Az Anyukám mondta ikonikus hely, ahová már csak egy ebéd kedvéért is elutazik az ember az ország bármely pontjáról. Dudás Szabolcs és Dudás Szilárd története jól ismert, ám az pédaértékű, hogyan lehet éveken keresztül – túl a 25. esztendőn - köztudatban tartani egy éttermet.
A válaszuk persze nem titok: kiváló minőségre, házias ízekre építenek , miközben a megújulni vágyás folyamatos igényük.
Az a hely ahova mindíg vágytál, de nem hitted hogy létezik ilyen a világ végén! Szóval előre bejelentem: elfogult vagyok! Évek óta játok ide a párommal, a családdal, rokonokkal vagy baráti társasággal és még nem csalódtam. MIndíg kapok valami újat és mindig úgy érzem nem érdekel mennyit vezettem ezért az estéért.
De a tények röviden. Kivülről jellegtelen hely. Kicsit félve lépsz be. Tényleg jó helyen jársz? Igen. De ahogy meglátod a kemence tüzét, a kézi sonkaszeletelőt, a házi sütésű kenyereket, és kedvesen az asztalodhoz vezetnek( apropó foglalás nélkül ne próbálkozzunk, talán hétköznap kora délután van erre esélyünk) akkor már érzed nagyon jó helyen jársz. Az ételek kifogástalanok! Legyen ez egy vékonytésztás pizza,( ilyen jót csak toszkánában ettem) kacsa zsúr, vagy számomra a csúcs a hízott kacsamáj sütőtökkrl és mangó mártással! Gyönyörüen tálalnak. Kevés étel van az étlapon, de azt bármelyiket választhatod , de ha rám halgatsz a tábláról válassz valami szezonálist, nem fogsz csalódni. Egyedül a borkínálattal nem vagyok elégedett. Én ezt egy kicsit bővíteném. De ami elérhető, az jó minőségű. A kévá valami csoda. Ha kávé rajongó vagy , az első ristretto után meg fogod érteni miről beszélek.
Kívülről jelentéktelen,elbújó étterem, csak az a furcsa, hogy rengeteg autó áll előtte. De ahogy belép az ember, kész csoda. A családunk pizzát fogyasztott. Ilyen finomakat máshol még nem ettünk. Utána a lányommal Olaszországban voltunk (ahol elvileg ők tanulták a pizza készítés fortélyait) és megállapítottuk, hogy az olaszoknak kellene az "Anyukám Mondta " étterembe elmenni, visszatanulni az igazán jó pizzát!
Mi 250 km-t utaztunk hogy együnk egy jót a hires étterembe. úgy gondolom meg érte ennyit utazni mert tényleg tökéletes volt minden amit rendeltünk és kaptunk! ! 8-an 8 félét ettünk tehát azért volt szorás az ételekben igy mondhatom tökéletes volt minden. igaz nem volt könnyü meg találni mert jól el van "dugva" a sarokba de ahogy bementünk ott már értettem mindent szép környezet kedves emberek.
Május 15-én jártunk az étteremben családommal (apa+anya+ 2,5 éves ikrek+7 hónapos baba). Az étterem hangulata nagyon meghitt, családias, a gyerekek is rögtön otthon érezték magukat. Az ételek fantasztikusan finomak, ilyen finom pizzát még soha, sehol nem ettem és a férjem a bárányról hasonlóképpen nyilatkozott.
A kiszolgálás átlagon felüli, professzionális, barátságos (külön köszönet Martinnak, aki már nem fért a csomagtartóba :D). Mi nyaralni voltunk a környéken és csak azért látogattunk el Encsre, hogy kipróbáljuk az éttermet, melyről már korábban hallottunk, de párommal arra az elhatározásra jutottunk, hogy bár lakóhelyünktől 330 km-re fekszik Encs, az étterem miatt visszalátogatunk még ide. Gratulálok a tulajdonosoknak és jó egészséget, további sikeres működést kívánok!
Bár a foglalást követően némi várakozás után tudtuk elfoglalni helyünket az asztalnál,a hely és a kiszolgálás ezt feledtette. Isteni ízek, kiváló kiszolgálás, remek környezet. Szívből ajánlom ! Hatan voltunk, mindannyiunk így vélekedett. És gratulálok a TEHETSÉGNEK, amely ilyen eredményeket , sikereket tud felmutatni, ( Nem minden a vidék rendkívül hátrányos helyzetén múlik! ) és további sikereket kívánok .
Nagy kíváncsisággal, és nem kis várakozással utaztunk ide egy vacsora miatt. Kívülről nem is gondoltuk volna, mi vár bent. Nagyon hangulatosan berendezett helységek, kedves fogadtatás. A pincér a lefoglalt asztalhoz kísér. A leves tökéletes. Mennyiségre és minőségre is. Az íze is nagyon eltalált. Megkóstoltuk a pizzát és egy bárányos ételt is.
A pizza is finom, de a lassan sült bárány valami fenséges! Aztán meg a desszert! Rég éreztem ilyet, annyira jó volt, hogy szinte elérzékenyültem! :) A választott bor is tökéletes. A pincér udvarias, viccelődő. Ami meglepett, hogy nem szaladtak el az áraik! Csak ajánlani tudom!
Az egyik internetes oldalon hallottunk a helyről, amikor az ott kapható Bárányburgert Magyarország legjobb hamburgerének választották. Régóta terveztük, hogy meglátogatjuk, bár tőlünk 200 km-re található. Nem bántuk meg a hosszú utat. A hely nem véletlenül Magyarország egyik legjobb étterme.
Egyedi hangulat, 5 csillagos kiszolgálás, ötletes és páratlan étlap. Az ételek nagyon finomak. Az adagok nem túl nagyok, leves+főétel+desszert végigehető. Emiatt nem a legolcsóbb helyek közé tartozik, de legalább egyszer mindenkinek javaslom, hogy menjen el ide és próbálja ki! Előzetesen kell asztalt foglalni, mivel mindig tele vannak!
Nem sok vidéki hely mondhatja el magáról, hogy bekerült a fővárosi köztudatba s hogy ínyencek azért kerekednek fel Budapesten, hogy elzarándokoljanak oda. Ráspi, Kistücsök, Anyukám mondta, hirtelen ezek jutnak eszembe, s persze drukkolok, hogy felsorakozzon népszerűségben ezekhez a Brill, mely minőségben már ott van, a szintén remek Mádi udvarház vagy a Tiszavirág.
Az Anyukám mondta tényleg nagyon jó, a család össze férfitagjának „küldöttségével” jártam itt egy tokaji gasztrotúra keretében, szám szerint hatan voltunk, s rendeltünk is szépecskén, összesen vagy 10 féle ételt. A pizza a legjobb volt, amit valaha ettem, de minden fogás, húsok, halak, rendben találtattak, a desszertfront is igen erős.
Már magában a pizza miatt megéri eljönni ide. Kedvencem a Tirolese mind közül. Főételek közül a zempléni bárány az abszolút kedvenc. Előételek közül a toszkán pacal. Ez utóbbit mindenkinek kötelezően meg kellene kóstolni az országban, az átlag magyar pacalhoz képest (amit egyébként szintén nagyon szeretek).
Kár hogy oda-vissza 520 kilóméterre van tőlem az étterem, így ritkábban jutok el mint szeretnék. Ha nyerek a lottón első dolgom lesz Encsen venni egy nyaralót :-)
Kollégákkal voltunk nemrég az étteremben, amely a "város zajától" eldugottan, csendes, barátságos környezetben nyűgözile az ide látogatókat. A fiatal személyzet nagyon udvarias és figyelmes volt. Az ételek ízletesek, és a tálalásuk sem mindennapi. Olyan az egész, mintha egy mediterrán kisváros rusztikus konyhájában lennénk. Az akácszörpért külön dícséret. Mindenkinek csak ajánlani tudom.