Gyémánt 500
Érdekes
2024. december 25.egyedül járt itt 45Az ittjártam.hu alapján választottam ezt a helyet.
A nagymarosi Duna-parton, a rév közelében található ez a bizonyos ulmi skatulya, azaz a hajó, amellyel a német - de nemcsak sváb - nemzetiségűek megérkeztek új hazájukba, hozzánk Magyarhonba kb. 200 évvel ezelőtt. Az egyszerűen összetákolt, puritán utazóhajókat a célállomásokon egyszerűen szétbontották, és eladták anyagáron.
Ez jó volt a fakereskedőknek, mert képtelenség lett volna egy ekkora szerkezetet sodrással szemben, kiépített vontatóutak hiányában visszavonszolni Regensburgig, Ulmig, másfelől jó volt a telepeseknek is, mivel főleg az alföldi részeken hiány mutatkozott faanyagból. Ez mondjuk Nagymaroson nem volt probléma, a Börzsönyben az erdőségeknek köszönhetően biztosított volt a famennyiség. Minden esetre az érkező telepesek házai praktikusan a szétszedett ulmi skatulyákból, a hajókból épültek meg. Az Ulmer Schachtelek már a XVIII. században menetrend szerint jártak, egészen a Duna-deltáig. Eltűnésüket a vasút megjelenése okozta, az utolsó hajójárat 1897-ben indult Bécsbe. A Dunakanyarban Kismaroson és Visegrádon is vannak ilyen Ulmer Schahtel emlékművek. Amint a nagymarosi hajó oldalán olvasható, a nagymarosi német nemzetiségi önkormányzat építtette 2015. augusztus 29-én. Érdekesség, hogy a hajó alatti tartószerkezeten helyi szerelmespárok szívecskéi találhatóak.
2024. december 25.egyedül járt itt 35Az ittjártam.hu alapján választottam ezt a helyet.
A legutóbbi látogatás óta történt némi változás ebben az indiai büfében. Egyrészt a nevük most már Kashmiri Büfé lett, amely néven már régebben működik egy másik büféjük, mégpedig a pesti oldalon a Nagyvárad téren. Hogy ez tulajdonosváltást is jelent-e, azt nem tudnám megmondani, mivel egyebekben kb.
hasonló élményem volt, mint a korábbi látogatásaim során. Egyszerű a hely, nem túl tiszta, a pultos indiai (vagy pakisztáni vagy bangladeshi? ) hölgy szenvtelen, funkcionális. Decemberben van egy kedvezményes akciójuk, melynek keretében 1500 Ft-ért lehet enni egy főételt körettel. A pultban vannak a választható tételek, szószos, currys csirke, zöldséges-szószos főételek, rizs, valamint a naan kenyér mellé az frissen sül. Kértem két főételt, egyrészt mangós csirkét (fél adag), másrészt palak paneer-t (szintén fél adag), azaz spenótos sajtot, bashmati rizzsel, garlic naan-nal, azaz fokhagymás lepénykenyérrel. Mindezért 1890 Ft-ot fizettem, ami szerintem igazán kedvező ár. Cserébe ne számítsatok nagy gasztronómiai élményre, de jól lehet lakni, szóval egynek elmegy. A falon lévő, többször átjavított étlap szerint a csirkehúsos főételek ára 1550 Ft, 7 féle van, de nem mindegyik volt éppen elérhető. A vegetáriánus főételek ára 1450 Ft. A hús mennyisége kevés, a rizs és a naan korrekt, a szószok elfogadhatóak. A 2 féle desszertet 500 Ft-ért adják gulab jamun és barfi volt, egyik sem tartozik a kedvenceim közé. Az indiai konyhának a desszertek valahogy nem tartoznak az erősségeik közé. Nem lenne korrekt a többi étteremmel, hogy 3 pontnál erre többet adjak. A blokkon egyébként egy 3. név, Curry Massala Kft. szerepelt. Nincs szervizdíj. Házhoz szállító futárok is érkeztek, helyben fogyasztásra meg jellemzően környékbeli diákok és dolgozók.
2024. december 25., csoporttal járt itt 55Az ittjártam.hu alapján választottam ezt a helyet.
Különleges élmény Advent idején ellátogatni Gödöllőre a Királyi Kastély parkjában, a csodás fények szabadtéri kiállítására. Gödöllői látogatásunknak ez volt az alapvető célja és szó szerint a nap fénypontja. A kapukat az interneten kiírt 17. 00 órás kezdéssel szemben valójában 16. 30-kor nyitották meg.
Lehet előzetesen interneten is jegyet vásárolni, így érkezéskor egy gyorsító sorban hamarabb be lehet jutni. Mi ezt elmulasztottuk, viszont legalább időben érkeztünk. Megúsztuk pár perces sorban állással, majd a 3800 Ft-os felnőtt jegyár leszurkolását követően be, pontosabban ki is léphettünk a fantasztikus élményt kínáló kertbe. Bankkártyával is lehetett fizetni, viszont SZÉP-kártyával nem, ami elég fura egy állami turisztikai látnivaló esetében szerintem. A park körbejárása balról indulva javasolt, bár ezt az útirány jelzést mi csak a vége felé láttuk. A különböző formájú fák feldíszítésén kapuk, hintó, többféle állat: bagoly, hattyú, lovak, szarvas láthatóak, illetve Sisi királynő is, most csak ami hirtelen eszembe jutott. Mire kiértünk a parkból, a várakozó sor lényegesen meghosszabbodott a bejárat előtt. Mi vonattal érkeztünk, sokan viszont autóval, akik össze-vissza keveregtek a környéken. A bejárathoz fanfárt fúvó fiú fényszobrokkal övezett sétányon lehet bejutni.
Érdekes
2024. december 25., csoporttal járt itt 45Az ittjártam.hu alapján választottam ezt a helyet.
Ez volt az a látnivaló Gödölőn, amit talán a legjobban vártam, és korábban még nem láttam belülről. Helyileg a gödöllői vasútállomásnál, közvetlenül a sínek mellett található ez a Monarchia korabeli szép neoreneszánsz épület. 1882-ben Ferenc József császár és Erzsébet királyné (Sisi) uralkodópár részére épült, akik Pestről rendszeresen vonaton utaztak Gödöllőre a kastélyba.
A hazai vasúti közlekedés 1867-ben éppen ezen az útvonalon Pest és Hatvan között indult el. A királyi páros számára egy különleges, elegáns és fényűző váró dukált, amely előtérből és 3 egymásból nyíló teremből állt. A leromlott állagú, elhanyagolt épületet kívülről és belülről is teljes körűen, az eredeti tervrajzok alapján újították fel 2011-ben. Ferenc József zöld selyemtapétás várótermét és Erzsébet királyné halványsárga selyemmel fedett várószobáját a bordó kárpitú Hercegi Váró köti össze. A bal oldali, egykori császári váróban a királyi vonatokról készült korabeli képek és makettek láthatóak. A középső Hercegi Váróban eredetileg bordó kárpitú selyem zsöllyék és pamlagok voltak, de ez most nagyon üres, kihalt volt. A belépés ingyenes, de kívülről nem is látszott, hogy nyitva vannak-e, nem volt semmi kiírás vagy nyitvatartási idő a kapun. Még az sem volt világos, hogy melyik oldalról nyílik a bejárat. Egyébként a város felől, ahol egykor a kocsi bejárat nyílt. Az újranyitást követően kávézó is működött a Váróban, ennek most nyomát sem találtam. Ahogy az idős felvigyázó hölgy mondta, leginkább rendezvényekre használják a Királyi Várót, mármint a középső, legnagyobb termet. Összességében turisztikai szempontból nincs kihasználva szerintem.
Érdekes
2024. december 25., csoporttal járt itt 45 A Királyi Kastéllyal szemben lévő Várkapitányi lak a Szabadság úton, más néven Testőrlaktanya az elmúlt években, 2017 óta a Karácsonyháznak ad helyet decemberben. Szépen fel is újították, de a laktanya jelleg egyáltalán nem érzékelhető, nincsenek ilyen típusú berendezések vagy hadtörténeti kiállítás benne.
Ha Advent idején járunk erre, akkor kívülről a karácsonyi dekoráció alatt fel-felbukkannak az épület részei is, amely a XVIII. században barokk stílusban épült.
Érdekes
A Karácsonyház 1999-ben nyitott meg először kapuit Gödöllőn, mely jelenleg a főút mellett, az Alsóparkban, a Királyi Kastéllyal szemben lévő parkos részen működik. Érdekesség, hogy ez egy családi vállalkozás, szerintem nagyon remek ötlet.
Eredetileg a Pálmaházban kaptak helyet, majd a jelenlegi Smarni Étterem épületében kaptak helyet, 2017-től pedig a jelenleg helyszínük a Várkapitány lak (Testőrlaktanya) lett. Nemcsak az épületben, de már előtte indul az adventi hangulat: az ólomkatonák által őrzött kapunk belépve mesefalu fogad kis házakkal, barokk körhinta (1500 Ft egy menet! ), étel- és italstandok. És persze sorállás a ház előtt, hol hosszabb, hol rövidebb. Ahogy a Karácsonyház honlapján is szerepel, a ház befogadóképesség 100 fő, utána csak akkor lehet belépni, ha a másik ajtón távoznak. Amit bent láthatunk, tapasztalhatunk, az egy igazi karácsonyi mesevilág. a bejáratnál egy vidám beszélő-éneklő rénszarvas fogadja a látogatókat. Egy látogató kislány szemfülesen megjegyezte, hogy ő nem lehet Rudolf, mert nem piros az orra. A tematikus szobákban különböző stílusú karácsonyi dekorációkat láthatunk, jégvarázs, retró, mackós, manós, cukorkás, elegáns, modern stílusban. Szinte minden dekorációs elem megvásárolható, de semmi sem kötelező. A belépés ingyenes, viszont amit vásárolni lehet, annak elég szépen megkérik az árát. Én még ilyen helyen Magyarországon nem jártam, szerintem nagyon érdekes, érdemes megnézni, sokan Budapestről is eljönnek ide. A dekoráció minden évben változik.
Némiképpen meglepő, különleges, keleti-ázsiai hangulatokat idéző látnivaló a gong Gödöllő főterén, amelyet a város Indonéziától kapott ajándékba. A világon ez az ötödik, azon belül Európában az első és egyetlen ilyen emlékmű, amely a világbékét és a Föld népeinek testvériségét, barátságát hirdeti.
A középpontban a kék földgolyó található, amelyet a főbb világvallások szimbólumai vesznek körbe, majd a külső körben a Föld országainak zászlói sorakoznak (némelyik sajnos már megkopott vagy tönkretették). A gongot bárki megszólaltathatja, kifejezve ezzel a béke iránti vágyát és elkötelezettségét. A Világbéke Bizottság választása azért esett Gödöllőre, mert a város aktívan részt vállalt a 2004-es dél-kelet-ázsiai cunami után nyújtott magyar segítségnyújtásban, mentőműveletekben. 2008-ban állították fel ide a gongot. Mi is megkongattuk.
Érdekes
Petőfi Sándor számos hazai szobrának egyike található Gödöllőn a Főtértől északra futó utca végén, egészen konkrétan a róla nevezett kis Petőfi Sándor téren. A tér másik látnivalója az evangélikus templom, sajnos csak kívülről, mivel ottjártunkkor nem volt nyitva (csak az istentiszteletek idejére nyitják ki, sajnos ez elég jellemző sok vidéki templomnál.
. . ). Petőfi, a nagy vándor, többször is járt Gödöllőn, egyrészt a Grassalkovich-birtokon, másrészt az egykori Gazdasoron, Szombat János házában lakott 1843-ban kb. 3 hétig, majd 1845-ben a Hamvay-kúriában működő fogadóban szállt meg átutazóban Felvidékre. Több verset, s a Robin Hood regény fordítását is itt készítette a városban. Mednyánszky Berta gödöllői nemes hölgy, a Grassalkovich uradalom jószágigazgatójának lánya, a múzsája és reménytelen szerelme volt ebben az időszakban. A költő nevét Gödöllőn nemcsak a tér, de utca és általános iskola is őrzi. A bronz állószobrát 1955-ben állították fel, Turáni Kovács Imre szobrászművész munkája.
2024. december 25., csoporttal járt itt 55 Az előző értékelő PZsu-hoz hasonlóan mi is Advent idején jártunk legutóbb Gödöllő főterén, előtte meg évekkel ezelőtt sokkal gyakrabban kb. minden évszakban. A Szabadság tér és környéke autómentes sétáló részlege a kisvárosnak, ahol többféle kisebb vendéglátó egység kapott helyet: cukrászda, kávézó, street food bár, illetve a Polgármesteri Hivatal épülete.
Érdekes látnivaló még Kis Balázs szobra és a Világbéke Gong. A gyerekek számára körhinta és kisvonat működik, a néhány standnál főleg helyi kézműves termékeket árusítanak, de persze kürtöskalács és forralt bor is kapható, a színpadon hétvégén minden nap valamilyen műsorral készültek, vasárnaponként pedig adventi gyertyagyújtás volt. A Nosztalgia szendvics és kávé pavilon is kiköltözött a főtéri vásárba az adventi időszakban. Gödöllőn nagyon komolyan veszik az Adventet és a karácsonyi készülődést, hiszen a Főtér csak az egyik adventi helyszínük, és talán a legkevésbé látványos, hiszen ilyenkor a kastélyparkban Fénypark, míg az Alsóparkban korcsolyapálya és a Karácsonyház is megnyitja kapuit.
2024. december 25., csoporttal járt itt 55 A Cafe Frei lánc számtalan egységét országszerte évek óta rendszeresen látogatom, mondhatom, hogy nagy rajongójuk voltam, talán valahol még vagyok is. Összességében a varázsuk egy kicsit számomra megkopott, megfakult. Fogalmazhatok úgy is, hogy valamelyest felhígult a színvonal. Nos, ez Gödöllőn abszolút nem igaz!
Itt a helyi Cafe Frei a Főtérnél található, az onnan észak felé induló kis utcában a Fókusz Üzletház épületében, de ne egy fővárosi üzletházra gondoljatok semmiképpen, inkább egy csinos, felújított egykori módos polgári házra. A hely frontembere és tulajdonosa Lóránd, aki - ahogy megtudtuk - immár 6 éve viszi ezt az igen nagy népszerűségnek örvendő helyet a mosolygós fiatal hölgy kollégáival. Ottjártunkkor is telt ház volt, gyakorlatilag a pult megközelítése is nehézségekbe ütközött. Eddig azt gondoltam, hogy a Frei-láncban minden egységben ugyanannyiba kerülnek a kávék (kivéve a repülőtéren), de itt most elbizonytalanodtam, mivel a Classico cappuccino a jól megszokott narancssárga csészében szervírozva a hozzávaló aljjal csak 590 Ft-ba került náluk. Itt azt a régi pozitív élményt kaptam, ami miatt a Frei kávézókat még sok évvel ezelőtt megszerettem. Tetszett az is, hogy sok helyi rendezvénynek, kezdeményezésnek adnak teret, s nemcsak állatbarát hely, de rendszeresen tartanak pl. jótékonysági gyűjtéseket is a kutyáknak, de említhetném a Mikulásvárást vagy a Karácsonyi pulcsis napot is.
22 fotózott hely / 2 oldalon