Az Anyukám mondta ikonikus hely, ahová már csak egy ebéd kedvéért is elutazik az ember az ország bármely pontjáról. Dudás Szabolcs és Dudás Szilárd története jól ismert, ám az pédaértékű, hogyan lehet éveken keresztül – túl a 25. esztendőn - köztudatban tartani egy éttermet.
A válaszuk persze nem titok: kiváló minőségre, házias ízekre építenek , miközben a megújulni vágyás folyamatos igényük.
Az étterem bejárata nem ígér annyit, mint a belbecs tartalmaz. Nagyon kellemes hangulatú, családias a légkör. Az alkalmazottak gyorsak, kedvesek, precízek. Az asztaloknál többször érdeklődnek, hogy minden rendben van-e. A magyar konyha ízeit, remekül ötvözik az olasz és a mediterrán ízvilággal. Fantasztikus ízekkel lepik meg a vendégeket.
Sok terméket ( pl. kenyér ) maguk állítanak elő, tehát házi, kézműves alapanyagot használnak. Az ételek isteniek, érdemes betérni. Asztalt foglalni nem árt!
Elég eldugott helyen van, egy üzletsor közepén, a 3-as főúttól 300 méterre, de megtaláltuk. A parkoló motorok részére ingyenes, a bejárat pici és szolíd semmi extra. Bent recepció, profi kiszolgálás. Viszont helyet foglalni kellett volna, de szerencsénk volt mert egy foglaló jelezte később érkezik így jó asztalunk is lett.
A levesek fennségesek, ízletesek, a házi alkoholmentes sör finom. Annyira nagy adag és laktató volt a leves, hogy a pizzák számát megfeleztük mert nem bírtunk volna fejenként egyet megenni. A pizza ha lehet még finomabb volt vékonytésztás mint az eredeti. Biztosan vissza fogunk térni elsőrangú ízek és kiszolgálás is gyors volt.
Heten érkeztünk ebédre, telefonos egyeztetés után. A bejárat nem ígért sokat, szolid, egyszerű, de amint belépünk egy kedves, szimpatikus, kellemes hangulatot árasztó környezetbe csöppentünk. A finom zsongás, a pincérek figyelmessége megkapó. Pl. a legéhesebb (4 éves unokánk) kapott legelsőként enni.
Ízléses szervírozással, ízletes ételek kerültek az asztalunkra. Nem olcsó, de jó hely, nem ok nélkül örvend akkora népszerűségnek, hogy előre be kell jelentkezni. Ha arra járunk, betérünk, remélem, hogy beférünk.
Betértünk ebbe az étterembe sajnos. A pincér közölte, hogy egy félóránk van enni, mert foglalt az asztal. A fiam rántott borjulábszárat kért zöldségkörettel, én valami ragacsos oldalast krumplipürével. Tömve volt a hely, amire azóta sem jöttem rá miért. Egy gyalult deszkadarabon ami le volt teritve egy zsírpapírral hoztak egy tenyérnyi oldalast és bádogbögrében 2 kanál krumplipürét.
Speciel egy tányéron nekem jobban tetszett volna. A fiam 2 pogácsaméretű főtt ínszalagot kapott kirántva és egy fél marék zöldséget főve. Míg ettünk addig egy gyerek, hol minket bámult 25 centiről, miközben mászkált ott egy rácson. Semmi extra nincs a helyben az ár kivételével, mert az irreálisan borsos. Az adagok nagyon picik, utánna be kellet mennünk egy normális étterembe jóllakni. Többször biztos nem megyek ide.
Párommal jártam ott, itt vacsoráztunk a 25. házassági évfordulónk alkalmából. Sajnos már az asztalfoglalás sem volt túl egyszerű, a vacsorából estebéd lett, mert csak délutáni időpontot tudtak adni, pedig időben több héttel előtte próbáltunk helyet foglalni. A hely megközelíthetősége és a parkolás sajnos nem túl egyszerű.
Az étteremben kedvesen fogadtak, és elkísértek a számunkra fenntartott asztalhoz. Kedves és figyelmes kiszolgálásban volt részünk. Az ételek finomak voltak, de az adagok nem igazán voltak megfelelőek az árakhoz képest. Egy kis csalódás is ért emiatt, hisz nagyon felkapott hely, de nem igazán egy átlag ember pénztárcájához vannak szabva az árak. Ettől függetlenül ajánlom, ha egy olyan helyre vágyik az ember, ahol ugyan nem fog jól lakni, de különleges ételeket kóstolhat meg, kedves, színvonalas kiszolgálással. Nekem egy kicsit olyan sznob hely érzékét keltette.
Kissé eldugott helyen kialakított étterem belülről lenyűgöző látvánnyal fogad. A régi stílust kedvelőknek nem szabad kihagyniuk. Látványos a bent, kemencében készített tésztafélék. Csak előre foglalással biztos a hely, erre figyeljen oda mindenki. És ami még fontos, az árak sajnos nem egészen a földön járnak, de azért megfizethető. Az általunk fogyasztott ételek és üdítők íze finom volt.
Encs,maga a település rémálom. Mikor beértünk megijedtem hogy itt hogy lehet ekkorát alkotni. Mivel már olvastam róluk sokat ,és fel voltam készülve az élményre nem nagyon kellett volna meglepödnöm. De mégis. Tudtam hogy kivülről semmit mondó az épület és hogy hol van. . Azt is hogy ha belépünk mi fog fogadni.
Tokaj borvidéken kirándultunk,és tudtam h ezt sem hagyjuk ki,és itt fogunk enni majd. Mivel olasz étel és étterem kedvelő vagyok ,ez egyértelmű volt. Azt is olvastam h foglalni érdemes ,de nem hittem el h hetfői napon is lehet telthaz,igy mi csak "Beestünk"És nem tudtam fogalni mert nem tudtuk megsaccolni mikor érünk oda mivel jo messziről érkeztünk(350km). Parkoló teli. Picit várni kellett míg a pincér szerzett asztalt . Addig Isteni kávet ittunk az fogadó térbe. csillagos ötös volt. Pizzát választottunk. Rengetegen voltak ,kicsit ijesztő szamomra ez a tömeg,mint valami sáska járás xd DE érthető hogy miert. Figyelmes fiatal ,nyelveket beszelő pincérek vannak és rengetegen;) A Kemencébe szinte belelátsz,pörög minden,de nincs fennakadás,ha már leültél nem kell sokat várni és jön az étel. Másnap is ugyanitt ettünk ,akkor már fogaltunk,a kedves barátom mangalica karajt evett rántva,én pizzánál maradtam ,de szinte mindent megkostoltam volna az étlapról ,annyira ínycsiklandozó volt a kínálat. MIndig itt szeretnék enni ez baj? :)Miért van ilyen messze? :)Másnap volt egy kis bibi ,amibe bele tudok kötni sajnos A wc borzalmas állapatban volt ,szerintem nem volt takarítva egész nap Gondoltam h kéne szólni. . . Leszakdva a wc papír tartó, a kuka fullon teli kéztörlő papírral,és hát finoman szólva jo adag domestos elkellett volna a kagylóba is. . . . De betudom annak hogy annyian vannak hogy idejük nincs erre. Inkabb kint pörögjön minden biztos ugy vannak vele. Megérte elmenni ide is ,nem kétség. Az étel minőségét nem írom le századszor is,h mennyire tökéletes ,mert mar előttem nagyon sokan megírták,minek ismeteljem:)Ez az eddigi number one,éles versenyben a számomra kedves akarattyai olasz éteremmel,amiről már írtam korábban.
Pár napot barátainkkal Miskolctapolcán töltöttünk. Mivel a szálláson csak reggelit kaptunk, kipróbáltuk a környék ígéretes helyeit: Anyukám mondta Encsen, Végállomás Diósgyőrött, Dűlő Miskolcon. Ez a három hely a legtöbb budapesti helyet kenterbe veri. Mindhárom magas színvonalú, méltán híres étterem, nem tudok rangsort felállítani, márcsak azért sem, mert mindenütt mást ettünk.
Viszont mindenütt ittam gönci barackpálinkát, ami az Anyukám mondtában ízlett legjobban. Ide már régóta szerettem eljutni, csak soha nem volt hely. Januárban hétköznap sikarült ebédre asztalt foglalnunk. A parkolás kicsit nehézkes, a vendéglő előtt kevés a hely, a házsor másik felén több a parkolóhely, de az meg nincs kitáblázva. Ennyi negatívumot tudok mondani. A hely hangulata olyan, amilyennek egy vidéki családi vendéglő Európában: kellemes, kicsit rusztikus, kicsit modern, kicsit laza. A pincérek "egyenruhája" (farmer és fekete póló) illik ide. A kiszolgálás kifogástalan, az ételek csodásak. Mivel levest is ettem (burgonyakrémleves borjúnyelvvel), csak kis adag főételt választottam: bundázott malacfül, a pincér ajánlásával csicseriborsó pürével. Telitalálat! A desszertek, kávé szintén finom volt. Remélem, máskor is eljutunk ide!
Húsz fős csoporttal ebédeltünk ott, előre megbeszélt, 3 fogásos menüt kaptunk egy választott italt és kávét. Nagyon figyelmes kiszolgálásban volt részünk, előre jeleztük, hogy a csoportban van, aki nem fogyaszt disznóhúst, így füstölt borjúnyelv került a krémleves tetejére.
A tanyasi jérce, szaftos, omlós, a tonkababos panna cotta desszert lágy, krémes és hihetetlenül finom volt. A hely nagyon hangulatos, a kiszolgálás udvarias, bár a pincér fiúk a nagy pörgésben néha kicsit megkéstek az extra kérésekkel. A szakácsok viszont zseniálisan főznek, megéri a hosszú utat. Az árak nem olcsók, de ár/érték arányban nagyon megéri ellátogatni oda. Remélem, még én is visszatérek.
Eldugott helyen lévő, kissé kopott fehér kazettás ajtó rejti ezt az éttermet, ahová kizárólag asztalfoglalással lehet bejutni. Udvarias, előzékeny fogadtatásban volt részünk. Mivel néhány hónapos unokámmal érkeztünk, külön kértük,hogy lehetőség szerint csöndes, és tágas helyet kaphassunk, ahol a babakocsi elfér és a kicsi pihenni tud.
Nagyon tetszett az étterem egyszerűsége. Nem akarták elrejteni az épület eredeti falait, fa gerendázatát, hanem belehelyezték stílusosan és rendkívül egyedien a berendezési és dekorációs tárgyakat. Kedvencem volt a gerendázatra feltekert "villanydrót" és a foglalat nélküli lámpaizzók, illetve a terem másik felében a régi csarnokvilágító lámpatestek. Az ételek gyönyörűek, és ízletesek. Egyedi különleges ízkombinációkat alkottak, és bátran használják azokat. Lányom francia párja évekig volt étterem menedzser, és az ő kifinomult és igényes ízvilágának is tökéletesen megfelelt minden. Nagyon kellemes meglepetés volt, amikor kértünk egy pohár forró vizet, hogy a pici ételét meg tudjuk melegíteni, és felajánlották, hogy cumimelegítőben (! ! ! ! ) meg tudják nekünk melegíteni! A mosdók higiéniája és felszereltsége kifogástalan volt, ami szintén ritkaság. Egy szó mint száz, teljesen elégedettek voltunk és biztosan visszatérő vendégek leszünk!