hát ugye valamit inni kell, másképp elég nyögvenyelős dolog hamburgert enni. Ha valami tisztes sört adnának ennyiért, mondjuk kisüzemi csehet, vagy magyar kézműveset, azt értékelnénk. Ezzel együtt tetszett a hely, nem kizárt, hogy visszatérek még egy chili con carne-ra vagy egy quessadilla-ra.
Mindenki dicsérte a helyet, de én voltam az a vendég akinek meleg, szobahőmérsékletű Aperol Spritz-t szolgáltak fel, jég nélkül, majd a hamburgerhez rendelt sültkrumpli egy hideg maradék volt, melyet visszaküldettem, és 1 perc múlva megkaptam ugyan azt az adagot melegen. Puha, sótlan sültkrumpli, frissen sütésnek nyoma sincs - a mellettem ülővel összehasonlítva mondhatom ezt.
Ezt megkoronázva a majonézt is elfelejtették kihozni, mikor szóvá tettük, utána 5 percig semmi (az étterem üres volt, a pincér a pultnál beszélgetett), felálltam az asztaltól, odamentem, ismét kértem a majonézt, majd kiderült hogy mást értett, azért nem hozta. Többet nem megyünk oda ez biztos, amatőr pincér, és szakács aki maradékot ad a vendégnek. . .
Hirtelen ötlet volt, hogy itt ebédeljünk. A rendelés picit döcögős az érintőképernyők miatt, de azért csak sikerült mindannyiunknak rendelni. Az ételek átlagosak voltak, mennyiségre nem hatalmas adagok. A kiszolgálás emberi részén azért még bőven van mit javítani: mielőtt valaki elől el szeretnék vinni a maradékot, illene megkérdezni, hogy befejezte-e.
Nagyon kiváncsi voltam már erre a modern technikára épült vendéglátó helyre. Ma végre elmentünk, de az árak miatt csak nasiztunk. Érdekes, de egyben gyors volt a számitógépes rendelés. A hely belülről szinte robotszerűen hatott. A desszert finom volt, de a burger az árához képest kisebb volt, mint máshol. A kisfröccs ára is öt csillagos szállodához illő volt.
Párommal voltunk itt, a hely koncepciója szerintem nagyon jó, a jövő, hogy a sokszor “flegma, unott” felszolgálók helyett, a gépek veszik át a szerepet. A burgerük finom volt, de semmi extra. Kedves volt a személyzet, tiszta volt a mosdó. Aki szereti a modern dolgokat és nem szereti a túlbuzgó pincéreket, az szeretni fogja ezt a helyet. Ajánlom, érdemes kipróbálni.