A Szarvasi Arborétumban található Mini Magyarország makettpark, Európa legújabb makettparkjaként 2013. április 10-én nyílt meg Szarvas történetének egyik legnagyobb magánerős beruházásaként. A hazánk legnagyobb arborétumában, a Kárpát-medence és a történelmi Magyarország mértani középpontjában lévő makettpark hazánk történelmét, hagyományait, építészeti nevezetességeit mutatja be.
Az ország egyetlen interaktív makettparkjában néhány óra alatt az egész országot bebarangolhatjuk.
A Szarvasi Arborétumot az 1800-as évek elején Bolza József, alias Pepi gróf alapította a Kákafoki-holtág mentén, amely 82 hektáros területen helyezkedik el. Több mint 1600 növénykülönlegességgel büszkélkedhet a park. Mi az egyik legforróbb nyári napon jártunk ott, ami eléggé csökkentette a látogatás élményét.
Az árnyékos részeken megszámlálhatatlan szúnyog támadásának voltunk kitéve, a szúnyogriasztó hatástalannak bizonyult ellenük. A járványveszély miatt az épületek nem tartottak sajnos nyitva (Varázstanya, Üvegház). A park egyik oldalán a holtág mellett haladtunk, innen lehet sétahajózásra indulni, külön jegy ellenében. A Tündöklő Kövek szabadtéri kiállítást megnéztük, érdekesnek találtuk. A kapott térkép alapján nem igazán sikerült eligazodni, mintha a térkép és az út menti útbaigazító táblák köszönőviszonyban sem lettek volna egymással. Emiatt a kilátó és a szabadtéri játszóhely is kimaradt. Az Arborétum bejáratánál alakították ki a Mini Magyarország szabadtéri kiállítást, ami szerintem nagyon izgalmas volt, bár az az igazság, hogy a gyerekeket annyira nem kötötte le. Számomra élmény volt viszont látni hazánk és a Kárpát-régió nevezetes épületeit, látványosságait, templomokat, várkastélyokat, hidakat. Az épületek között villamos kisvasút is robog. A gyerekeknek viszont nagyon tetszett a mellette lévő játszótér, ami szerencsére árnyékos helyen került kialakításra. Szívesen visszamennék még ide, de csak hűvösebb kirándulóidőben és szúnyogmentes időszakban. A kombinált felnőtt belépő 2500 Ft-ba került. A családi jegy összesen 9800 Ft volt (2 felnőtt, 3 gyerek). Bankkártyával is lehetett fizetni.
Gyulai nyaralásunkról hazafelé álltunk meg az Arborétumnál. A belépőjegy elég drága, főleg hétvégén. A mini Magyarországot mindenkinek látnia kell (külön díjas)! Az arborétum akkora, hogy egy egész nap kellene bejárni. A kilátó valójában egy fa pihenőhely, nem egy megemelt építmény.
Sajnos a járványhelyzetre tekintettel az üvegház és minden más látogatóépület zárva volt. A mosdó tiszta, és legalább ez ingyenes. A büfében fagyi, üdítők, Kávé, néhány nasi, Hot-dog, Hamburger (900 forint), sült krumpli és melegszendvics (700 forint) kapható. Sétahajózásra sajnos nem volt időnk.
Kihagyhatatlan 2019. augusztus 25.csoporttal járt itt
Csoportos kirándulás keretében látogattunk el az Arbarétumba. Csodálatos néhány órát töltöttünk el. Nagyon szép, hangulatos rendezett környezet. A Mini Magyarország egyszerűen lenyűgöző. Séta hajókáztunk Körösön. Nagy élmény volt a kapitány előadása , ismertetője. Idő hiányában sok látni valót nem tudtunk megnézni.
Kihagyhatatlan 2018. május 17.családjával járt itt
Sajnos csak egyetlen napot töltöttünk el a városban így csak pár óránk maradt az Arborétumra és a Mini Magyar országra. gyönyörűen rendezett az arborétum, kellő tájékoztatás az egész sétakertben. nagyon tetszett a Mini Magyarország is. Jól körbesétálhatóak a makettek toló kocsival is.
Mámorító májusi virágállat, jó levegő sajnos sok szúnyoggal, de eső volt előtte lehet hogy azért volt több a vérszívókból. Ez egy olyan hely Magyarországon amit mindenkinek látni kell.
Az értékeléseket az Ittjártam.hu felhasználói írták, és nem feltétlenül tükrözik az Ittjártam.hu véleményét. Az átlag számításánál figyelembe vettünk 6 darab olyan értékelést is, melyet szöveg nélkül, csak pontozással adtak le partneroldalukon, a szallasvadasz.hu-n.