Turista-alapszabály, hogy ne ülj be a helyi főtér éttermének teraszára, mert ott inkább lehúznak, mint jól tartanak, kihasználva a nyüzsgő, de valószínűleg soha vissza nem térők forgalmát, a vonzó történelmi miliőt. De nekünk nemrég Toszkánában kifejezetten jó tapasztalataink voltak az ilyen éttermekkel, no és itt is többen dicsértétek ezt a helyet.
A szomj- és éhhalál szélén, meglehetősen meleg kora délután, bizalommal telve roskadtunk le a Pátria napernyőkkel árnyékolt, szinte üres teraszára. Az életmentő italok hamar az asztalunkon voltak, és az ételekre is csak annyit kellett várni, ami normális. A férjem nagy levesimádó, de annyira azért nem, hogy bármit elfogadjon jónak. És hát az itt kapott húslevest nem dicsérte. . . Majd nála a pankós sertés szűz, nálam a mandulabundás csirkemell bizonyult semmi különösnek. Ha egy éttermi séf ráérős kora délutáni időben csak annyit tud produkálni, amit mi is itthon a konyhánkban, akkor az tényleg semmi különös. Szerintünk. A teraszról viszont valóba remek a kilátás az Országalmára és a Püspöki Palotára. Ennyi.
Gyönyörű helyen, a felújított belvárosban, az országalmával szemben van az étterem. Modern, nagyon szép belső kialakítású. Naponta járok előtte, és megiszom egy kávét. Udvarias, figyelmes a kiszolgálás. 50 évvel ezelőtt érettségiztünk az ezer éves nagy multu városban.
Az élet szétszórt bennünket a szélrózsa minden irányában, még Németországból is érkezett osztálytársunk. Ebben az étteremben szerveztem meg a találkozót, panoráma a gyönyörű belvárosra. Kiváló volt a velünk való udvarias , figyelmes kiszolgálás, a feltálalt ételek mind minőségben és mennyiségben kifogástalanok, finomak és ízletesek voltak. Remek hangulatban emlékeztünk a szép diákévekre. Mindenkinek ajánlom szeretettel ezt a helyet.
Sokszor jártam már a Pátriában, hisz a belvárosban útba esik jövet menet. Akár kávézni, akár ebédelni tértünk be soha nem csalódtunk. A fogadtatás és a kiszolgálás rendkívül udvarias. Az ételek fantáziadúsak és ízletesek, bár egy kicsit drágák. Hétköznap nagyon finom menüt lehet enni korrekt áron. A hangulat olyan kellemes, hogy többször is "ottfelejtettük" magunkat.
Kicsit elfogult a véleményem, mert már régi törzshelyem, az akkor még csak kávézóként üzemelő, ma már éttermi szolgáltatással is kiegészült vendéglátó hely. Az árak kissé már megemelkedtek, de én kitartok. A személyzet nagyon kedves, előzékeny, proaktív, igazán nagyon rugalmas. Bármit megoldanak.
Az étterem teraszán foglaltunk helyet és kb. 10 perc elteltével már hozták is a főételt. Nagyon finom, precíz tálalás,figyelmes,kiváló kiszolgálás,csodálatos környezetben.Tökéletes választás minden alkalomra.
A Pátria étterem Székesfehérvár szívében működik az „országalmához” közel. A dizájn nem különösebben egyedi. Rádió szól, ami méltatlan egy színvonalas helyhez. Előételképpen vargányás padlizsánkrémet rendeltünk (2450 ft), aminek tálalása ötletes volt és látványos, ezt követte a keleti fűszeres lazacderék (4490 ft), amit kuszkusszal körítettek, majd zárásként ettünk egy somlói galuskát, ami hozta e hagyományos desszert ízharmóniáit.
(1190). A kiszolgálás kedves, kérésre kaptunk borsdarálót. Szűk, 15 tételes borlapjuk van, melyet a magyar borászati élvonal nedűiből állítottak össze. Tartanak minőségi pálinkákat két kiváló főzdétől. Két német sörük van, Paulaner és Hackel Pschorr. Nem volt ez teljesen meggyőző élmény, 4,5 pontra taksálom a helyet, amit felkerekítek 5-re.
Az étterem teraszán ültünk le. Gyors kiszolgálásban volt részünk, minden finom volt. Azonban a dohányzás megengedett a teraszon és a mellettünk ülő asztalnál egy elektromos cigarettát szívó fiatal férfi ült, aki ontotta az elektromos füstöt mint a gyárkémény. Ez mind ránk szállt, ezért kénytelenek voltunk elköltözni egy távolabb lévő asztalhoz. Természetesen ez nem az étterem hibája, de mi nem éreztük jól magunk.
Évek óta megbízhatóan működő kávézó a belváros szívében, az Országalmánál. A Romkert és a sétálóutca is a közvetlen közelben található. Szép nagy teraszuk van, de a benti rész is tágas, több teremből áll, különtermük is van. A személyzet régi vágású, udvarias, figyelmes.
Nemcsak kávézó, de étterem is, de reggel, amikor itt jártam, a konyha még nem üzemelt. Hagyományos, olasz pörkölésű, kitűnő kávét kínálnak (La Messicana). Itt természetes, hogy a kávé mellé jár kis pohár víz, sőt egy kis habcsók is. A beltér tradicionális hangulatú, igazi kávéház érzés. Inkább a középkorú vendégek vannak többségben. Sok a törzsvendég, akik már évek óta ide járnak. A belső teremben időszakos kiállításokat szoktak rendezni. Egy eszpresszó tejjel 450 Ft-ba került.
Székesfehérvár felfedezése alatt jártunk a kávéházban. A szálláshelyünk biztosított részünkre olyan programot -játékot, hogy ismerjük fel a várost. Kaptunk egy kérdőívet, ami alapján eljutottunk a híres nevezetességekhez, múzeumokhoz, szobrokhoz és egyébb történelmi épületekhez, ahogy ebbe a kávézóba is.
Ajándékként kávét kaptunk ha felmutattuk a hotelból az igazolt kérdőívet. Természetesen a jó kávéhoz finom süeményt is vásároltunk, ami nagyon ízletes volt. Kellemes időt töltöttünk a kávézóban. Udvariasan fogadtak bennünket.
Igaz eddig csak egyszer jártam itt, viszont akkor nagyon pozitív élménnyel gazdagodtam. Egy kedves ismerősöm hívott meg ebédelni, már maga a vendég fogadás is pazar volt. Egy kedves fiatal pincér vezetett oda egy asztalhoz minket, megkérdezte azt is, hogy megfelelő lesz-e a hely. Kihúzta nekem a széket, ahogy elvárná az ember egy ilyen helyen.