Tegnap délután nézve a televízió gasztroműsorát fedeztük fel a Halkakast. Miután Marcsi a mi magyar "Nigellánk"bemutatta a harcsa gyrost és a hozzá felszolgált szószokat úgy döntöttünk,hogy ezt fogjuk vacsorázni. Így bevágódtunk a kocsiba és 20 perc múlva már parkolóhelyet keresve és nyálcsorgatva megérkeztünk a Veress Pálné utcába.
Nem csalódtunk. A harcsa gyros frenetikus volt szenzációs paradicsomos és uborkás szósszal, a férjem barramundit evett,ami egy nagyon ízletes kéregben volt megsütve. Szenzációs a hangulat ebben a pici étteremben, igazi retro feeling a borospalackos és zománcozott tálas lámpatestekkel,a kopottas asztalokkal, a régi időket idéző faléces ülőkés székekkel. Imádtunk, próbáljátok ki,megéri!
Egy hideg, téli délutánon jártunk itt a családdal. Szerettünk volna enni valami egyszerűt és finomat. Kellemes bisztró hangulat fogadott minket. Csak pár asztal és családias légkör. Ezt erősítette az udvarias kiszolgálás és a gyorsan elkészülő fogások. Ettünk egy vegyes halízelítőt, fish&chips-et, harcsa-gyros tálat hozzá jófajta kézműves sört és házi szörpöt ittunk.
A vegyes halételek nagyon finomak voltak, a krumpli roppanós, a mártogatók ízesek. Ha valaki nincs oda a halért, itt biztosan megszereti! Az árak teljesen korrektek. Elhatároztuk, hogy máskor is jövünk. Kár, hogy a legközelebbi alkalommal- szilveszter délután- nem volt nyitva.
Egy januári vasárnap botlottunk bele az étterembe, nem ezt kerestük, de mivel már régóta ki akartuk próbálni, betértünk. Délután 2 körül rajtunk kívül nem volt vendég, miközben a környékbeli keleti éttermek tömve voltak. Aztán rájöttünk, a magyarok nem nagyon esznek halat. Ez óriási hiba.
Ebben az étteremben kellemes környezetben, nagyon kedves kiszolgálás mellett sokféle halételt kóstolhatunk. Mi a halburgert választottuk, finom házi sült burgonyával, házilag készült grátisz mártogatóssal (választható ízben). A halburesz a pirospaprika miatt egy jobb fajta fasírtra emlékeztetett, de érezni benne a halat is, nekem tetszett. A grillezett körte igazán pikáns lehetett volna benne, ha egy kicsit több van belőle, az ötlet viszont jó. A zsemléből lehetne jobbat is adni, de lehet, hogy csak jobban át kell pirítani. Házi gyümölcslevet kértünk céklás-almás ízben. Nekem betolakodott a paradicsomlé íz is, nem erre számítottam, de ezt leszámítva finom volt. Az árak a földön járnak, a hangulat, a berendezés rendben van. Külön tetszett a pince részbe levezető lépcsősor, telitalálat!
Május elsején ebédelni tértünk be az étterembe. Este 6-ig önkiszolgáló rendszer működik, ha elkészült a pultnál rendelt étel, a vendég előre elkért keresztnevét kiáltva jelzik, hogy el lehet vinni az ételt. Ez elsőre kicsit furcsának tűnt, de miután a vendégkör nem turistákból hanem a környéken lakó törzsvendégekből áll, nem okoz problémát senkinek.
Az ötlet egyébként nagyon jó, elfogadható áron hazai halakból készült ételeket készíteni, kár , hogy több ilyen hely nincs. A hely egyébként elég szűkös, csak gyors evésre való, az asztalok elég kopottak, és a tisztaságukon is lehetne javítani. Az ételek - harcsapaprikás, és harcsából készült gyros tál - minősége magas szintű, sokan elvitelre is vásárolnak. Az italválaszték is kitűnő, mi köleses sört választottuk. Az adagok elég nagyok, az más kérdés, hogy haltól kevéssé lehet jóllakni. A halak kedvelőinek mindenképpen érdemes kipróbálni, mi is fogunk még visszatérni.
Az ittjartam. hu-n olvasott ajánlások alapján látogattam el a Halkakasba. Picike hely a Veres Pálné utca sarkán. Kint is van néhány asztal, de a hőségre tekintettel inkább benn foglaltam helyet. Sajnos nincs légkondi, így a nyitott ablakok ellenére kissé fullasztó volt benn a meleg.
Az aznapi ebédmenüből sajnos a leves (paradicsomleves) már elfogyott, így csak a főételt lehetett választani. Utólag belegondolva lehet, érdemesebb lett volna étlapról kérni valami mást, de idő hiányában mégis a menünél maradtam. Ez rántott harcsafilé volt lilahagymás majonézes krumplisalátával. 1 db teljesen szálkamentes négyzet alakú, nem túl méretes halszelet volt az adag. A hal nagyon ízletes, friss, igazán finom volt. A burgonyasaláta is kellemes volt. Összességében nem laktam tőle jól, így még később máshol ettem egy desszertet. Többféle izgalmas háziszörpöt lehet kapni, én a mézes levendulaszörpöt választottam, ízre ez is nagyon finom volt, csak sajnos langyos. Összesen 1. 350 Ft-ot fizettem. A kiszolgáló hölgy és a fiatalember is nagyon kedvesek, amolyan igazi vendéglátósok, a szó pozitív értelmében. Kártyával nem lehet sajnos fizetni, bár véleményem szerint ez 2014-ben eléggé alapelvárás lenne. A berendezés egyszerű, de mégis ötletes, olyan emberközeli, barátságos. A kisebb negatívumok ellenére összességében tetszett a hely, ajánlom.
Ritka kellemes élményem volt tegnap a Halkakas. Ők csak magyar halból készítenek friss bisztróételeket, többféle halpástétomot, ropogóst, steakat, gyrost, hamburgert, s egyebeket. Inni csupa kézműves cucc, szörpök, köleses sör, borok. A kiszolgálás lenyűgözően kedves. A környezet street foodos, ötletes, minden friss és hamar elkészül. Leszámítva a tokhalsteaket. :) Megyünk még!
Nagyon komoly marketing kampánya van ennek az étteremnek, ami sok kreativitásról árulkodik. Az ételek is. Gyakorlatilag mindent elkészítettek, amit húsból szokás (pl. giros, brassói), ráadásul húshoz való fűszerekkel. Emiatt nagyon karakteres, fűszeres minden. Gyakorlatilag elnyomja a hal ízét.
Frissen készítik a halat a grillen, és van, hogy a kelleténél feketébbre, égettebbre sikerül. Önkiszolgáló rendszer, az ételre várni kell és mivel frissen készül, persze nem keveset, ami érthető, de a nyitott konyha miatti olajos fűszer szagban ez nem kellemes.