A Thür Ádám nevével fémjelzett éttermet joggal nevezhetjük Debrecen top éttermének, hiszen a megbízható minőség mellett a fine bistro elemek jól felismerhetőek, a fogások stílusosak, a helyi alapanyagokra épülve könnyen értelmezhetőek.
Ha bizonytalanok lennénk, hogy a számos kiváló fogás közül melyik mellett döntsünk, támaszkodjunk az ötfogásos kóstoló menüre, amit akár borpárosítással is kérhetünk az Ikonban.
Talán mivel fiatal vagyok ugy gondoltak, jó lesz nekem s páromnak a konyha kijárat mellet. . Ami kicsit zavaró volt a nagy forgalom miatt. A belselye modern, s igazán hangulatos. Nem fogsz jóllakni/ kellemes valaszték, miközbe vársz, kellemes különlegesegek a konyhától ajándékba.
Amint irtam az adag elég kicsi, de talán e helynek nem is az elsődleges dolga,hogy szétpukkadva hagyd el az éttermet,hanem maga a gasztronómiai csodák megízlelése:-) A limonádekat megkostolni! Isteniek!
Több hasonló jellegű és színvonalú éttermet próbáltam már, de eddig az Ikon viszi el a pálmát. Rendkívüli igényességgel elkészített és tálalt ételek. Eddig sehol nem kaptam ilyen szakszerű segítséget a borok kiválasztásához, s ez a bennfentesség jellemezte a kiszolgálás egészét.
Az ételek rafinált ízharmóniája, az egyre újabb és újabb ízek megjelenése és eltűnése különleges élvezetet biztosít. Korábban street-food rendezvényeken ettem az ételeiket. Több különlegességgel ismerkedhettem meg így. Mindez sokat sejtetett, ami a családi ebéd elköltése során beteljesedett.
A napokban ebédeltem az IKON étteremben barátokkal, ebéd menüről választottunk fogásokat, és elmondhatom, hogy még az elvárásainkat is felül múlta! Ötletes fogások, ízharmónia! Személyes kedvencem a zöldborsó leves volt! Ennél igazibb nem is lehetett volna! Végre egy étterem Debrecenben, ahol nem az alapanyagokon próbálnak spórolni, és a chefnek van ízérzéke!
A születésnapomon a párom lepett meg azzal, hogy ebbe az étterembe vitt vacsorázni. A kezdeti lelkesedésem hamar odalett és az igényes környezet se tudta visszaadni. Egy oldalas étlap, szárnyas hús alig. Nagy nehezen rendeltem. . . volna! De közölték, hogy nincs csirkemell!
Hogy engedheti meg ezt magának egy étterem, hogy abból a kevésből se tud választani az ember és egy ilyen alap dolog nincs? ? Aztán rossz szájízzel ráböktem valamire, amivel szintén nem voltam elégedett. Aztán jött a meglepetés mini torta, nekem és páromnak. Erre a pincér tőlem kérdezi meg, hogy ki az ünnepelt? ! És már tette is lefelé a páromnak a tüzijátékos tortát, mire mondtam, hogy az az enyém lenne. Mentségükre szolgáljon, hogy az legalább finom volt. Komolyan, nagyon felháborított, hogy párom jót akart és szépet nekem, erre valamit így el lehet tolni! Páromnak ízlett az étel, amit rendelt, de én egyáltalán NEM ajánlom ezt a helyet senkinek! Óriásit csalódtam!
Ami jó, az jó, s ami nagyon jó, az nagyon jó. Az Ikon az utóbbi kategória. Friss élmény, mondhatni katartikus, ettünk 4 fogást, egy igen jó sütőtök-krémlevest, egy hasonlóan jó lazacot, egy kiemelkedően jó nyulat és egy orgazmikus desszertet. Szolid elegancia, jó borlap, kifogástalan kiszolgálás.
Párommal voltunk a születésnapján. A hely csodás hangulata is nagyon jó, a kiszolgálás is jó volt. Nekem az étel nagyon ízlett, de egy ilyen patinás helynél, nem magam miatt a párom miatt, aki nem eszik meg mindent, nem volt csirke hús és a legtöbb magyar étteremhez képest kevés étel kínálat miatt nem nagyon tudott helyettesítő ételt találni magának, és ez a szülinapján, hát ez egy kicsit lehúzta az értékelésem de a tortájuk ízlett neki.
Debrecen csúcsétterme, a szó minden értelmében. Az egyik kiadvány keltette fel a figyelmemet, melyben az Ikon lett a vidék legjobb értelme. Természetesen kipróbáltuk, es azt kell mondjam, hogy nem túlzóak a kijelentések. Helyén vannak az ízek, nagyon különlegesek az alapanyagok es a köretek elkészítése zseniális.
Debreceniként nagyon büszke vagyok az Ikonra, látványosan kiemelkedik a helyi mezőnyből. Végre nem mirelitből van a zöld köret, es a mártások is igazi redukció eredményei. Olvasgatom a Tripadvisoron is a véleményeket, ebből ugyanez jön le, végre van Debrecennek egy újabb látnivalója, amiért érdemes eljönni. Az árak nagyon barátságosak, remelem tudják tartani ezt a szintet hosszú távon.
Nagy várakozás előzte meg a megnyitóját. Egy hónappal később a szülinapom alkalmából ott is vacsoráztunk. Legközelebb inkább csak desszertért mennék oda. Tudom, az egyik legjobb, ha nem éppen a legjobb vidéki(nem szeretem ezt a szót) étterem, de nekem mégsem elvárásom, hogy minden fogást agyon bonyolítsanak ennek a jegyében.
Persze annak örülök, hogy próbálnak helyi termelőktől alapanyagokat beszerezni, saját fűszerkertjük van és a minőség itt borzasztó fontos. Picit feszengősen éreztük magunkat, pedig a facebook profiljuk alapján közvetlen, jókedvű csapatnak tűnnek, de lehet csak a konyhán belül. Persze sokan látogatják az éttermet, de az a gyanúm, hogy sokan presztízs kérdést csinálnak belőle és szeretik az ilyen helyeken mutogatni magukat.