Szeretettel, tisztelettel és barátsággal vár mindenkit a balatonfüredi Borcsa Étterem. A Balaton kétség kívül egyik legszebb sétányánál, a Tagore-sétány keleti végénél található étterem hangulatát a magyar tenger közelsége, este kellemes élőzene teszi fantasztikussá.
Étlapjukon különleges grillezett hús ételek, itallapjukon a balatoni borvidék legjobb bortermelőinek borai, valamint sör-, kávé- és fagylaltkülönlegességek gondoskodnak a gasztronómiai élményről. Az étterem évek óta, egész pontosan 1984 óta a balatoni vendéglátás messze hires színfoltjának számít.
Más sokszor ebédeltünk-vacsoráztunk a családdal ebben az étteremben. Kifejezetten jó a konyha, mindent ételt finoman készítenek el. A tálalás igényes, az adagok teljesen rendben vannak. Kellemes meglepetés, hogy koktélokkal is szolgálnak, ami nyári melegben jól esik.
Sajnos meglátásom szerint a konyha nem igazán bírja kiszolgálni a jelenlegi méretet, emiatt az ételekre néha akár 30-40 percet is várni kell. Emellett azonban a rendelést egyidejűleg és frissen szolgálják fel, ami némiképp enyhíti a várakozás okozta feszültséget.
Ha Balatonfüreden járok, akkor számomra természetes, hogy betérek a Borcsa vendéglőbe. Kiskorom óta a város szerelmese vagyok, hiszen itt meg van minden ami a kikapcsolódáshoz kell. A híres Tagore sétány, Jókai-ház, fagyizók, a Balaton valamint természetesen az éttermek. A Borcsában már voltam télen-nyáron-ősszel és tavasszal, ám évszakokhoz híven mindig mást tapasztaltam.
Az étterem hangulata és kinézete retro (itt az idő ezen változtatni)a kiszolgálással többször is meggyűlt a bajom, azonban az ételek minőségével soha nem volt problémám. Kiválóan készítik el a limonádékat, valamint az én favoritom a mákos guba torta. Egyszerűen ízorgia az az egy tortaszelet! Kiválóan illik hozzá a forró meggy szósz. . . hmm. . már így írás közben is össze fut a nyál a számban. Már ezért megéri betérni hozzájuk:) Ár-érték aránnyal meg vagyok elégedve (nem drágább, mint más magyar étterem), ha jó ha rossz idő van a kilátás gyönyörű( még akkor is ha nem lehet kiülni), hiszen ott lehetek a Balaton-partjánál. Kell ennél több? :)
Egy teljesen korrekt ár-érték arányú étterem, kiváló felszolgálással és kitünő ételekkel. Csak azért adtam jó osztályzatot rá, mert ismerve a helyet többet vártam volna. Nem, nem volt hiba semmiben, de a milliő adta érzetem többet kívánt. Nem tudom meghatározni, hogy mit.
Nem szó szerint értem, de hiányzott az a csipetnyi só, amivel tökéletessé lehet tenni az ízeket. És ezt szintén nem az ételekre értem, mert nem tudnék belekötni az asztalunknál felszolgált ételek egyikébe sem, pedig hatan ettünk tizennyolc félét legalább. A birkapörköltet emelném ki, amit nagyon nehéz így elkészíteni, hogy a faggyú íz megfelelő harmóniában legyen a teljes ízesítéssel. Már előre ezt az ízt éreztem a számban, így tehát nem ért meglepetés. A többi étel "említésre sem méltó", de így idéző jelben, mert nem lekicsinyíteni akarom őket, csak ezen a helyen természetes az ilyen kitűnően elkészített fogás. A környéken nem tudok még egy helyet, ahol a modern és a hagyományos konyha fúziója ennyire érvényesülne a megszokott ízekkel-fogásokkal, valamint az olaszos, mediterrán ízeket is becsempészik a mindennapi ajánlatba. Itt nem lehet elmondani, hogy a kevesebb (kisebb) étlap több lenne. A bőséges választék nem megy a minőség rovására. Ajánlom mindenkinek, aki erre jár!
Több alkalommal is jártunk már itt, mindig kedvesek és udvariasak voltak. Az étel és a kiszolgálás is hibátlan volt. Télen és nyáron is, 4x voltunk már itt. Volt már itt nagycsaládos vacsoránk, családi kisgyerekes vacsoránk, romantikus kétszemélyes este, és volt egy őszi sétálós nagycsaládi vacsora is.
2015. januárban jártunk az étteremben. Hangulatos hely. A pincérek kedvesek voltak, de gyorsnak éppen nem nevezném őket. Az étel is ízletes volt, viszonylag hamar megkaptuk a rendelés után. Az adagok viszont az átlag alattiak voltak. Ezt levéve kellemes a hely és nyáron még hangulatosabb lehet a Balaton felőli oldalon ülni a hatalmas nyitott ablakoknál.
Szeptember volt, nagyon szép idő. A Tagore sétánytól pár percre volt a szállásunk. Kerestünk egy jó éttermet, ahol a gyerekeinkkel együtt jól éreznénk magunkat és jót is ehetnénk. A Borcsa szinte a szállásajtóban volt, így nem gyalogoltunk tovább. A étlapon ételek sokasága sorakozott, nehéz volt választani.
Aztán a választás igazán jól sikerült, hiszen a kiválasztott étek ( sült kacsa ) remek állagú és ízű volt. Nagyszerű borokat ittunk rá, a gyerekek élvezettel hallgatták az élőzenét. Jól éreztük magunkat, alkalomadtán megyünk ismét.
Szép időben a Balaton part közelében lehet itt finomakat enni. A kiszolgálás gyors és kedves. Negatívum talán, hogy ár/érték arányban valószínűleg itt ittam a Balaton legrosszabb rozé-hosszúlépését: közepes minőségű bor, 2 dl szénsvavemntes vízzel 580 Ft-ért. Ennek ellenére visszatérnék bármikor szívesen, majd mást iszok :)
Barati tarsasaggal ultunk be egy jo ebedre. Belepeskor ledobbentunk mennyire tele volt a hely es kisse aggodva neztunk korul, h hol tudunk leulni. Borzaszto zsufolt volt. Olyan hangulata volt mint egy szalloda reggeliztetojenek csucsidoben. A kelletenel kisse tobbet kellett varni a rendelesfelvetelre es az italok/etelekre is.
A pontyhalaszle helyett harcsahalaszlet kaptam, az arat utolag korrigaltak a javunkra. Egyebkent finom volt. Masodiknak sult baranyt rendeltem spargaval, grillzoldsegekkel. Amit kaptam nem az volt amire vagytam es szamitottam. A hus erezhetoen fott volt, nem sult. A zoldsegek eppenhogy megpiritva es izetlenek voltak. A sparga szanalmasan kis adag, a bacon korulotte pedig nem volt megsutve rendesen. Nem voltam elegedett, de sajnos a tobbiek sem. Minden rajta volt a tanyeromon, amitol 100%-os lehetett volna a fogas. Egyertelmuen kapkodva osszedobott munka. Ezek utana mar nem volt kedvunk desszertezni. Nem megyunk tobbet.
Régen nagyon jó hely volt és mindig boldogan mentünk oda akár minden étkezésre egész nap. Viszont csak a gyönyörű panoráma maradt meg. Az étterem valószínűleg túl sokat bővült és nem tudnak olyan ütemben kiszolgálni ahogyan az elvárható lenne.
Azon kívül hogy sokszor 45perc alatt nem voltak képesek kihozni a megrendelt ételeket, elfeledkeztek italokról, a hab a tortán az volt hogy a kisfiamnak hozták ki legutoljára az ételt. Azért mi még próbálkozunk oda járni, de nem hiszem hogy sokáig az emlékekből tudunk táplálkozni az ételek helyett.
A hely szép az ételek finomak(a pizzán lenne még mit javitani) az árak kicsit drágák de még elfogatható egyedül az étel mérete a zavar ami felebtébb kicsi máshol nagyobbat kapni