2025. április 21.gyerekekkel járt itt 55Az ittjártam.hu alapján választottam ezt a helyet.
Tatán a szállásunkról a 2. napon beautóztunk a belvárosba ebédelni, az út mellett megpillantottuk ezt a csodás helyet. Visszafelé úton meg is álltunk a szép napsütéses tavaszi időben. A lenti táblán már láttuk, hogy természetvédelmi területen járunk, az út mellett ingyenesen leparkoltunk.
A 166 méter magas domb a város egyik panoráma pontja, bár a mögötte lévő Sötéttorony még magasabb. A Kálvária kápolna kapuját sajnos zárva találtuk a dombtetőn. A Kálvária-szoborcsoport különösen Húsvétkor magával ragadó látványt nyújtott. Kb. egykorú a kápolnával, a XVIII. század 2. felében készült. A dombra fel lehet jutni lépcsőn, illetve via ferrata drótkötél útvonalon is, a legedzettebbek meg csak úgy, mint a zergék, másztak fel a sziklafalon.
2025. április 21.gyerekekkel járt itt 35 Ebéd után ide tértünk be sütizni és fagyizni, google volt a barátunk és útmutatónk. A belvárostól kissé kijjebb esik, kertvárosias övezetben található. A beltér retró hangulatú, rossz megvilágítású, kissé rideg, üres a tér központi része. A pultnál kellett rendelni és fizetni.
2 gombóc fagylalt és 3 szelet sütemény került 5250 Ft-ba, részletes számlát/blokkot a tételekről nem kaptunk. 14 féle fagylaltot kínáltak, köztük a hupikék kék angyalt is, akik ilyet tartanak, az nálam mindig rossz ómen, bár tudom, hogy a gyerekek egy része szereti. A most mindenütt divatos Dubai fagylaltban és süteményben is kapható náluk - Dubai málnás -, meg is kóstoltuk mindkettőt. Engem, aki ettem már jó pár kiváló minőségű Dubai csokoládét, nem igazán tudtak meggyőzni. A pultban jellemzően fősodratú sütemények sorakoztak. A sütik és torták szeletárai 800-1200 Ft között alakultak. Volt 1-1 paleo és cukormentes sütemény is. Puncstortát és csokis-túrós desszertrudat ettünk még, ez utóbbiban a krém inkább tejszínes vajkrém hatású volt, nem túrós. A puncstortán a külső krém réteg nem volt jóízű és jó állagú sem, maga a tészta viszont finom és puha volt. A teraszon ültünk le, amely szintén retró és kissé sivár. A mosdó borzasztóan kellemetlen szagú, lepusztult és nem tiszta, ezért összességében 3 pontnál nem tudok többet adni erre az élményre. (emiatt adtam ilyen kevés pontot a tisztaságra).
Tatán a Gottwald Hotelben töltöttünk el néhány napot, így adta magát az ötlet, hogy a belvárosban lévő, szintén Gottwald néven futó kávézót és cukrászdát is keressük fel. A Kossuth téren lévő terasz napernyőit már a parkoláskor megláttuk. A beltér igazán stílusos berendezésű, a barokk Tata városát idézi meg.
A bennünket kiszolgáló hölgy kedves, barátságos volt. A sütemények árait budapesti szemmel korrektnek találtuk. Nem volt sokféle sütemény, de akadtak közöttük érdekesebbek, nem mindennapiak, ilyen volt a tojáslikőrös szelet (1000 Ft)m a banános sült sajttorta (1250 Ft) vagy a tejcsokis mogyoró mousse (1000 Ft), de akadt hagyományos krémes (850 Ft) és epres túrótorta is (1050 Ft). Egy gombóc fagylalt 550 Ft, szép nagy gömböket kaptunk. Pisztáciát és epret kóstoltunk, a ribizli elfogyott. Elvitelre vásároltunk süteményeket, 6 db csokis óriás macaront (450 Ft/db), valamint málnás chia pudingot. Kártyás fizetés lehetséges. Péksütemények közül vajas croissant és pogácsa volt. Az eszpresszó 900 Ft, ez szerintem meglehetősen drága, bőven a fővárosi árfekvés feletti. Tartanak némi alkoholos italt is, Krusovice sört csapolnak (1100 Ft/korsó), neszmélyi borokat a Gottwald Borászattól (550/650 Ft/ dl), valamint kommersz röviditalokat. A 4 és fél pontos össz-élményt ezúttal felfelé kerekítettem, mert igazán kedvelem az ilyen tradicionális berendezésű, múltidéző csinos kávézókat.
A tatai Öreg-tó partján lévő népszerű modern étterem, az azonos nevű panzió mellett. Egy régi vízimalom helyén találhatóak, erre utal a nevük első része, a másik meg talán arra, hogy sokféle kacsás ételt kínálnak az amúgy nem hosszú étlapon.
Az étterem népszerűségét mi sem érzékelteti jobban, hogy mi is előzetes asztalfoglalással érkeztünk, és az előző napra ebédidőre már nem volt szabad asztaluk. A vendégek részére sorompóval lezárt parkolót alakítottak ki, ami jól jött itt a forgalmas tóparton. Az izgalmas ételek mellett az itallap is igényes, minőségi felhozatalt nyújt. A vendégtér több részre bontható, egyrészt az alsó szinten van egy üvegkalitka terasz, utána a belső zárt étteremrész, ami most nem működött, a jobb oldalon egy füves domboldalon babzsák foteleken lehet chillezni, vagy akár asztalra várakozni, felette pedig két szintes árnyékolt terasz kapott helyet. Magyaros hagyományos fogások, amerikai street food, olasz tészták, francia desszertek is akadnak az ételek között. Az árak bőven budapesti prémium kategóriás szinten mozognak. A legdrágább tétel a bélszín volt, 200 g-os tökéletes, mediumra sütött hússzelet mellett erdei gombák, valamint Anna burgonya (13900 Ft), a mini burger trióban volt marhahúsos és tépett húsos kacsás is, a lilahagyma lekvár is igazán finom lett (6250 Ft), mellé boltinak tűnő csónakburgonya volt a köret kisvödörben. Pluszban kellett kérni hozzá házi burger szószt (300 Ft), nem fért bele az alapárba, ezek szerint. A rozéra sütött kacsamell szintén kiválóan készült, mellé gömb formájú rántott rizibizi, brokkoli virág és püré volt a köret (6750 Ft). A kacsa fiókák, avagy gyerekek részére is készültek menüvel, ezek közül vaslapon sült csirkemellet és csónakburgonyát kértünk (2750 Ft), ez a fogás árban "megérős" volt, a többihez képest. A limonádék nemcsak szemre mutatósak, de éreztük bennük a gyümölcsöket is, málna, bodza, citrom is került az asztalunkra (1490 Ft/5 dl). A külön kávé- és desszertlapról választottunk répatortát narancshabbal (1950 Ft), lime mousse-t málnával (2150 Ft), valamint Matcha lattét (1650 Ft). A desszertek árazása korrekt, azok szerintem nem voltak drágák. Kötelező szervizdíj 12%, lehet SZÉP kártyával is fizetni. A személyzet létszáma szerintem kevés volt a vendégek számához és a két szinthez képest. Ezért néha vadászni kellett rájuk, de egyébként kedves, udvarias a csapat. Összességében számunkra egy 5 pontos élmény volt, még ha nem is hibátlan a hely. Szívesen ennék még itt máskor is.
2025. április 20.gyerekekkel járt itt 55 Az Angolkerttől északra, a Cseke-tó közelében nyitották meg ezt a jópofa helyet. Nem is tudom, minek nevezzem, vizes játszótér? Ismeretterjesztő kalandpark kicsiknek és nagyoknak? Hivatalos megnevezése: interaktív malomtörténeti élménypark, ahol többféle malmot ismerhetünk meg.
A vízimalom mellett hajómalom, fűrészmalom, kallómalom is megtalálható itt, amelyeket ki is lehet próbálni. A hófehér főépület a Jenő-malom, amelynek nagy malomkerekét szorgosan forgatja a patakvíz. Tatán járva érdemes ide is ellátogatni, nemcsak a malmok rajongóinak.
2025. április 20.gyerekekkel járt itt 55Az ittjártam.hu alapján választottam ezt a helyet.
Fellner Jakab Tatán élő építész volt a XVIII. században, ezt is most tudtuk meg tatai utazásunk során. Az ő nevét viselő Sötéttorony a Kálvária-domb közelében található. A Fekete út melletti ingyenes parkolóból pár percnyi sétát és sziklamászást követően jutottunk el a torony lábáig.
A felnőtt belépő 1000 Ft, a gyerekjegy 600 Ft, ennek készpénzben történő leszurkolását követően jöhetett a napi kardió edzés, azaz a létramászás. Megérte, mivel a torony tetejéről csodás panoráma tárult az egész városra, az Öreg-tóra és Tata környékére. A torony belsejében kis kiállítóteret is kialakítottak több szinten, valamint egy Foucault-ingát is elhelyeztek, amellyel a Föld forgását tanulmányozhatjuk, ha elég időt töltünk el a megfigyeléssel. Ha erre járunk, a kilátó mellett mindenképpen érdemes a Kálvária-dombot és a geológiai parkot is megnézni. A dombtetőn lévő kis kápolna zárva volt.
2025. április 18.gyerekekkel járt itt 55Az ittjártam.hu alapján választottam ezt a helyet.
Tatán járva véleményem szerint a kastély a Top3 látnivalók közé tartozik, a vár és az Angolkert mellett. Amikor legutóbb Tatán jártunk, ami jó pár évvel ezelőtt történt, akkor a kastély még nem volt látogatható, talán még el sem kezdődött akkoriban a felújítása. Az Öreg-tó partján járunk, a közelben sikerült leparkolnunk.
Gyermekes családként kedvezményes jegyet váltottunk, ami 1750 Ft családtagonként, a szülőknek és a gyerekeknek is. A hátizsákot nem lehetett bevinni a kiállításra, de van ingyenes csomagmegőrzőjük. Kedvesen fogadott bennünket a múzeum személyzete, a belső udvaron átkelve először az emeleti szobákat, termeket jártuk végig, majd a földszinten folytattuk a látogatást, amelyet a Szalon kávézóban zártunk le. A kastély szobáit szépen berendezték, tetszettek a különböző színvilágú szobák. Kiemelném a két fürdőszobát, amelyek egyikében kék-fehér delfti csempe volt, valamint a kínai szalont.
2025. április 18.gyerekekkel járt itt 45Az ittjártam.hu alapján választottam ezt a helyet.
Első tatai kulturális programunk a tópart közelében lévő Esterházy-kastély meglátogatása volt. A kastély épületén belül a földszinten található ez a szépen felújított, a kastély korhű berendezéséhez illő hangulatos kávézó. A kastélylátogatás utolsó állomása, pihenőhelye ez.
A sarokban itt is áll egy felújított, szép fehér kandalló, kíváncsi lennék, hogy működik-e vagy csak díszként szolgál. A színvilág királykék és sárga, stílusos. A falon lévő képen látható egy régi szépia árnyalatú kép az egykori berendezésről, amikor még szalon volt és nem kávézó. Nagyon mutatósak a sütemények, top kategóriás, francia stílusú monocake-ek is akadtak köztük, de az árakon igencsak elcsodálkoztunk. A 2350-2750 Ft közötti szeletárak még Budapesten is felső kategóriásnak számítanak. Feketeribizli - pisztácia financier, málnás Opera, A Fekete Kavics fantázianevű sütiben fekete szezám, marcipán és gránátalma, igazán különleges kombináció. Volt azért pár hagyományos és relatíve olcsóbb süti is, Isler (950 Ft), illetve epres sajttorta. Rendelés és fizetés a pultnál. Különleges élmény egy különleges helyen. Ha már Esterházy-kastély, az Eszterházy torta szerintem igazán ideillő lett volna. Talán szokott is lenni, csak éppen elfogyott?
Megérkeztünk Tatára, az egyik legszebb magyar kisvárosba. A szállás elfoglalása után első ebédünk helyszíne a PizzaLab lett, amelyet a google térképről választottunk ki. 13 óra után érkeztünk, s meglepve tapasztaltuk, hogy kellett volna előzetesen asztalt foglalnunk. Nem vagyunk ismerősek Tatán, nem tudtuk, nem is gondoltuk.
Szerencsére már megnyitották a teraszt, bár kissé még hűvös, borongós volt az idő, így kaptunk egy asztalt a teraszon. A terasz egy hangulatos, színes égőkkel díszített öreg fát ölel körbe. Az egy helyiségből álló belső tér modern, fiatalos, a "Lab" vélhetően a laboratóriumra utal, de inkább életteli, barátságos volt a beltér is, nem steril, nem laboros. Az étlapon van pár előétel, leves és saláta, valamint 1-1 lapnyi tészta és pizza, ezek adják a konyha gerincét. Az árak átlagos budapesti, belvárosi árfekvésűek, szóval olcsónak egyáltalán nem mondanám. Bár a pizzát is szeretjük, de úgy alakult, hogy ezúttal mindannyian tésztát ettünk. Kacsás-rókagombás szélesmetélt (5000 Ft), Alfredo (3300 Ft), illetve LabThai fusili (5000 Ft), ez utóbbi egy ázsiai thai ízhatású érdekes tészta volt, curry, csirkemell, mogyorószósz, koriander összetevőkkel. Mindhárom tészta remeknek bizonyult, ízre, állagra, fűszerezésre, s a mennyiség is kiadós volt. Előételként ettünk még egy gamberetti nevű fogást (4200 Ft), amely 6 db nagyobb méretű királyrák, paradicsomos-bazsalikomos szószban, pizzakenyérrel. Az italokat túlárazottnak találtuk. Rebarbarás Bambi (950 Ft), áfonyalé (1350 Ft/3 dl), limonádé (1350 Ft/4 dl), tisztított víz (450 Ft/ 5 dl). A kötelező szervizdíj 12%. Mayer szörpöket tartanak. Alkoholt nem fogyasztottunk. Budweiser és Kronenbourg Blanc sört tartanak a csapon (1250/1400 Ft/5 dl). Az eszpresszó 800 Ft. A kiszolgálás kedves, barátságos volt. Össz-élményre is megadom az 5 pontot.
2025. április 7.egyedül járt itt 55 Fiatal pár által üzemeltett kis street food bisztró a Margit körúti "kanyarban", a Bem utca irányában. Nem tudtam a nevet értelmezni, pedig egyszerű, egy családnévről van szó. Nagyon barátságos, mosolygós, kedves és figyelmes a kiszolgálás. Lehet helyben is enni, bár pici, talponállós a hely. És max. 3 fő fér el.
Nagyon jó ételek vannak, nemcsak a szokványos péksüti-kávé-szendvics, bár ezek is vannak. Ami a plusz: naponta változó menü, csak napi 2-3 étel, nürnbergi gombócleves, tészta, Nagyi diós gubája, rizottó, grillezett Camembert, chilis bab, vadasmarha, csak példaképpen pár tétel. Az általam választott grill szendvics mellé ajándék saláta érkezett balzsamecettel (1990 Ft), bodzaszörpöt ittam mellé (790 Ft). Kötelező szervizdíj nincs. A "baby" mini croissant 120 Ft. Finom kávé. A ház specialitása a Wessely Somlói.