Szeretettel, tisztelettel és barátsággal vár mindenkit a balatonfüredi Borcsa Étterem. A Balaton kétség kívül egyik legszebb sétányánál, a Tagore-sétány keleti végénél található étterem hangulatát a magyar tenger közelsége, este kellemes élőzene teszi fantasztikussá.
Étlapjukon különleges grillezett hús ételek, itallapjukon a balatoni borvidék legjobb bortermelőinek borai, valamint sör-, kávé- és fagylaltkülönlegességek gondoskodnak a gasztronómiai élményről. Az étterem évek óta, egész pontosan 1984 óta a balatoni vendéglátás messze hires színfoltjának számít.
Grillezett tofut rendeltem zöldséges kuszkusszal. A tofu száraz volt, mint egy cipőtalp, és teljesen íztelen. Állaga gumis. A kuszkuszban nagyítóval kellett keresni a zöldséget. Mikor jeleztem a pincérnek, azt mondta, hogy az étterem így kapja a tofut. Ízesítésről nem hallottak? A húsokat sem ízesítik?
Egy húsétel és egy tofus étel is igényli a fűszerezést, pácolást stb. Ha nem értenek egy tofu elkészítéséhez, akkor ne tegyék az étlapra. Mikor jeleztem, hogy nem kérem, elvitték az ételemet, de ezután nem kérdezték, hogy mit ajánlhatnak nekem. A társaságom többi tagja megették húsos ételüket, majd távoztunk. A húsos ételek jók voltak.
Sajnálatos, hogy ezt kell írjam. Mindenki ajánlotta a helyet. Szép, finom ételek. Külföldi rokonom itthon volt, gondoltuk ide ellátogattunk. Koszos asztal, 10 perc várakozás után szóltunk szeretnénk kérni étlapot és üdítőket. 36 fokban gondoltam megkérdezik kérünk e valamit inni. . 2 pincér is elment az asztalunk mellett, de oda sem nézett!
! ! ! Szóltunk megint, mire hoztak étlapot, de azt mondták italt majd az italos kollega! ! ( nem volt teltház) Most volt hétfőn délután 15 órakor. 5 en voltunk mindenki csodálkozott miért nem szolgálnak ki minket. A mai napig nem értem ez a vendéglátás? ? ? ? Felálltunk és eljöttünkSenki nem kérdezte miért távozunk hamar. . Rokonok előtt lejárt a Balatoni vendéglátás. Így nem csoda, hogy kevesebben vannak Balatonon. Szomorú vagyok. Olvasom a jó értékeléseket, de idei még nincs. . biztos kicserélődött a személyzet.
Két gyermekem rántott csirkét rendelt sült krumplival, krumpli pure helyett. 45 percnyi várakozás után végre megérkezett a vacsora (utánunk érkező 4 másik asztal mar majdnem be is fejezte a vacsorát. . . ) Sajnos a kis tenyérnyi méretű zsír darab berantva volt rántott csirke helyett a tányéron.
Húst keresve is csak nehezen találtam, zsíros bőrt annál inkább. Gusztustalan volt. Persze otthagyták a gyerekek, visszaküldeni nem tudtam, mert a pincérunk eltűnt, a többi meg csak mondta, hogy majd küldik. . . Ekkor feladtam, és kertem a számlát egy arra járó pincértol. Újabb 20 percnyi várakozás után megjött a fizető pincér és majdnem leestem a székről: külön felszámoltak a sült krumplit, annak ellenére, hogy a puret nem kértük, csak helyettesítés volt. Amikor erre rákérdeztem, le lettem legyintve. 5000 forintomba került (plusz 1800 három db 3dl limonade), hogy egy utolsó esti jutalom vacsorára vittem a gyerekeimet (ez volt az első éttermi vacsoránk a nyaralás alatt) Úgy érzem, hogy itt nem vendégként, pláne fizető vendégként kezeltek, hanem csak valami nőci voltam két gyerekkel, itt van nesze két szelet alja hús. . Megalázó, gusztustalan, és szemtelen. Senkinek nem ajánlom.
Talán finoman szólva így lehetne kifejezni a főpincér viselkedését. Ezen a hétvégén este akartunk vacsorázni az étteremben és amikor beléptünk a főpincér flegma, szinte lekezelő módon úgy hogy közben meg sem ált, közölte nincs hely az étteremben.
A történethez hozzá tartozik, hogy éppen vihar készülődött, és a teraszról az embereket be kellett telepíteni az étteremben, és sokan voltak, de ez akkor sem megoldás. Már többször is jártunk az étteremben, régebben is voltak a pincérekkel problémák, de ezt meg még lehet érteni, mert tudjuk hogy munkaerő hiány van a Balatonnál. Én eddig sem voltam elragadtatva ettől a helytől, bár az ételek finomak voltak, de nem nagy adagok, és ahhoz képest nem olcsók. Mi is csak azért jártunk be ide, mert a környéken sem találni olyan helyet ahol, állandó magas színvonalú lenne a kiszolgálás és az ételek minősége. Egy darabig biztosan nem megyünk.
Friss az élmény, hiszen alig 2 napja jártunk itt a párommal. A dicsérő értékeléseket nem feltétlenül értem. . . kiválónak semmiképp nem nevezném az éttermet. Az árak magasak, nyilván az elhelyezkedés miatt (Tagore sétány, Balaton-part), de az ételek messze nem érik ezt meg.
A kiszolgálás nagyon lassú, körülbelül 40-45 percet vártunk az ételre, pedig egyszerű, csirkés fogásokat rendeltünk. A zöldségköret nagy valószínűséggel mirelit volt, állaga és ízhatása is erre utalt. Az adagok nem kicsik, de nem is túl nagyok: bár nem vagyunk nagyétkűek, 2 órával a fogyasztás után már éhesek voltunk. Lehet, hogy a holtszezon tette, de nekünk biztos nem lesz a kedvencünk.
Gyönyörű a hely, hiszen Füreden, a strandon van. Ezzel viszont kb véget is ért a pozítiv dolgok sora. Régen nagyon szerettem, normális minőségű és adagú ételek voltak, de legutóbb nagyon felhúztak. Valami könnyű ebédre vágytam: megkaptam. Lazacot és salátát kértem, de a lazachoz nagyító kellett volna, akkora volt.
Szóltam, de nagyon bunkó módon közölték, hogy ez előétel és mégis mit akarok. Szerintem 2000 forintért nem 3 szál füvet kellene felszolgálni és ha a vendég szól, akkor ki kellett volna cserélni. Többet nem megyünk.
Szép időben a Balaton part közelében lehet itt finomakat enni. A kiszolgálás gyors és kedves. Negatívum talán, hogy ár/érték arányban valószínűleg itt ittam a Balaton legrosszabb rozé-hosszúlépését: közepes minőségű bor, 2 dl szénsvavemntes vízzel 580 Ft-ért. Ennek ellenére visszatérnék bármikor szívesen, majd mást iszok :)
Barati tarsasaggal ultunk be egy jo ebedre. Belepeskor ledobbentunk mennyire tele volt a hely es kisse aggodva neztunk korul, h hol tudunk leulni. Borzaszto zsufolt volt. Olyan hangulata volt mint egy szalloda reggeliztetojenek csucsidoben. A kelletenel kisse tobbet kellett varni a rendelesfelvetelre es az italok/etelekre is.
A pontyhalaszle helyett harcsahalaszlet kaptam, az arat utolag korrigaltak a javunkra. Egyebkent finom volt. Masodiknak sult baranyt rendeltem spargaval, grillzoldsegekkel. Amit kaptam nem az volt amire vagytam es szamitottam. A hus erezhetoen fott volt, nem sult. A zoldsegek eppenhogy megpiritva es izetlenek voltak. A sparga szanalmasan kis adag, a bacon korulotte pedig nem volt megsutve rendesen. Nem voltam elegedett, de sajnos a tobbiek sem. Minden rajta volt a tanyeromon, amitol 100%-os lehetett volna a fogas. Egyertelmuen kapkodva osszedobott munka. Ezek utana mar nem volt kedvunk desszertezni. Nem megyunk tobbet.
Régen nagyon jó hely volt és mindig boldogan mentünk oda akár minden étkezésre egész nap. Viszont csak a gyönyörű panoráma maradt meg. Az étterem valószínűleg túl sokat bővült és nem tudnak olyan ütemben kiszolgálni ahogyan az elvárható lenne.
Azon kívül hogy sokszor 45perc alatt nem voltak képesek kihozni a megrendelt ételeket, elfeledkeztek italokról, a hab a tortán az volt hogy a kisfiamnak hozták ki legutoljára az ételt. Azért mi még próbálkozunk oda járni, de nem hiszem hogy sokáig az emlékekből tudunk táplálkozni az ételek helyett.