2012 óta rendszeresen látogatjuk a csülök csádát. Mindenkinek csak ajánlani tudtam, a szombati napig. Ekkor mélyen nagyott kellett, hogy csalódjunk benne. Az étel hideg volt. Inkább főtt, mint sült. Íztelen. És tocsogott az olajtól. Az ajtón kilépve ketten annyira rosszul lettünk, hogy hányinger elleni tablettával végeztük.
A harmadikunkban, pedig meg sem maradt az étel. Számunkra ennyi volt a csülök csárda! Sajnálom, mert nagyon szerettünk oda járni. Ui. : Ahány asztalnál ültek, mind felől csak a panaszt lehetett hallani.
Turistaként érkeztünk Miskolcra három gyerekkel és megálltunk ebédelni az első szimpatikus lehetőségnél. A pincér olyan volt, mint a reklámban, azon imádkozott, hogy csak ne jöjjön vendég. . . legalábbis a kedvesség hiánya erre engedett következtetni. Azért megebédeltünk és közben megszámoltuk a pókhálókat.
Kirándulás közben álltunk meg ebédelni a Csárdánál, mert ismerősök már régebben ajánlották. A kerthelyiségben ültünk le, ami hangulatos. A kemencében sülő ételek látványától, csak még jobban megéheztünk. Bár szinte telt ház volt, mégis gördülékenyen folyt a rendelés, és az ételeket is fél óra alatt megkaptuk.
Barátainkkal voltunk egy ünnepi vacsorát töltöttünk el. Szép estét töltöttünk el együtt,az ételek finomak voltak, természetesen mindannyian csülköt fogyasztottunk, csak másképp elkészítve,finomak voltak bôséges mennyiséget kaptunk. Utánna desszerteket fogyasztottunk , kellemes házi ízű palacsintát,és finom fagyi melyhez.
A Csülök Csárda Miskolc külvárosias részén, a Miskolci Egyetem felé vezető főút mellett található, évek óta népszerű. Saját parkolók az étterem előtt. Az étterem épülete egyszerű, egyszintes fedett teraszos, hosszú faház. Az étlap újság formájú. Az árak barátságosak, az adagok hatalmasak.
Házias, magyaros, fűszeres ételeket készítenek, specialitásuk a csülök, vagy tucatnyi különféle csülkös étel közül lehet választani (3000 Ft körül), ezek közül a sült hagymás csülök a közönség-kedvenc. A leveseik kifejezetten ütősek. A forró fazék csárda módra vaslábosban érkezett, töméntelen mennyiségű eperlevél tészta, csirkehús, leveszöldség, házi májas teszi igazán tartalmassá (1200 Ft). A desszertek is kiadósak, barátfülét, azaz derelyét kértem szilvalekvárral. Házi szatmári szilvalekvár, szintén házi a tészta is. A kiszolgálás visszafogott, de célorientált. Telt ház volt, sok asztalfoglalással, de a váratlanul "beesőket" is ügyesen leültették. Csak készpénzzel lehetett fizetni. Itt az az elsődleges cél, hogy a nagyevők is jóllakjanak, és ragaszodnak a tradicionális fogásokhoz. Inkább az idősebb korosztály körében kedvelt.
Sajnos itt a vendég feleslege, mert nem nagyon éreztem ez az étterem várja a vendégeket. Magunk vettük le a téli kabátokat! Várakozás után megjött a pincérnő aki sietősen hozta a megrendelt italokat. A főétel az már egy másik kategória. Az étterem "zászlós hajója" sült csülök erdélyi módra.
A csülök helyenként hideg volt a krumplipüré meg inkább hideg mint élvezhető hőmérsékletű. Fizetéskor megemlítettem és akkor a pincérnő mondta miért nem szóltunk hamarabb. Eztán közölnöm kell megrendeléskor, hogy a hűtőből elővett sültet milyen fokon kívánom fogyasztani. Szerintem ezért van a szakács meg a kiszolgáló, hogy megfelelő ételt tegyen az asztalra! Vagy tévedek? ? ?
Már többször elhaladtunk Miskolcon ez előtt a főút mellett álló csárda mellett. Kivülről nem nagy látványosság. Belépve a kerthelyiségük nagyon kellemes látványt nyújtott. Ki is probáltuk. Meglepetés, hogy nagyon sok vendég volt. Kiváncsian vártuk az ételeket, melynek többsége furcsa fantázia nevet viselt.
Előre megfontoltan,(mivel többször is próbáltunk bejutni, de mindig telt-ház volt)asztalt foglaltam két nappal korábban. Megérkezésünkkor a pincér megmutatta az étterem legmelegebb, üveg ablak melletti asztalát (az ablakon besütött a nap, min. 40 C fok! ! ! ) A terasz és a benti asztalok foglaltak a pincérek elmondása szerint, csak azt nem értettem, mikor foglalták le azokat?
? ? ? A jó modor miatt ittunk egy üdítőt és elhúztunk onnan, bár meg se kérdezték, hogy ennénk-e valamit. . . Óriási csalódás volt, nem ajánlom senkinek! ! !