Esős időben érkeztünk, de a hely hangulata feledtette velünk a kinti borongós időjárást. Az ételek finomak voltak, a személyzet kedves, mindent rendben találtunk.
Szeptember végi hétközap este barátokkal együtt tértünk be az étterembe, ami meglepetésre nyitva volt, sőt vendégekkel tele. A felszolgáló pincér egyéni stílusa (majd akkor jövök ha én akarok)ugyan majdnem elriasztott minket, de az ételek kiváló minősége végül kárpótolt ezért a kellemetlenségért is.
Csupa jót olvastam az étteremről. A közelben nyaralunk, kipróbáljuk! Előszezon, hétköznap, egy család ücsörög a barátságos kert fedett részén. Nyomtatott étlap nincs, ellenben gyerekkorom fekete iskolatáblája a falon, rajta krétával a napi ajánlat. Praktikus, hisz naponta más és más a kínálat.
Mindenféle húsétel fellelhető, de általában egyfajta formában, van vegetariánus választék is. Házi limonádéik finomak, a főételek is nagyon ízletesek , gusztusosan tálaltak. A desszert - kukorica málé, mákos guba vaniliasodóval - egyenesen fantasztikus! Meleg, friss. Valóban, az adagok nem a régmúlt , tányérról lecsüngő , hegyekbe tornyozott méretűek. Nekünk ez épp így jó, ez az egészséges. Viszont az ízvilág , a környékről vásárolt friss alapanyag felhasználása igazi értéke a helynek. Örömmel vettük, hogy a vendégek folyamatosan érkeztek, bár már elmúlt az ebédidő.
A Kővirág némiképp csalódás volt számunkra, főleg a kiszolgálás miatt. Jókat lehet olvasni a helyről, a Gault Millau kalauzban kaptak 11 pontot (a 2015-ös kiadásban legalábbis, azóta megjelent a 2016-os még nem néztem meg a pontszámukat), ami azért erősen ajánlott helyet jelent.
Ehhez képest a kiszolgálás meglehetősen hányaveti volt, arról beszélgettünk, hogy kint ülnénk-e le vagy bent, amikor a benti terem felé hajlottam, a kislány olyan stílusban, mintha valami perverzek lennénk, azt mondta, hogy “ha szeretik a legyeket, akkor nyugodtan maradjanak bent. ” Végül barátaim nyomására kint foglaltunk helyet. Ettünk egy céklalevest és kacsamájpástétomot. Addigra már több helyen is étkeztünk, de azért csak képet akartunk alkotni a konyháról. Korrekt volt mindkettő, tisztes, házias minőség. A terasz nagyon hangulatos, az árak megfizethetőek. Összességben jó hely ez, a kiszolgáláson kéne javítani. Egyébként hadd reagáljak az előttem szóló bejegyzésére: mi is vidékiek voltunk zömmel, két aradi s egy temesvári volt az egy szem fővárosi mellett. Vidéken is élnek gourmet-k, akik nem az adag nagyságát nézik, hanem a minőségét elsősorban.
Egy szombat délben foglalással érkeztünk az étterembe. A kerthelyiség és az étterem is nagyon hangulatos, vidéki stílusban berendezett. Első vendégekként érkeztünk, a felszolgáló épp akkor írta fel a táblára az aznapi kínálatot. Vadragú levessel és húslevessel kezdtünk, korrekt ízek, semmi extra.
A főételek között már volt náhány igazán kiváló, például a sült tarja gombás reszelt tésztával. A desszertek kitűnőek voltak. A túrógombócot nem szabad kihagyni. A korábban olvasottakkal szemben az adagokat egyátalán nem találtuk kicsinek, éhesen érkeztünk és a 3 fogás bőségesen elég volt. Nagyobb adagok esetén a desszertnek már nem maradt volna hely :) Az itallapon finom balatoni borok vannak. Érdemes kipróbálni a helyet!
Évek óta visszatérő vendégei vagyunk az étteremnek, most némileg csalódottak voltunk. A környezet és kiszolgálás valamint a tisztaság változatlanul rendben volt. Az általunk választott ételek is korrektek voltak csak éppen némelyik nélkülözte azt a plusz ízhatást amiért érdemes idejönni. A főétel adagok nagyon kicsik voltak.
Mivel látogatásunk előtt feltérképeztük a környéket, jobbnak láttuk bejelentkezni. Így volt helyünk, de voltak, akik csak úgy beestek volna, nekik várakozni kellett. Összességében nagyon kedves hely, de nehéz a kínálatból választani, mert táblára vannak az ételek felsorakoztatva. Ez így kissé kényelmetlenné tette a böngészést.
Így a választásomat a pincér félre is értette. Ettől függetlenül a véletlenül kapott étel is finom volt. Nyári időszakban látogattuk meg a helyet. Így a kerthelyiségbe a kutya beteheti a négy lábát.
Balatoni nyaralásunk során voltunk ezen a helyen. Túráztunk a Káli-medencében és a túránk végén, délután ide tértünk be. Jókat írtak a helyről, így gondoltuk betérünk és kipróbáljuk, de minek. . . Az tény, hogy foglalni kell előzetesen a helyen és mi nem tettük, de a napon váratni úgy, hogy volt szabad asztal azért kicsit frusztrált.
. . távuzásunk után is maradt szóval nem arról volt szó, hogy bárkit is vártak volna abban az időszakban. Én nem szeretem azokat a helyeket ahol "mindig" új napi menüből lehet választani. Számomra szegényes volt a rendelhető fogások és árban is húzós volt. Maga az étel minőségére nem volt panasz és az ízesítés is jó volt, viszont az adag az nem vidékinek való. . . A pincér nem igazán foglalkozott velünk, a felszolgálást félvállról vette és borzasztó nemtörődöm volt. Tisztaságról, berendezésről nem tudok írni kint ültünk a kerthelyiség részen. Amit kaptunk asztalt nem volt piszkos, de végig ránk tűzött a nap. Mikor kérdeztük átülhetünk-e másik asztalhoz az volt a válasz, hogy oda jöhetnek vendégek. . . mi van? ? ? Én vajon mi vagyok? ? ? gondoltam magamban. . . Persze nem jött senki, pedig vártunk legalább 20 percet az étel elfogyasztása után, hogy fizethessünk! Én nem igazán értem a korábbi hozzászólókat, de lehet túl vidéki vagyok. . . Én nem szeretnék többet ide jönni, de sok sikert kívánok az étteremnek!
Ahhoz képest, hogy mennyire magasztalták több magazinban, nekem csalódás volt. Alig kaptunk helyet, igaz, hogy nem foglaltuk le előre. Egészében véve nem volt rossz a kaja, de a grillezett zöldségek majdnem nyersek voltak, a párom sem volt odáig az általa választott étellel, szóval az elmegy kategóriába tudnám besorolni.
Májusi hosszú hétvége. Napsütés. Festői környezet a Káli medencében. Minden adott egy jó vacsorához. Foglalás, nagyon kevés szabad asztal, de némi egyeztetés után van időpont és asztal. Gondoltam ez csak jó lehet ha ennyien szeretnének itt vacsorázni. A pincérek kedvesek, de jól láthatóan fáradtak és kicsit szétszórtak érkezésünkkor.
A hely hangulata egyébként kiváló. Az asztalhoz vezetnek, felveszi az italrendelést, bár nem kíváncsi minden vendégre, így a fél asztal kap italt a másik fele reklamál, hogy esetleg szeretnének némi italt. Itt már felvetődik pár kritikus kérdés, de majd a vacsora. Leves: A paradicsomleves ízletes. Sajnos jelentős mennyiségű sűrített paradicsomot tartalmaz, ami levon az értékéből. A tárkonyos leves nagyon ízletes. Az igazi meglepetés és sajnos nem kellemes, a főételek. Az étlapról már nem rendelhető minden. a négy napos ünnep második napján, véleményem szerint kínos. Sikerül rendelni az étlapról harcsát. A Balaton közelségét figyelembe véve ez talán csak jó választás lehet. Elméletben. A gyakorlat mást mutat. A felszolgált afrikai harcsa semmiképpen nem elfogadható egy magát nagyra tartó étteremben. Az étlapon illett volna feltüntetni, hogy ott csak olcsó gyenge alapanyagok használatával főznek. Összességében nagy csalódás Sajnos a Balaton környéki lehúzós, vendégeket hülyének néző stílus nem változik.