Esős időben érkeztünk, de a hely hangulata feledtette velünk a kinti borongós időjárást. Az ételek finomak voltak, a személyzet kedves, mindent rendben találtunk.
Májusi hosszú hétvége. Napsütés. Festői környezet a Káli medencében. Minden adott egy jó vacsorához. Foglalás, nagyon kevés szabad asztal, de némi egyeztetés után van időpont és asztal. Gondoltam ez csak jó lehet ha ennyien szeretnének itt vacsorázni. A pincérek kedvesek, de jól láthatóan fáradtak és kicsit szétszórtak érkezésünkkor.
A hely hangulata egyébként kiváló. Az asztalhoz vezetnek, felveszi az italrendelést, bár nem kíváncsi minden vendégre, így a fél asztal kap italt a másik fele reklamál, hogy esetleg szeretnének némi italt. Itt már felvetődik pár kritikus kérdés, de majd a vacsora. Leves: A paradicsomleves ízletes. Sajnos jelentős mennyiségű sűrített paradicsomot tartalmaz, ami levon az értékéből. A tárkonyos leves nagyon ízletes. Az igazi meglepetés és sajnos nem kellemes, a főételek. Az étlapról már nem rendelhető minden. a négy napos ünnep második napján, véleményem szerint kínos. Sikerül rendelni az étlapról harcsát. A Balaton közelségét figyelembe véve ez talán csak jó választás lehet. Elméletben. A gyakorlat mást mutat. A felszolgált afrikai harcsa semmiképpen nem elfogadható egy magát nagyra tartó étteremben. Az étlapon illett volna feltüntetni, hogy ott csak olcsó gyenge alapanyagok használatával főznek. Összességében nagy csalódás Sajnos a Balaton környéki lehúzós, vendégeket hülyének néző stílus nem változik.
Többnyire csak foglalás alapján fogadnak vendégeket, vagy a beesőket akkor ültetik le, ha biztosítottnak látják a megfelelő kiszolgálást. A fogadtatás profi és kedélyes. A személyzet minden tagja nagyon kedves és hozzáértő. Az italválaszték a borok tekintetében bőséges és kiválóan összeállított, a többi elég gyenge.
Az ételek nap mint nap remekül vannak kitalálva, mindenki választhat ízlése szerint. A konyha modern felfogású, visszafogottan bánnak a fűszerekkel, azaz hagyják érvényesülni a kiváló alapanyagok ízét. A kávé nem tudom, hogy miből készül, de elég jó.
Azért voltunk kíváncsiak erre az étteremre, mert több helyen be sorolták a legjobbak közé. Teljesen igazságtalanul. A mindegy hová ülünk le után, "ide pont nem lehet". De az asztalon nem volt foglalt tábla. A kacsamájhoz nem hoztak kenyeret, miután kértünk, "Ez hiba" megjegyzéssel elment a hölgy .
Utána nem sokkal kaptunk kenyeret, de szóltak, hogy ne nyúljunk még hozzá, mert tűz forró. Kacsa máj finom és habos volt, a ragu leves középszerű. Az ásványvizet (amit először elfelejtettek) úgy hozták ki, hogy ránk sem néztek, hozzánk sem szóltak, lerakták kibontatlanul az asztalra és tovább mentek. Bárány csülök volt a terítéken . . . . . . . borzasztó. Kivül forró belül langyos. Frissen sültek nem lehetne nevezni. . . . . . Amikor kértük a számlát és megkérdezték, hogy mi a baj az étellel, elmondtuk az észrevételeket, nem engedték kifizetni. Nem olyan hely ahová visszamennénk. . . . :-(
A Káli medence Magyarország egyik gyöngyszeme, amikor csak tehetjük, elmegyünk ide, akár a Balatonnál nyaralunk, akár Sárváron, de önálló utat is megér. Köveskál pedig a régió gasztro-központjává kezd alakulni, szerintem nincs Magyarországon még egy ilyen kis falu, ahol ennyi jó étterem van. Ezek közül is kiemelkedik szerintem a Kővirág.
Rendkívül hangulatos kerthelyiség, nagyon finom, szezonális ételek, idén nyáron pl. egy olyan különlegesen finom tökkrémlevest ettem, melynek a mai napig itt van az íze a számban. De minden alkalommal sikerül találni valamilyen sokáig emlékezetes ételt. Jó szívvel ajánlom mindenkinek.
Szeptember végi hétközap este barátokkal együtt tértünk be az étterembe, ami meglepetésre nyitva volt, sőt vendégekkel tele. A felszolgáló pincér egyéni stílusa (majd akkor jövök ha én akarok)ugyan majdnem elriasztott minket, de az ételek kiváló minősége végül kárpótolt ezért a kellemetlenségért is.
Barátokkal látogattunk el az étterembe, hiszen már rengeteg jót olvastunk róla. Igaz, az utóbbi időben többször csalódtam a sajtó által fantasztikusnak híresztelt konyhákban - meggyőződésem, hogy a személyes kapcsolatok többet nyomnak a bírálat mérlegén, mint a valós teljesítmény. Ebben az esetben azonban nem így volt.
Bűbájos falusi udvar, remek, figyelmes kiszolgálás és nagyon finom ételek. Az adagok tökéletesek voltak. A paradicsom és a cukkinikrém leves friss és üde, a fogas zöldborsópürével és a zöldbabfőzelék laskafasírttal kiváló. Szerencsére belénk fért a desszert is. Egy pici megjegyzés csupán: a vendégeknek kényelmesebb lenne, ha kézbe vehetnék az ajánlatot, hisz a távolabbi asztaloktól nem olvasható a tábla és kicsit kényelmetlen más asztala mellett téblábolni, míg eldönti a vendég, hogy mit válasszon. Biztosan máskor is jövünk!
Tavasszal jártunk barátaimmal az étteremben, de annyira megtetszett a hely, hogy másnapra is oda foglaltattunk asztalt. Csak észak-balatoni borokat találunk a borlapon, ami azért is remek, mert így a helyi termelőket támogatják, a helyi turizmusra építik marketingjüket. Őszintén, nem így kellene a legtöbb étteremnek?
A hely nagyon hangulatos, mind a külső udvari rész, mind pedig a belső helyiség. Az ételek nagyon finomak, megfizethetőek és nem mondanám, hogy kis adagokkal szúrnák ki az emberek szemét. Folyamatosan telt ház jellemzi, így ne nagyon menjünk csak úgy oda, próbáljunk asztalt foglalni.
Csupa jót olvastam az étteremről. A közelben nyaralunk, kipróbáljuk! Előszezon, hétköznap, egy család ücsörög a barátságos kert fedett részén. Nyomtatott étlap nincs, ellenben gyerekkorom fekete iskolatáblája a falon, rajta krétával a napi ajánlat. Praktikus, hisz naponta más és más a kínálat.
Mindenféle húsétel fellelhető, de általában egyfajta formában, van vegetariánus választék is. Házi limonádéik finomak, a főételek is nagyon ízletesek , gusztusosan tálaltak. A desszert - kukorica málé, mákos guba vaniliasodóval - egyenesen fantasztikus! Meleg, friss. Valóban, az adagok nem a régmúlt , tányérról lecsüngő , hegyekbe tornyozott méretűek. Nekünk ez épp így jó, ez az egészséges. Viszont az ízvilág , a környékről vásárolt friss alapanyag felhasználása igazi értéke a helynek. Örömmel vettük, hogy a vendégek folyamatosan érkeztek, bár már elmúlt az ebédidő.
A Kővirág étteremben hasznos az előzetes asztalfoglalás! :) Csak a szerencsének köszönhettük, hogy volt egy két személyes szabad asztaluk. DE utólag is hálát adunk az égnek, hogy volt. . . Minden egyes alkalommal, amikor eszünkbe jut az a csodás zöldborsó krémleves azzal a márványsajttal.