Régebbi élményeink alapján úgy gondoltuk párommal, hogy ismét vissza térünk Tokajba, egy finom ebédre. A Bonchidai csárda csodás környezetben fekszik, nagyon finomak az ételek, de. . . . . A felszolgálás ezen a napon (08. 07. ) botrányos volt! Beültünk az étterembe, és nyugtáztuk, hogy elég sokan vannak, de azért nincs telt ház.
A platzon 6 felszolgáló végezte a dolgát, közülük legalább 2 tanuló volt (amivel persze semmi gond nincs, mert ugye mindenki elkezdte valahol). 30 perc után úgy döntöttem, hogy most már elkérem az étlapot, ugyanis senki még csak ránk sem köszönt, és ezek után is még 25 perc telt el, amíg a tanult kolléga felvette a rendelésünket, nem igazán oda illő stílusban. Ezen túllépve elfogyasztottuk az ebédünket, szerettünk volna fizetni, amire persze megint egy jó 15 percet kellett várni úgy, hogy 2x szóltunk. Na és a "számla". . . . az kabaré. . . Most komolyan, egy számolócédula? Nem túl szabályos. . . Összességében ajánlom az éttermet, mert az ételek finomak, gondolom a felszolgálás sem mindig ilyen csapnivaló, de azért van hová fejlődni a kiszolgálás terén. Tisztában vagyok azzal is, hogy egy felszolgálónak sincs mindig jó napja, és hogy milyen nehéz mindig "jópofát" vágni az emberekhez.
Előzetes értékelések alapján választottam ezt a helyet,és élőben,ha lehet,még szebb,mint képeken. Ahogy beértünk,még szinte le sem ültünk,már hozták az étlapot. Ami picit talán furcsa,hogy szinte mintha sürgetnék az embert a rendeléssel. Cigány pecsenyét kértünk. Nem tudom,hogy a táj szépsége kötött-e le,de rekord gyorsasággal hozták is az ebédet.
Ezt kissé gyanakvóan fogadtuk,de minden friss,jól elkészített,megfelelően átsült volt. A desszert (somlói)is hasonlóan gyorsan,és makulátlan minőségben érkezett. Az ár nem a túl olcsó kategória,de a gyorsaság,minőség,és a hely szépsége ellensúlyoz mindent.
Gyakran megfordulunk Tokajban, de az étteremben még nem jártunk. Gondoltuk most betérünk. Nem bántuk meg. Az étterem teraszára érkezve pazar látvány tárult elénk. A Tisza-parti hangulat tökéletes. A személyzet kedves, szolgálatkész. Ahogy helyet foglaltunk azonnal fel is vették a rendelést. Gyors, vendégközpontú a kiszolgálás.
A megrendelt étel szuper gyorsasággal érkezett, ahhoz képest, hogy telt ház volt. Nagyon ízletes, és bőséges ételt tálaltak fel. Nem utoljára jártunk itt.
Tokaji gimnazistaként, elég sokat ettem a Bonchidai Csárdában, ahogy felnőttem eltávolodtam a helytől, de elég sokszor volt az eszembe az idő elteltével. Aztán múlthónapban úgy döntöttem ellátogatok szeretett helyemre. Megdöbbenve láttam, hogy semmi nem változott. A személyzet kedves és udvarias hozzáállása, az ételek minősége, íze, mennyisége.
Gyakori kirandulo helyeink koze tartozik Tokaj. Egy kellemes turazas utan jolesik kiulni a Tisza-parti etterem teraszara, ahonnan kellemes kilatas tarul elenk. Eloetelkent csakis halaszle johet szoba, masodik fogaskent pedig a 2 szemelyes Bonchidai-tal,amiben mindkettonk megtalalja a kedvere valot. Visszatero vendegek vagyunk, de rossz tapasztalataink nincsenek a hellyel kacsolatban. A borvalasztekat viszont lehetne szelesiteni
Tiszta szerencse, hogy mezei kulináris kalandozóként nem kell állást foglaljak a fine dining versus magyar csárdák mesterségesen keltett konfliktusban. Mindkettőt lehet jól, odafigyeléssel, igyekezettel, szeretettel vagy rosszul, hatásvadászatra, extraprofitra ácsingózva, filléres, gyenge alapanyagokat felhasználva csinálni.
A Boncida csárda vegyes élmény volt. A hagyományos ízeket ügyesen hozták ettünk itt többféle fogást, de a harcsa pangasiusz-szal való kiváltása rossz szájízt hagyott bennünk. Ennél sokkal őszintébb a Tokaj központjában levő hely, ahol ki van írva: „harcsa (pangasiusharcsa)”. S akkor mindenki tudja, mit kapott. Ezért adtam 3 szívecskét a helynek, mely egyébként kapott volna négyet.
Mindig felmerül a kérdés, hogy a Tisza túlpartján, a Gödörben van jobb halászlé, vagy menjünk inkább a Bonchidai Csárdába? Végül is, nem tudom eldönteni, a halászlé jó ott i, itt is. Ezen a helyen talán szebb a kilátás a teraszról, a Bodrog és a Tisza összefolyásánál van éppen a Csárda, meg is kapod, előbb vagy utóbb, amit akarsz.
Most kicsit pozitívabb volt az utolsó élményem, régebben már többször megesküdtem rá, hogy még egyszer nem megyek, annyira flegmák voltak velem. Most, az utolsó alkalommal ez sokkal barátságosabb kiszolgálásra változott. Tehát nem akarom felróni a régebbi panaszaimat. Ajánlom a helyet, kikerülhetetlen, ha valaki arra jár!
Nagycsaládos Sogornős, Sogoros, unokahugis október eleji kirándulásra mentünk azzal a céllal, hogy eszünk egy jó hallevest ("halászlét") is. Amikor megérkeztünk a Csárdába éppen az asztalt tisztították. Lévén a Bornapi sokadalom tele volt a Csárda vendéggel.
Sajnos a kendővel legyezés nem sikerült jól, így az asztal sem lett kifogástalan és ami morzsa az asztalról lekerült az a padokon és a szivacspárnákon kötött ki. Sajnos az asztal alatt is ételmaradékok voltak. A pincér egy kicsit megváratott bennünket a rendelésfelvétellel, de mint mondtam sok vendég volt. A pincér kicsit fásult volt, de ez vasárnap délután 3 óra fele volt, talán azért nem volt a mosoly grátisz. A korhely harcsalevest ettem a többiek Harcsa hallevet, a gyerekek tutira mentek és sajttal sonkával töltött pulykamellet sült krumplival. Azt gondoltuk egyszerre kezdünk, de a felnőttek kapták a levest hamarabb (rendeléstől 10 percen belül) . . . és a gyerekek maradtak utoljára. A hangulat rajtunk múlott, így jó hangulatú ebédet költöttünk el együtt a Bonchidában és akkor már nem foglalkoztunk a morzsával és a kiszolgálás gyorsaságával sem. Egy nap pipa a "vasárnapizárvatartás" javára. :)
Párommal szerettünk volna egy finom halászlevet enni! Egy régi kedvenc helyünkön mióta megjártuk , nem voltunk. Keresésünk a tokaji Bonchidai Csárdára esett! A szeptemberi hűs, de napos délután a teraszon foglaltunk helyet. Azonnal jött is a pincér, szinte a széket nem volt érkezésem magam alá húzni. Étlapot adott hűvös udvariassággal.
Nem volt nehéz a dolga, rajtunk kívül egy három tagú külföldi család volt még az étteremben. Nekünk sem volt nehéz választani, mert Harcsa halászlé volt a célunk. Pici dilemmát csak az okozott, hogy hagyományos vagy korhely halászlevet kérjek! Párom a hagyományosat én egy fél ilyet, egy fél olyat kértem. Megjött! Sajnos vagy talán szerencsémre de nekem mind a két adagot egyszerre hozták. A kevésbé forróval a korhellyel kezdtem. Hazudnék ha azt mondanám, hogy rossz volt! De ettem ettől jobbat! Sok volt a mustár benne, és gondolom hogy a korhelyságát megadó keverékből többet tettek bele mint kellett volna! A hagyományos nekem nem ízlett! Párom sem mondta, hogy nagyon jó lett volna, de megette, mondván adtak már neki ettől sokkal rosszab halászlét! A slusdz poén a fizetéskor jött! Gondoltam, hogy a fél adag az nem 50 százalékon lesz számítva, hanem, 70 vagy 75 százalékon. Ezzel nincs is baj! Csak akkor fel kell tüntetni az étlapon! Ezt én nem találtam! A számlát amit kaptam mellékelem!
Nagyon ízletesek a fogások. Tisztességes adagokat adnak. A fél gyerek adag is elegendő egy jó evő 10 éves fiúnak. A halétel ízletes, jól érvényesült a lényeg, a hal íze. A grill zöldséges grill csirkemell is nahyon ízlett a lányomnak. Ajánlom mindenkinek! 5 fő szervíz díjjal ehyütt 14. 000-ből kijött. Tényleg mindenkinek ajánlom!