Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark Ópusztaszer
Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark Ópusztaszer
4,6
44 értékelés
Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark Ópusztaszer bemutatkozása
Az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark 55 hektáros területével hazánk egyik legnagyobb szabadtéri parkja. Ópusztaszer a magyarság történelmének, múltjának fontos helyszíne. Fő attrakciója a magyarok Kárpát-medencei bevonulását ábrázoló Feszty-körkép.
A látogatóközpontban időszakos kiállítások, 3D-s vetítőterem, konferenciaterem, információs pont és kávézó található. A központi Árpád-emlékművet a középkori monostor romja mellett találjuk. A Szabadtéri Néprajzi Gyűjtemény által megismerhetjük a szegedi nagytáj parasztságának hétköznapjait és ünnepeit. A monostor romjain épült fel a Szeri Gyógynövényház és gyógynövénykert, ahol mélyebb ismereteket szerezhetünk az egykori szerzetesek gyógyászati és növénytermesztési tevékenységeivel kapcsolatban. A Nomád Parkban az eurázsiai puszta népeinek világával ismerkedhetünk. Az 55 hektáros területen hagyományőrző, tematikus rendezvényeket is kínálnak. A múzeum egész évben látogatható.
Kihagyhatatlan 2018. július 16.gyerekekkel járt itt
Nagyon szép volt a Feszty körkép és persze nagyon látványos. . . A kinti kiállitások nagyon élethüek voltak és a gyerekek számára is jó volt. Hisz láthatták a régi kor és a mostanit mibe ök is élnek, és hogy mi a kettő között a külömbség. Külön tetszett hogy épp az asszonyok kenyeret készitettek és hogy a kemencében való sütés rejtelmeibe is bekukanthattunk. .
Kihagyhatatlan 2017. október 15.a párjával járt itt
Egész évben remek kiránduló program lehet mindenki számára. Nagy területű park, órákig lehet sétálni, nézelődni. Vissza repülünk a múltba itt. Többször jártunk már itt, és még menni is fogunk. A Feszty-körkép gyönyörű. A belépő viszont húzós. Az interneten érdemes a honlapjukat felkeresni, mert sűrűn szerveznek különböző programokat.
Kihagyhatatlan 2016. december 14.barátokkal járt itt
Idén nyáron jártunk a parkban, mindenki ajánlotta, hogy érdemes érte ennyit utazni. Valóban így volt, érdekes, tanulságos pár óra volt. A belépőt picit drágának tartom, de amit nyújt a park, megéri! Befizettünk a Feszty-körképre is, na az csodálatos! ! Mindenképpen meg kell néznie annak, aki arra jár! !
A történet, a körbenjárás, mind nagyon nagyon fantasztikus! A jurták szépek, a szabadtér rendezett, a Skanzen, mintha a múltba csöppentünk volna. :) Tökéletes nap! !
Kihagyhatatlan 2016. november 9.gyerekekkel járt itt
Születésnapomat töltöttem idén Ópusztaszeren az emlékparkban. Sohasem jártunk még ezidáig itt, ezt most bepótoltuk. Egy egész napot, vagy legalább hat órát érdemes rászánni a parkra,mert hatalmas. A Feszty-körkép csodálatos, lenyűgöző,monumentális alkotás. Az épület is az,amiben kiállítják.
Nagyon érdekes,interaktív kiállításokat láthattunk, a gyerekek is élvezték. A parkban kisautóval mentünk először körbe, utána gyalogosan is megnéztünk mindent. Szívtől tudom mindenkinek ajánlani. Esetleg nagycsaládoknak adhatnának több kedvezményt az árból, mert ha Magyarország történelmével szeretném a gyerekeimet megismertetni,az nem kellene , hogy "tizenvalahányezer" forintba kerüljön :(
Nem tudom pontosan, másokhoz hasonlóan én is többször fordultam már itt elő, nem tudnám megokolni, hogy miért kéne ide többször is eljönnöm, de valahogy úgy alakul néha, hogy valami idevezet. Most például egy csoportos kirándulás. Ahogy szaporodnak az országban a nemzeti emlékhelyek, talán ez is egy lesz már a sok közül.
A Feszty-körképet újra megcsodáltuk, jöttek ugyanazok a patadobogások, nyerítések és sikolyok, Aztán még mászkáltunk egy kicsit a parton, szép az ősz,, szép a víz, mindenhol akad valami nagyon hősies, turulok, királyok, jurtát. . . persze, skanzenekre is szükség van, én is szeretem őket. Most volt először olyan érzésem, hogy ez itt valami aránytvesztett dolog. Óriási terület, és itt-ott valami emlékhely. Kicsit kaotikus az egész, de amúgy csoportos programnak, családi kirándulásnak biztos egész jó.
Talán az év legmelegebb napja volt, amikor első alkalommal nézhettem meg – többedmagammal, és külföldi vendégemmel – a méltán híres Nemzeti Emlékparkot. A fő látványosság, a Feszty körkép valóban lenyűgöző, a festmény hatását még fokozzák a hang effektusok is, ezt valóban látni, hallani kell, legalább egyszer.
A Nemzeti Emlékpark egy kicsit sok is egyszerre, ha valaki mindent meg szeretne tekinteni. Hatalmas a bejárható terület, sok a látnivaló, és a köztük lévő távolság. Ilyen forró nyári napon, de akár hűvösebb időben is ezek a távolságok már fárasztóak, alkalmas pihenőhely nélkül. Néhány órás séta után jó lenne leülni, szomjat oltani – akár vizzel, ami nem kerül külön kiadásba, mosdót használni, stb. Az emlékparki szép kirándulást be lehetne osztani talán 2-3 napra, de az árak még egy alkalomra is elég borsosak. Összességében érdemes ide ellátogatni, de ajánlatos felkészülni az apró negatívumokra.
Egy rövid pihenés végén, Makóról hazafelé mentünk be Ópusztaszerre, nem a legjobb időben, mivel ilyenkor nincs nagyon semmi nyitva, de azért a Feszty Körképet megnéztük és ismét szép élmény volt. Kirándulni, sétálgatni ilyenkor is lehet. A látogatás végén betértünk a látogatóközpontban működő Szeri Presszóba egy kávéra és üdítőre, itt már nem voltak ilyen kellemesek a tapasztalataink.
A család, a hosszú karantén után útnak indult. Cél az Ópusztaszeri Nemzeti Történelmi Emlékpark volt. A jegyvásárlásnál meglepődtünk, nem volt nyugdíjas jegy, csak 62 és 69 év közöttinek volt félárú. A nők 40 programmal 2 hölgy telje árú jegyet volt kénytelen venni. Míg a 64 éves, de aktív dolgozó a félárú, kedvezményes jegyet kapta.
Így az összes 62 év alatti rokkantnyugdíjas is kimarad e kedvezményes jegyből. Ez a tény rányomta a pecsétjét a kirándulásra. Ezen el kellene gondolkodni a vezetőségnek. Egyébként a hely jó lenne, Sok érdekes látnivaló van. Csak a szájíz maradt rossz. ajánlani is csak ezzel tudom.
Az értékeléseket az Ittjártam.hu felhasználói írták, és nem feltétlenül tükrözik az Ittjártam.hu véleményét. Az átlag számításánál figyelembe vettünk 33 darab olyan értékelést is, melyet szöveg nélkül, csak pontozással adtak le partneroldalukon, a szallasvadasz.hu-n.