A Szarvasi Arborétumban található Mini Magyarország makettpark, Európa legújabb makettparkjaként 2013. április 10-én nyílt meg Szarvas történetének egyik legnagyobb magánerős beruházásaként. A hazánk legnagyobb arborétumában, a Kárpát-medence és a történelmi Magyarország mértani középpontjában lévő makettpark hazánk történelmét, hagyományait, építészeti nevezetességeit mutatja be.
Az ország egyetlen interaktív makettparkjában néhány óra alatt az egész országot bebarangolhatjuk.
Kihagyható 2018. szeptember 24.családjával járt itt
A szarvasi szilvanapok utolsó napjára érkeztünk Szarvasra, a nyáriasan szép időben gondoltuk, h kikapcsolódunk az Arborétumban, 3-an mentünk, csak az Arborétum belépőt kértük, amiért 5400-at fizettünk, hiszen vasárnap lévén ehhez hétvégi felár is dukál. . . A táblákat nézve, első utunk az üvegházhoz vezetett, ami ZÁRVA volt, erről semmiféle tájékoztatást nem kaptunk.
. . Pepi gróf varázstanyája szintén nem volt látogatható. . . Titkok kertje is örök titok maradt számunkra. . . Viszont séta hajóztunk, természetesen ez nem foglaltatik benne az árban. . .
Volt már, hogy valami izgalmas, szép sétára emlékeztem régről ebből az arborétumból, meg tényleg mindig mindenhol bejárjuk az arborétumokat, de most ebben nem találtunk sok örömöt. A minimagyarország szuper volt és élmény, itt meg csak mászkáltunk fel és alá.
Nincs ősz, nem voltak szívtépő, fotózható színek, nincs tavasz, alig virágzott valami, brutális meleg van és kevés tereptárgy, lapos az egész vidék, egy darabig jöttünk-mentünk, igyekeztünk árnyékokat keresni, aztán elballagtunk inkább másfelé. A kámoni maradt a kedvencem, a Folly meg a vácrátóti. . .
Hatalmas terület, többféle táj. Kapsz térképet, amin mások vannak bejelölve, mint az útba igazító táblákon. Némi fejtörés után rájössz, merre kéne menni. A szoborpark elhanyagolt, már semmi sem működik. Az arborétum többi része viszont szépen rendben tartva, az információs táblák a helyükön.
Órákig lehet sétálni szép fák, növények között. Néha a pávák is felbukkannak. A Katalin sétahajó kihagyhatatlan (külön jegyet kell rá venni). A Mini Magyarországot is érdemes megnézni. Ha mindent végigjársz, egy egész napot is el lehet itt tölteni.
Sok-sok éve voltunk az arborétumban, így újra eljöttünk. Sok utat kiköveztek, leaszfaltoztak azóta. Kőszobor kiállítás is lett azóta, ez nagyon érdekes, különleges látnivaló. A kilátó egyre jobban belevész a kertbe, mert hatalmasra nőttek a fák körülötte. A monumentális fák és a tiszta levegő, a holt Kőrös illata ilyenkor, így nyár végén is üdítő.
30 fok felett volt a hőmérséklet, a növények is szomjaztak, sok helyen berepedve volt a föld. A mi szomjunkat oltottuk a csapokból meg a büfénél. Útközben a fák között pávákkal találkoztunk éppen most vannak kicsinyeik is. Nagyon közelről láthattuk őket. Kellemes, pihentető környezet volt!
A Szarvasi Arborétumot az 1800-as évek elején Bolza József, alias Pepi gróf alapította a Kákafoki-holtág mentén, amely 82 hektáros területen helyezkedik el. Több mint 1600 növénykülönlegességgel büszkélkedhet a park. Mi az egyik legforróbb nyári napon jártunk ott, ami eléggé csökkentette a látogatás élményét.
Az árnyékos részeken megszámlálhatatlan szúnyog támadásának voltunk kitéve, a szúnyogriasztó hatástalannak bizonyult ellenük. A járványveszély miatt az épületek nem tartottak sajnos nyitva (Varázstanya, Üvegház). A park egyik oldalán a holtág mellett haladtunk, innen lehet sétahajózásra indulni, külön jegy ellenében. A Tündöklő Kövek szabadtéri kiállítást megnéztük, érdekesnek találtuk. A kapott térkép alapján nem igazán sikerült eligazodni, mintha a térkép és az út menti útbaigazító táblák köszönőviszonyban sem lettek volna egymással. Emiatt a kilátó és a szabadtéri játszóhely is kimaradt. Az Arborétum bejáratánál alakították ki a Mini Magyarország szabadtéri kiállítást, ami szerintem nagyon izgalmas volt, bár az az igazság, hogy a gyerekeket annyira nem kötötte le. Számomra élmény volt viszont látni hazánk és a Kárpát-régió nevezetes épületeit, látványosságait, templomokat, várkastélyokat, hidakat. Az épületek között villamos kisvasút is robog. A gyerekeknek viszont nagyon tetszett a mellette lévő játszótér, ami szerencsére árnyékos helyen került kialakításra. Szívesen visszamennék még ide, de csak hűvösebb kirándulóidőben és szúnyogmentes időszakban. A kombinált felnőtt belépő 2500 Ft-ba került. A családi jegy összesen 9800 Ft volt (2 felnőtt, 3 gyerek). Bankkártyával is lehetett fizetni.
Gyulai nyaralásunkról hazafelé álltunk meg az Arborétumnál. A belépőjegy elég drága, főleg hétvégén. A mini Magyarországot mindenkinek látnia kell (külön díjas)! Az arborétum akkora, hogy egy egész nap kellene bejárni. A kilátó valójában egy fa pihenőhely, nem egy megemelt építmény.
Sajnos a járványhelyzetre tekintettel az üvegház és minden más látogatóépület zárva volt. A mosdó tiszta, és legalább ez ingyenes. A büfében fagyi, üdítők, Kávé, néhány nasi, Hot-dog, Hamburger (900 forint), sült krumpli és melegszendvics (700 forint) kapható. Sétahajózásra sajnos nem volt időnk.
Cserkeszőlői nyaralásunk során kerestük fel az arborétumot. Hatalmas gyűjtemény, korrekt tájékoztató táblák, deaki nem botanikus, annak kissé unalmas, nincsenek igazán kiemelve a rendkívüli ritkaságok. Mindenért külön kell fizetni, a Mini Magyarország parkért, de még az üvegházért is.
A kirándulás legjobb része a séta hajózás a Holt Kőrösön, ami nagyon kellemes volt, kimerítő tájékoztatót kaptunk a hajón az arborétumról és a Kőrös szabályozásáról is. Az arborétum hatalmas, 85 ha, órákig lehet sétálni benne, ha nem unja meg a vendég.
Kihagyhatatlan 2024. november 20.csoporttal járt itt
Ez a hely, a nyugalom szigete. Ha beléptél, szabadon barangolhatsz, sétálhatsz a hatalmas kertben, ahol az idős fák mellett sok-sok színes cserje, érdekes alakú fák, változatos növénycsoportok láthatók. Minden évszakban más-más arcát mutatja az arborétum. Pihentető, megnyugtató a hely. A csendes időszakok persze az őszi, téli és a tavaszi hónapok.
Kihagyhatatlan 2023. május 29.családjával járt itt
Érdemes meglátogatni a Szarvasi Arborétumot és a hozzá tartozó Mini Magyarország makettparkot. Az Arborétum gondozott, tiszta, hosszú sétát lehet tenni az idős fák között. A parkoló autók számát tekintve sokan voltunk pünkösdkor, de a parkban szinte " elveszett" a sok ember. Minden évszakban csodás az arborétum.
Kihagyhatatlan 2022. szeptember 16.gyerekekkel járt itt
3x járok itt,mostmár a kislányommal jöttünk. Nagyon szép hely,gyönyörű fák ,nagyon szépen rendben van tartva és a pávák is nagyon szépek. Kedves fogadtatás a kasszánál.
Az értékeléseket az Ittjártam.hu felhasználói írták, és nem feltétlenül tükrözik az Ittjártam.hu véleményét. Az átlag számításánál figyelembe vettünk 6 darab olyan értékelést is, melyet szöveg nélkül, csak pontozással adtak le partneroldalukon, a szallasvadasz.hu-n.