Jobbra térve a borozóba jutunk, melynek atmoszférája nem változott, továbbra is nyerstéglás, téglapadlós, a honlap szerkesztői találóan nevezték várpince hangulatúnak. A terem végében a felújításokat túlélt szürke, konyha-tematikájú fémdombormű. Nyáron hangulatos belső teraszt működtetnek. A jól átgondolt, mívesen megkomponált választékban újragondolt magyar és nemzetközi fogásokat egyaránt találhatunk. Miként világhálós forrásokból megtudható, új konyhafőnökük, Tóth Pál a Kővirágból érkezett. A kiszolgálás udvarias, szolgálatkész, szívélyes. A megújult étteremben tavaly augusztusban jártam első ízben. A séfüdvözlet itt nem egy falat, hanem egész kompozíció volt. Egyik tányéron, görög- és sárgadinnyekocka cseppnyi fűszerolajos ízesítéssel, másikon minitöltött káposzta, harmadikon tökmagolajos joghurtos fetakrémen felszolgált nyúlhalkaviár. Mindehhez ropogós, olajban kisütött házi briktésztát adnak. A déli menüből két előételt és egy főételt választottam, amihez az á la carte menüből kértem a desszertet. Első előételem mogyorós, zöld korianderes sült padlizsán volt, amit remekül hőkezeltek, jó arányérzékkel ízesítettek. Ezt követte a kacsamáj meggyel és sültpaprikával. Merész társítás, kiváló megvalósítás. A halfasírt korrekt, a mellé adott kecskesajtkrémes céklafőzelék kiváló. Itt a déli menü nem lebutított, egyszerű fogásokból áll, mint annyi más színvonalas étteremben, a séf délben is megcsillogtatja tudását, kreativitását. A somlói galuska átirat ötletes, tálalása virtuóz, számomra ezzel együtt nem volt teljesen meggyőző, a krémes elemek nem voltak eléggé hangsúlyosak a sokféle roppanós-szivacsos mellett. De ennél nagyobb baj ne legyen! Ezek után idén januárban végigettem a minuciózusan kidolgozott degusztációs menüt, életem egyik legjobb gasztronómiai élménye volt. Az amuse bouche-ként felszolgált séfüdvözletek kidolgozottsága Michelin csillagos minden túlzás nélkül. De minden fogás kiváló volt. A fotókat a januárban készítettek közül válogattam. Az Alabárdos az ország egyik legjobb étterme, ehhez kétség nem fér.