Az étterem neve magyarul fekete patát jelent, mely nemcsak a bikára, a jellegzetes szimbólumra utal, hanem átvitt értelemben ez egyfajta minőségi szintet is képvisel a spanyol kultúrában. A szárított sonkák és chorizo kolbászok mellett igazi meleg ételkülönlegességeket is választhatunk a kínálatból, a vaslapon sült bikafarok vagy borjúpofa is mindenképpen megér egy látogatást.
A borlap is megérdemli, hogy szót ejtsünk róla, ugyanis a finom falatok előtt koccinthatok egy pohár cava-val, az ételek mellé pedig választhattok a spanyol fehér-, rozé- és vörösborok széles kínálatából.
Kettős születésnapot tartottunk itt. A pincérek kedvesek, előzékenyek, rugalmasak voltak az egyedi kívánságok tekintetében is. Az ételek fantasztikusak voltak. Igazi mediterrán ízvilág. Mivel többen voltunk több ételt is megkóstoltunk, és mindegyik "bejött", nagyon finomak. Ide még biztosan visszajövünk. Az adagok kicsik ugyan, de így többfélét is ehetünk.
Baráti társasággal, hirtelen elgondolásból ültünk be az étterem teraszára egy nyári kora délután. Minden asztal foglalt volt, de a pincéz felajánlotta, hogy egy bizonyos ideig nyugodtan leülhetünk. Az elsődleges cél azt volt, hogy igyunk valami frissítőt. Közben jutott eszembe, hogy kéne valamit enni, mivel már 14 óra volt.
Az étterem ételeit nem ismertem, így a pincértől kértem útmutatást, aki korrekt felvilágosítást adott. Meglepő volt a kis adag, bár nem is kerül sokba, hogy valamit bekapjunk gyorsan, arra kiváló volt. Már nem emlékszem, mit rendeltem, de az ízek különlegesek voltak, nagyon ízletesek. Így teljesen meg voltam elégedve mind a minőséggel, mind a tálalással, mind a kiszolgálással.
A Pata Negra pesti egységének elhelyezettsége igen jó, a Kálvin téren, két metró s megannyi felszíni közlekedési alkalmatosság találkozási pontjánál, a Ráday utca elején. Első ízben nem sokkal a nyitás után voltam itt, annál is inkább, hogy közel egy évtizedig a szomszédos Károli Gáspár egyetemen tanítottam s heti rendszerességgel évekig eljártam előtte.
Egyik oktatókollegával ültünk be tán 2000-ben s ettünk néhány izgalmas tapast, tintahalt, krokettet, efféléket. A minap volt kitöltendő 50 percem, míg egy kedves turnétársam megérkezett a Kálvin téri találkahelyre s ezt arra használtam ki, hogy felfrissítsem régi tapasztalataimat. Rendeltem némi hezitálás után lazactatárt (játszott még a marinált szardínia, a tintahal, a kagyló) és egy pohár codorniu cavat (spanyol pezsgő). A hangulat remek, a Pata Negra, akár Barcelonában is működhetne. Kellemes latin zene szól, a dekoráció is oda illő. A falon több diploma tanúskodik arról, hogy a Budapest Business Journal beválasztotta az éttermet több évben is a legjobbak közé, 2006-ban bekerült a Népszabadság TOP100-ba. A kiszolgálás udvarias, a pincérek leterheltek, sok idejük nincs beszélgetni estefelé, helyet is alig kaptam. Továbbra is remek hely a Pata Negra Pest, jó szívvel ajánlom mindenkinek.
Elönyük, hogy nagy a választási lehetöség és elfogadható minőségüek is. Hátrányuk pedig ennél több van. : Az asztal foglalás csak interneten lehet. Azt viszont érdems elötte legalább 2héttel megtenni, mert lassan reagálnak. A foglalást jelezve is a helyszínen meglepödve néztek ránk. A kiszolgálás elég lassú és figyelmetlenek voltak.
Imádjuk a spanyol konyhájukat, a szakács minden alkalommal lenyűgöz. A tejszínes spenótot és a kacsamájat sosem hagyjuk ki. Többször jártunk már itt, mindig kiváló volt az ételek minősége, a felszolgálók gyorsak, pontosak, kedvesek. A spanyol hangulat a berendezésben és a zenében is megjelenik. Az árak is elfogadhatóak. Egyszerűen 10-es!
Hihetetlen kedves és udvarias kiszolgálók, az ételek pedig egyszerűen lenyűgözőek voltak. A serrano sonkás krokettet mindenképpen ki kell próbálni! Érdemes több adagot is rendelni, elvégre tapas bar. A végösszeg meglepett, többre számítottunk. Próbáltunk zöldséges, marha és halételt is. Mind remek volt. Csak ajánlani tudjuk. A vörösboros chorizo a kedvencünk.