Szeretettel, tisztelettel és barátsággal vár mindenkit a balatonfüredi Borcsa Étterem. A Balaton kétség kívül egyik legszebb sétányánál, a Tagore-sétány keleti végénél található étterem hangulatát a magyar tenger közelsége, este kellemes élőzene teszi fantasztikussá.
Étlapjukon különleges grillezett hús ételek, itallapjukon a balatoni borvidék legjobb bortermelőinek borai, valamint sör-, kávé- és fagylaltkülönlegességek gondoskodnak a gasztronómiai élményről. Az étterem évek óta, egész pontosan 1984 óta a balatoni vendéglátás messze hires színfoltjának számít.
Szép időben a Balaton part közelében lehet itt finomakat enni. A kiszolgálás gyors és kedves. Negatívum talán, hogy ár/érték arányban valószínűleg itt ittam a Balaton legrosszabb rozé-hosszúlépését: közepes minőségű bor, 2 dl szénsvavemntes vízzel 580 Ft-ért. Ennek ellenére visszatérnék bármikor szívesen, majd mást iszok :)
Megérkezéskor egy kedves kis pincér fogadott minket, aki épp egy asztalhoz akart vezetni, mikoris "átvett" bennünket egy idősebb kolléga, aki cseppet sem kedvesen egy asztalhoz irányított. . . Na innentől óriásit fordult a hely ázsiója, mert egy remek, jó humorú, hozzáértő és készséges pincér szolgált fel nekünk egy igazan ízletes vacsorát, jól elkészített, ropogós kacsát és sült husikat, csodás desszerttel zárásként. Mindenképp visszatérünk, mert minden izében profi a hely. :)
Tetszett az étterem összességében. Finomak voltak az ételek. Nem volt őrült nagy mennyiség, de jól lehet lakni vele még akkor is, ha az ember nem eszik 3 fogásos ebédet / vacsorát. A pincérek udvariasak, egy picit lehetnének barátságosabbak. Egy kis mosoly már elég is lenne. :)
Tágas, sok embert befogadó étterem szinte folyamatos volt a vendégek érkezése. Kétszer is itt vacsoráztunk. Az első alkalom nyugodtabban telt el, egy kedveskedő pálinkakóstolót is kaptunk. Később, az időjárás miatt bentre kényszerültünk ez már zajosabb és idegesítőbb lett. A kiszolgálás gyorsaságával nekünk nem volt gond. Az ételek finomak és elegendő méretűek voltak (két kamasz fiúnak is).
Nyertem egy 10ezer ft-os éttermi fogyasztásra jogosító kupont, aminek nagyon megörültem. Bár szegediek vagyunk, de Húsvétkor épp arra jártunk a rokonainknál, így gyorsan el is költöttük. Mivel ebéd után indultunk hazafelé, mind az öten arra szavaztunk, h hozzuk el az ételt. A kocsiból telefonon megrendeltem, a 4 személyes, családi tálat.
Mire mentünk ott várt minket, ízlésesen tálcára rakva, csomagolva. Itthon ettük meg vacsorára, nagyon finom volt, de semmiféleképpen sem 4 személyre szólt. . . még 3 ezret ráfizettünk. Az étlapot elnézve, 2500,-tól van 1 személyes étel. . . jobban jártunk volna, ha nem ezt választjuk. . . Az étterem ettől függetlenül szimpatikus volt, hangulatos Balaton-parti terasszal is rendelkező. Italt nem teszteltünk.
Hatalmas az étlap, mindenki talál kedvére valót. Az adagok nagyok, az ételek ízletesek. A kiszolgálás profi, télen főleg a törzsgárda van, akik tapasztaltak, gyorsak. Az ablakoknál balatoni panorámában gyönyörködhetünk, viszont az elhúzható üvegfalak beengedik a hideget, ezzel számoljunk. Van, hogy szintetizátoron játszik egy ember, sőt énekel is lagzis számokat.
Egész évben nyitva tartó étterem. Közvetlen Balaton parti elhelyezkedéssel, tágas kellemes remek hely, nem lehet megunni. Óriási a választék, így mindenki megtalálja a kedvencét az étlapon. A pincérek nagyon kedvesek, a kiszolgálás rendkívül gyors, hangulatos élőzene van, csak ajánlani tudom.
Előnyök (ami hirtelen eszünkbe jutott): - az ételek tálalása és minősége kiváló, az adagok mégis elegendően nagyok - hihetetlenül gyors tálalás - óriási választék - ülőhelyek "box"-os kialakítása - élőzene volt, de kicsit mulatós stílusban, ami szerintem nem annyira illett a hely hangulatához, de ez szubjektív.
Hátrányok: - a mosdók színvonala (akárcsak a legtöbb étterem esetében) elmarad a éterem színvonalától - a kiszolgálás jó volt, de nem kiemelkedő. ez vonatkozik mind a pincérek felkészültségére, mind a kedvességére
TÁRKONYOS VADRAGULEVES: 9 pont a 10-ből. a vadhús vajpuha volt. GYÖMBÉRES SÜTŐTÖK KRÉMLEVES: 10pont. HÍZOTT LIBAMÁJ GRILLEN SÜTVE: 10pont (hagymás törtburgonya átlagos) DÉL-AMERIKAI ÉRLELT HÁTSZÍNJAVA TIHANYI BARNAMÁRTÁSSAL, SZILVÁS KROKETTEL: 8pont (a libamájjal együtt tökéletes volt :) MÁKOS PALACSINTA: ez felejthető volt (6pont)
Más sokszor ebédeltünk-vacsoráztunk a családdal ebben az étteremben. Kifejezetten jó a konyha, mindent ételt finoman készítenek el. A tálalás igényes, az adagok teljesen rendben vannak. Kellemes meglepetés, hogy koktélokkal is szolgálnak, ami nyári melegben jól esik.
Sajnos meglátásom szerint a konyha nem igazán bírja kiszolgálni a jelenlegi méretet, emiatt az ételekre néha akár 30-40 percet is várni kell. Emellett azonban a rendelést egyidejűleg és frissen szolgálják fel, ami némiképp enyhíti a várakozás okozta feszültséget.
Talán finoman szólva így lehetne kifejezni a főpincér viselkedését. Ezen a hétvégén este akartunk vacsorázni az étteremben és amikor beléptünk a főpincér flegma, szinte lekezelő módon úgy hogy közben meg sem ált, közölte nincs hely az étteremben.
A történethez hozzá tartozik, hogy éppen vihar készülődött, és a teraszról az embereket be kellett telepíteni az étteremben, és sokan voltak, de ez akkor sem megoldás. Már többször is jártunk az étteremben, régebben is voltak a pincérekkel problémák, de ezt meg még lehet érteni, mert tudjuk hogy munkaerő hiány van a Balatonnál. Én eddig sem voltam elragadtatva ettől a helytől, bár az ételek finomak voltak, de nem nagy adagok, és ahhoz képest nem olcsók. Mi is csak azért jártunk be ide, mert a környéken sem találni olyan helyet ahol, állandó magas színvonalú lenne a kiszolgálás és az ételek minősége. Egy darabig biztosan nem megyünk.