Az Anyukám mondta ikonikus hely, ahová már csak egy ebéd kedvéért is elutazik az ember az ország bármely pontjáról. Dudás Szabolcs és Dudás Szilárd története jól ismert, ám az pédaértékű, hogyan lehet éveken keresztül – túl a 25. esztendőn - köztudatban tartani egy éttermet.
A válaszuk persze nem titok: kiváló minőségre, házias ízekre építenek , miközben a megújulni vágyás folyamatos igényük.
Eldugott helyen lévő, kissé kopott fehér kazettás ajtó rejti ezt az éttermet, ahová kizárólag asztalfoglalással lehet bejutni. Udvarias, előzékeny fogadtatásban volt részünk. Mivel néhány hónapos unokámmal érkeztünk, külön kértük,hogy lehetőség szerint csöndes, és tágas helyet kaphassunk, ahol a babakocsi elfér és a kicsi pihenni tud.
Nagyon tetszett az étterem egyszerűsége. Nem akarták elrejteni az épület eredeti falait, fa gerendázatát, hanem belehelyezték stílusosan és rendkívül egyedien a berendezési és dekorációs tárgyakat. Kedvencem volt a gerendázatra feltekert "villanydrót" és a foglalat nélküli lámpaizzók, illetve a terem másik felében a régi csarnokvilágító lámpatestek. Az ételek gyönyörűek, és ízletesek. Egyedi különleges ízkombinációkat alkottak, és bátran használják azokat. Lányom francia párja évekig volt étterem menedzser, és az ő kifinomult és igényes ízvilágának is tökéletesen megfelelt minden. Nagyon kellemes meglepetés volt, amikor kértünk egy pohár forró vizet, hogy a pici ételét meg tudjuk melegíteni, és felajánlották, hogy cumimelegítőben (! ! ! ! ) meg tudják nekünk melegíteni! A mosdók higiéniája és felszereltsége kifogástalan volt, ami szintén ritkaság. Egy szó mint száz, teljesen elégedettek voltunk és biztosan visszatérő vendégek leszünk!
Évek óta szerettem volna eljutni ide, de sajnos nagyon távol esik tőlünk. Szerencse, hogy előre foglaltunk asztalt, mert pénteken kora este szinte telt házzal üzemeltek. Minden méltató beszámoló, amit olvastam róluk, túlzások nélkül helytálló.
Egy igen színvonalas, különleges konyhát vivő étteremről van szó, amely jelenleg talán a vidék legjobbja, de teljes országos viszonylatban is egyértelműen a csúcs-éttermek között van a helye. Budapesten is simán megállná a helyét. Nem véletlen, hogy az ország eme távoli kis szegletében is életképesek, sőt nagyon is sikeresek tudnak maradni. Rövid, de annál izgalmasabb étlap, kreatív fogások, amelyek gasztro-mesterművek, fine dining-hoz képest nem morzsányi adagok, kiváló manufakturális alapanyagok, saját sütésű kenyér, válogatott összetevők. Ettünk sült csicsókát kecskesajttal és tárkonnyal, hízott kacsamájat birsalmával és körtével, madártejet, kamilla krémest málnavelővel, no és persze a kihagyhatatlan pizzát (pármai sonkásat). A hangulat oldott, nincs az a kissé feszengős érzés, ami az elit éttermekben olykor elfogja az embert, mert itt a személyzet is laza, vidám és kedves. Persze folyamatos a pörgés, de mégis van néhány kedves szavuk minden vendéghez. A gyerekekkel különösen kedvesen viselkednek, a pizzasütő pultnál 3-4 lurkó is ott ágaskodott egyszerre, s figyelték, hogyan készül a kedvencük. Nem zavartak senkit. Árak tekintetében igen korrekt, a fővárosban egy ilyen kategóriájú és színvonalú helyen minimum a dupláját kellett volna kifizetni, ha nem még többet. Már most várom a következő látogatást!
Sokszor és sok jót hallottam erről az eldugodt helyen lévő encsi étteremről! Rajongok Itályáért, és az olasz ételekért! Mikor beléptem, már tudtam, hogy nagyon jó helyre érkeztem! Nem tévedtem! Le írhatnám , hogy ilyen jót, meg olyan jót ettem! De minek? Otthon voltam! Soha nem voltam még ott, de úgy fogadtak, mint egy törzsvendéget!
A felszolgáló, aki velünk, foglalkozott, úgy beszélt az ételekről, mintha évek óta odajárnánk, de megmaradt az udvarias távolságtartása, de mégis olyan érzésem volt , mintha nagyon régi és jó ismerősök lennénk! Ezt külön köszönöm! Sajnos a nevét nem kérdeztem meg! De majd legközelebb! Nem tudok mit mondani! El kell menni, és meg kell tapasztalni!
Nagy kíváncsisággal, és nem kis várakozással utaztunk ide egy vacsora miatt. Kívülről nem is gondoltuk volna, mi vár bent. Nagyon hangulatosan berendezett helységek, kedves fogadtatás. A pincér a lefoglalt asztalhoz kísér. A leves tökéletes. Mennyiségre és minőségre is. Az íze is nagyon eltalált. Megkóstoltuk a pizzát és egy bárányos ételt is.
A pizza is finom, de a lassan sült bárány valami fenséges! Aztán meg a desszert! Rég éreztem ilyet, annyira jó volt, hogy szinte elérzékenyültem! :) A választott bor is tökéletes. A pincér udvarias, viccelődő. Ami meglepett, hogy nem szaladtak el az áraik! Csak ajánlani tudom!
Idén márciusában ismét sikerült ellátogatnom a környék - véleményem szerint - legjobb éttermébe és ezúttal sem csalódtam sem az ételek minőségét, sem pedig a hangulatot vagy a kiszolgálás tökéletességét tekintve. Az étterem országszerte híres arról, hogy csak és kizárólag a legjobb minőségű olasz alapanyagokból készítik ételeiket és ez az elmondhatatlanul finom pizzáiknál érezhető leginkább.
Továbbá fontos megemlíteni, hogy az éttermen belül található búbos kemencében sütik a pizzákat, tehát a minőségi hozzávalók mellett ez is nagyban hozzájárul a tökéletes pizza megvalósításához. Sőt, a pizzáink elkészítését mi magunk is nyomon követhetjük, ugyanis a saját szemünk láttára nyújtják a tésztát, teszik rá a különféle feltéteket, majd végül pár percre behelyezik a forró kemencébe és már kész is az eredeti olasz pizza Encsett, egy apró faluban, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében. A kiszolgálás gyors, legutóbb is nagyon kedves pincérhez volt szerencsénk, aki a desszert választásban is nagyon szívesen segített. Nagyon barátságos, meghitt hangulat uralkodik az egész étteremben, egyáltalán nem jellemző a magas színvonalú éttermekre általában igaz hivatalos, feszült atmoszféra. Nagyon szimpatikusnak tartom azt is, hogy távozás előtt különféle házi készítésű lekvárokat, mézeket, csokikat, szörpöket, stb. lehet vásárolni, természetesen nem két fillérért, de mindenesetre ez is nagyon szuper kezdeményezés, még tovább emeli az étterem színvonalát, eredetiségét. Összességében én csak ajánlni tudom mindenkinek, aki szeretne egy nagyon finomat enni, és szeretné megtapasztalni ennek a magas színvonalú, azonban családi keretek közt működő, gyönyörű, hangulatos étterem varázsát.
Kétszer volt szerencsém ebédelni az étteremben és azóta is visszavágyom!! Bőséges ételválaszték,kedves felszolgálók,szuper tulajdonosok. Az ételek felejthetetlenek,azt is mondhatom,hogy még életemben nem ettem ilyen finomakat! Sajnos messze van Budapesttől,de megéri a többórás utazást!!!
Csak dicséretet olvastam a helyről, így hát nagy várakozással tértünk be egy kis kitérővel a sárospataki vár látogatása után. Otthonos, barátságos berendezés fogadott, egyáltalán nem sznob. Rendkívül segítőkész, szimpatikus, mosolygós pincérnőt kaptunk; amit ajánlott, mind telitalálat volt.
A kapott ételek nemcsak a hasunknak, hanem a szemünknek is csodásak voltak, igazi gasztro-élményben volt részünk. Az a leves. . És én még ilyen finom oldalast nem ettem. . . . Utána meg a tiramisu. . Mind a tálalás, mind az ízek fenomenálisak voltak, abszolút azt hozták, amit vártam. Sőt. . . Nagyon-nagyon ajánlom. Nem a legolcsóbb étterem, de azt az élményt, ami adott, semmiképp nem hagynám ki. Remélem, még többször visszatérhetünk. Azt hiszem, megtaláltam az új kedvenc éttermemet.
Párommal jártam ott, itt vacsoráztunk a 25. házassági évfordulónk alkalmából. Sajnos már az asztalfoglalás sem volt túl egyszerű, a vacsorából estebéd lett, mert csak délutáni időpontot tudtak adni, pedig időben több héttel előtte próbáltunk helyet foglalni. A hely megközelíthetősége és a parkolás sajnos nem túl egyszerű.
Az étteremben kedvesen fogadtak, és elkísértek a számunkra fenntartott asztalhoz. Kedves és figyelmes kiszolgálásban volt részünk. Az ételek finomak voltak, de az adagok nem igazán voltak megfelelőek az árakhoz képest. Egy kis csalódás is ért emiatt, hisz nagyon felkapott hely, de nem igazán egy átlag ember pénztárcájához vannak szabva az árak. Ettől függetlenül ajánlom, ha egy olyan helyre vágyik az ember, ahol ugyan nem fog jól lakni, de különleges ételeket kóstolhat meg, kedves, színvonalas kiszolgálással. Nekem egy kicsit olyan sznob hely érzékét keltette.
Pár napot barátainkkal Miskolctapolcán töltöttünk. Mivel a szálláson csak reggelit kaptunk, kipróbáltuk a környék ígéretes helyeit: Anyukám mondta Encsen, Végállomás Diósgyőrött, Dűlő Miskolcon. Ez a három hely a legtöbb budapesti helyet kenterbe veri. Mindhárom magas színvonalú, méltán híres étterem, nem tudok rangsort felállítani, márcsak azért sem, mert mindenütt mást ettünk.
Viszont mindenütt ittam gönci barackpálinkát, ami az Anyukám mondtában ízlett legjobban. Ide már régóta szerettem eljutni, csak soha nem volt hely. Januárban hétköznap sikarült ebédre asztalt foglalnunk. A parkolás kicsit nehézkes, a vendéglő előtt kevés a hely, a házsor másik felén több a parkolóhely, de az meg nincs kitáblázva. Ennyi negatívumot tudok mondani. A hely hangulata olyan, amilyennek egy vidéki családi vendéglő Európában: kellemes, kicsit rusztikus, kicsit modern, kicsit laza. A pincérek "egyenruhája" (farmer és fekete póló) illik ide. A kiszolgálás kifogástalan, az ételek csodásak. Mivel levest is ettem (burgonyakrémleves borjúnyelvvel), csak kis adag főételt választottam: bundázott malacfül, a pincér ajánlásával csicseriborsó pürével. Telitalálat! A desszertek, kávé szintén finom volt. Remélem, máskor is eljutunk ide!
Sokan jártunk már itt a csapatból családdal, ezért esett a választásunk erre az étteremre, mikor Team Buildingre került sor legutóbb. A Zempléni túraútvonalak, a Boldogkőváraljai vár, a Regéci vár közelsége szintén meghatározó. Az ételekről ódákat lehetne zengeni. Kiváló alapanyagok, eredeti autentikus olasz konyha.
A csokispite már-már legendás. Sajnos pizzát még nem ettem egyik látogatásom alkalmával sem, de legközelebb mindenképp kipróbálom. Az egész menüsort végigkóstoltuk már. A borkínálat kissé szegényes. (Remélem olvassa ezt a kommentet a tulaj. . . ) Ennyi kritikát tudok mondani, mert minden más csúcsszuper! ! !