Tavasszal jártunk barátaimmal az étteremben, de annyira megtetszett a hely, hogy másnapra is oda foglaltattunk asztalt. Csak észak-balatoni borokat találunk a borlapon, ami azért is remek, mert így a helyi termelőket támogatják, a helyi turizmusra építik marketingjüket. Őszintén, nem így kellene a legtöbb étteremnek?
A hely nagyon hangulatos, mind a külső udvari rész, mind pedig a belső helyiség. Az ételek nagyon finomak, megfizethetőek és nem mondanám, hogy kis adagokkal szúrnák ki az emberek szemét. Folyamatosan telt ház jellemzi, így ne nagyon menjünk csak úgy oda, próbáljunk asztalt foglalni.
Csupa jót olvastam az étteremről. A közelben nyaralunk, kipróbáljuk! Előszezon, hétköznap, egy család ücsörög a barátságos kert fedett részén. Nyomtatott étlap nincs, ellenben gyerekkorom fekete iskolatáblája a falon, rajta krétával a napi ajánlat. Praktikus, hisz naponta más és más a kínálat.
Mindenféle húsétel fellelhető, de általában egyfajta formában, van vegetariánus választék is. Házi limonádéik finomak, a főételek is nagyon ízletesek , gusztusosan tálaltak. A desszert - kukorica málé, mákos guba vaniliasodóval - egyenesen fantasztikus! Meleg, friss. Valóban, az adagok nem a régmúlt , tányérról lecsüngő , hegyekbe tornyozott méretűek. Nekünk ez épp így jó, ez az egészséges. Viszont az ízvilág , a környékről vásárolt friss alapanyag felhasználása igazi értéke a helynek. Örömmel vettük, hogy a vendégek folyamatosan érkeztek, bár már elmúlt az ebédidő.
A Kővirág étteremben hasznos az előzetes asztalfoglalás! :) Csak a szerencsének köszönhettük, hogy volt egy két személyes szabad asztaluk. DE utólag is hálát adunk az égnek, hogy volt. . . Minden egyes alkalommal, amikor eszünkbe jut az a csodás zöldborsó krémleves azzal a márványsajttal.
A Kővirág némiképp csalódás volt számunkra, főleg a kiszolgálás miatt. Jókat lehet olvasni a helyről, a Gault Millau kalauzban kaptak 11 pontot (a 2015-ös kiadásban legalábbis, azóta megjelent a 2016-os még nem néztem meg a pontszámukat), ami azért erősen ajánlott helyet jelent.
Ehhez képest a kiszolgálás meglehetősen hányaveti volt, arról beszélgettünk, hogy kint ülnénk-e le vagy bent, amikor a benti terem felé hajlottam, a kislány olyan stílusban, mintha valami perverzek lennénk, azt mondta, hogy “ha szeretik a legyeket, akkor nyugodtan maradjanak bent. ” Végül barátaim nyomására kint foglaltunk helyet. Ettünk egy céklalevest és kacsamájpástétomot. Addigra már több helyen is étkeztünk, de azért csak képet akartunk alkotni a konyháról. Korrekt volt mindkettő, tisztes, házias minőség. A terasz nagyon hangulatos, az árak megfizethetőek. Összességben jó hely ez, a kiszolgáláson kéne javítani. Egyébként hadd reagáljak az előttem szóló bejegyzésére: mi is vidékiek voltunk zömmel, két aradi s egy temesvári volt az egy szem fővárosi mellett. Vidéken is élnek gourmet-k, akik nem az adag nagyságát nézik, hanem a minőségét elsősorban.
Az ittjártam.hu alapján választottam ezt a helyet.
Egy szombat délben foglalással érkeztünk az étterembe. A kerthelyiség és az étterem is nagyon hangulatos, vidéki stílusban berendezett. Első vendégekként érkeztünk, a felszolgáló épp akkor írta fel a táblára az aznapi kínálatot. Vadragú levessel és húslevessel kezdtünk, korrekt ízek, semmi extra.
A főételek között már volt náhány igazán kiváló, például a sült tarja gombás reszelt tésztával. A desszertek kitűnőek voltak. A túrógombócot nem szabad kihagyni. A korábban olvasottakkal szemben az adagokat egyátalán nem találtuk kicsinek, éhesen érkeztünk és a 3 fogás bőségesen elég volt. Nagyobb adagok esetén a desszertnek már nem maradt volna hely :) Az itallapon finom balatoni borok vannak. Érdemes kipróbálni a helyet!
Sümeg felé utaztunkban ejtettük útba a vendéglőt. Még a nyár folyamán olvastam egy heti lapban a Kővirágról és már akkor eldöntöttem, hogy látni szeretném. Nem ért csalódás. Pontosan az a hangulat fogadott, amire számítottam. Az a fajta hely, amitől jó kedve lesz az embernek és elhiszi, hogy mégis szép az élet.
Hangulatos, barátságos, vonzó, finom az egész hely:) Nem tipikus, hanem egészen különleges. Tetszik, hogy nincs állandó étlap, mert mint mondták napközben is változik az ételkínálat. Nincs rántott szelet, de van dödölle gombával és kápiaszósszal. Van finom fűszeres olaj-mártogató saját sütésű friss, magos kenyérrel, amíg a kért étel elkészül. Van házi meggyszörp mentával és van finom házi bor. Igazi életörömet sugárzó hely. Szerettük. És nem csak mi, ugyanis mint kiderült célszerűbb lett volna előre asztalt foglalnunk, mert ez a hely vasárnap délben tele van. Pedig a Fő útról nem is látszik. Gyanítom, hogy ennek a helynek a neve szájról-szájra terjed. Én is ajánlani fogom mindenkinek, akit szeretek, és akinek azt kívánom, hogy érezze jól magát.
Kivàló hely azoknak akik többre vàgynak mint ràntott szelet,cigànypecsenye szinvonal. Nagyon kifinomult îzek egy letisztult formátumu környezetben. Olyan mintha màs dimenzioba lèpne az ember ami a pincèrnőn is làtszik (ami számunkra negatîv) . Összegèbe vève nagyon jó hely.
Férjem nagy kedvelője a jó ételeknek és jó éttermeknek. Bárhová kirándulunk, előre felkészül a környék étterem választékából. Így kerültünk a Kővirágba kirándulás közben ebédelni. Amire nem készültünk fel, hogy célszerű lett volna időpontot foglalni, főleg három gyerekkel.
Azonban a személyzet tökéletes udvariassággal ajánlott választási lehetőséget. Ez volt az első kellemes csalódás, hogy nem küldtek el két szóban - "nincs hely" - (mint előző nap egy másik felkapott és ettől szerintem nagyarcúvá lett Balaton környéki étteremben), hanem elgondolkodott a főpincér, hogyan is tudná megoldani a helyzetet. Mivel az egyik asztalt egy órával későbbre foglalták, helyet is foglalhattunk. Az ételek minősége tökéletes, az adagoknak nem kell nagyobbnak lenniük, nem értem mások miért kifogásolják ezt, az egészséges mértékű mennyiség kerül a tányérokra, főleg, ha valaki több fogást is választ. A kiszolgálás udvarias, figyelmes, a kerthelyiség a nyári melegben is árnyas és kellemes. A gyerkőknek, míg mi befejeztük az ebédet, csodás lehetőséget adott a megmászhatóvá alakított fa az udvar hátsó részében. A kialakítás, a berendezések álmodozóvá teszik az embert, a hangulat egyedi és kevés helyen tapasztalható. Fényképen nem tudnám visszaadni ezt a hangulatot.
Évek óta visszatérő vendégei vagyunk az étteremnek, most némileg csalódottak voltunk. A környezet és kiszolgálás valamint a tisztaság változatlanul rendben volt. Az általunk választott ételek is korrektek voltak csak éppen némelyik nélkülözte azt a plusz ízhatást amiért érdemes idejönni. A főétel adagok nagyon kicsik voltak.
Ezt látni kell és át kell élni. Kívülről egy régi parasztház, boltíves ódon kapubejáróval, udvari, falba épített kemencével. Ám ha a kapun belépsz, egy valódi kis ékszer. Mintha Franciaország egy eldugott kis falvában járnál, ahol híres séfek készítik a vacsorát a városból kiérkező nagyestélyis vendégeknek.
Nem kell megijedni, itt nem előírás a nagyestélyi, de a helyfoglalás ajánlott. Az étlap a kőfalra kifüggesztett táblán olvasható: előétel, főétel, desszert. A tálalás profi, az adag éppen elég, hogy kellemes emlékkel és ne emésztési problémákkal távozz. Mint ahogy József Attila írja a Kínálgatóban: "Ne feledd, hogy régi szabál: Csak mértékkel egyél, igyál. " Aki arra jár, feltétlen próbálja ki!
Az értékeléseket az Ittjártam.hu felhasználói írták, és nem feltétlenül tükrözik az Ittjártam.hu véleményét.
Ön a tulajdonos, üzemeltető?
Használja a manager regisztrációt, ha szeretne válaszolni az értékelésekre, képeket feltölteni, adatokat módosítani! Szívesen értesítjük arról is, ha új vélemény érkezik.