Az ittjártam.hu alapján választottam ezt a helyet.
1 órát vett igénybe háztól házig, mire kijutottam. A sváb nagyközség leginkább a borturizmusról vált híressé, A Rókusfalvy Fogadó idén éppen 20. születésnapját ünnepli, mely mára országos ismertségnek örvend. Közvetlenül a falut átszelő főút mellett a dombon található a fogadó, elsőre nem is sikerült parkolóhelyet találni. Aztán láttam, hogy a szomszédos alsó Horváth utcában vannak parkolók, de ahhoz kellett egy plusz kanyart tenni. Az étterem saját parkolójában így sem volt hely, de kicsit visszább, a Kálvária-dombbal szemben már sikerrel jártam. Az éttermet innen lentről lépcsőn lehet megközelíteni, alatta pincesor húzódik, vagy fentről az Alcsúti útról, de itt nincs járda az út mellett. A teraszon kaptam helyet, ami sajnos nem volt sem szellős, sem árnyékos, így eléggé leizzadtam az ebéd végére. Mivel két buszos csoport is érkezett, előre jelezték, hogy hosszabb lesz a várakozási idő. Ez sajnos túlságosan is valóra vált. Később jöttek olyan vendégek is, akiket egyszerűen elküldtek a konyha "bedugulása" miatt. Azért volt fura ez a helyzet, mert az étterem nem volt tele. A 2 csoport beltérben 1-1 különteremben kapott helyet, míg a többi vendég a teraszon elszórtan, de a terasz jó 1/3-ig volt telített. A két oldalnyi étlapon főleg klasszikus magyaros ételek, némi nemzetközi színnel, törekednek környékbeli alapanyagokat felhasználni. Az ételek árazása magas, véleményem szerint túlzott. A normál étlapot heti ajánlat egészíti ki. Levesek és desszertek ára is 3000 Ft feletti, Előételek 4000 körül, sőt felette, főételek 5-8000 Ft között. Húsok terén gyöngytyúk, marha, kacsa, sertés, süllő, lazac, vaddisznó, bébicsirke szerepel az étlapon. Az ízelítő falatka kacsamájas krém, túlságosan folyós volt, ízben a harmónián túl intenzív (konyakos-sós), a hozzá adott 2 kis szelet bagett egyike (1-1 szelet fehér és félbarna) száraz. A házi szőlőlének nagyon megörültem (300 Ft/dl), gyakorlatilag finom must jelleg, viszont jelentősen hígítani kellett vízzel, mert így szörpnek nagyon tömény, émelygős volt. A gulyásleves marhapofából készült (3290 Ft), a lé jó, de nem átütő, a zöldségek túlságosan aprók és túlfőttek, a húsban vannak rágós, kövér részek is. Csipetke nincs benne. Külön hoztak mellé csípőset. Ugyanaz a házi bagett érkezett hozzá, mint a falatkához, de csak a fehér változat. A főétel helyett egy hideg előételt, kacsa pástétomot kértem. Erre rengeteget kellett várni, pedig ezt nyilván nem most dobták össze a konyhán. Vajas tésztában sült, pörkölt pisztáciákkal és erdei gombákkal (4790 Ft). Ez a fogás nagyon nem érte meg az árát. A "tészta" 1-1 réteslapot jelent a vékony téglalap formájú ételen. Az ízek nem intenzívek, a tónusok nem markánsak. Az apróra vágott gomba csomók jellegtelenek. A fogás mellé nem érkezett kenyér! A morzsás terítőt nem takarították le. Hallottam, hogy egy másik asztalnál panaszkodtak az ételre (miszerint a kacsacomb száraz volt), de kompenzációt nem kaptak, együttérzést sem igazán. A fogyasztást +12% szervizdíj terheli. Az egyik pincér kedves volt, ő szabadkozott a vendégeknek a hosszú várakozás miatt, és a családokkal várakozó gyerekekkel is kedves volt. Gyerekekkel nem ajánlom a helyet, mert nincs játszósarok, szóval nekik ez itt halálosan unalmas lehet. Csak 1 db női toilett van, mosdó, WC egyben, ami egyúttal a mozgássérült illemhely is. A bor- és pezsgő kínálat gerincét természetesen a Rókusfalvy Birtok adja, de vannak további etyeki és azon túli boraik az itallapon. A legolcsóbb bor decije 950 Ft (Pinot Noir rozé, ill. Fresküvé). Az Etyeki Sörmanufaktúra kézműves söreit kínálják, pilzeni, belga búza és porter (1490/1690 Ft). Összességében nekem nagy csalódás és nem egy Top100-as kategóriás étterem-élmény. Sajnálom.