Balatonfüreden, a megújult reformkori városrészben, a 71-es balatoni főút és a Zákonyi Ferenc sétány kereszteződésénél található a település egyik legrégebbi, legpatinásabb étterme. A Halászkert az 1940-es években már nagy népszerűségnek örvendett a halételeket kedvelők körében.
Ekkoriban még viszonylag kis kerthelyiség és nádtetős épület várta a betérő vendégeket, ám az épület 1961-ben teljesen leégett. A nemzetközi hírű, Kossuth- és Ybl-díjas építész, Makovecz Imre tervei alapján 1963-ban újjáépült az étterem, amely azóta is romantikus vacsorázóhely Füreden. Éttermünk halválasztékára különösen büszkék vagyunk, számos más, különleges ételeink közül ezek a legkeresettebbek. Ízeikben és tálalásukban őrzik, felidézik a tóparti táj jellegzetes hangulatát. A balatoni halászlé harcsafilével, a harcsapörkölt túrós csuszával és a harcsamáj vaslapon sütve hagymás tört burgonyával kiemelkedik a sokszínű választékból.
Az augusztus 20-ai hosszú hétvégén tévedtem be Párommal az étterembe, és bár rendkívül sokan voltak ott, nagyon barátságos és segítőkész személyzet fogadott. Asztalt is kaptunk, bár nem a kerthelyiségben, de így is hangulatos volt a hely. Hal-ételeket rendeltünk, rendkívül színvonalas volt az ételek minősége és tálalása. Nem kellett sokat várni sem az ételekre, sem a számlára.
Az étteremben ebédelve a következő volt a tapasztalatunk : az ételek kitűnőek voltak. Isteni halászlé féléket ehetünk. Az étterem tiszta, a kiszolgálás talán túlságon is udvarias, kimért. . . Barátságosnak nem mondanám ezt a kiszolgálást, de mindenképpen udvarias, emiatt egy parányira kínos az itt töltött idő.
Hatalmas hodály étterem, láthatóan semmit sem költöttek a berendezésre vagy 20 éve. Az étlapválaszték is hatalmas, mivel halétterem, halat rendeltünk. Pontyhalászlé: lehet választani, hogy üresen, tésztával, halfilével. . . kéred. Én belsőséggel rendeltem. Kis bográcsban érkezett, alatta akkora adag égőpaszta, hogy 1 perc múlva már forrt a lé az asztalon.
Alig tudtam eloltani. A halászlé bántóan pirospaprikás, szinte már kesernyés, a belsőség nagy adag és finom. Túrós csusza szalonnapörccel: az érezhetően frissen főtt tészta hidegen (nyomokban langyosan) érkezik, szerintem folyó víz alá tették tálalás előtt. Egyébként jó lett volna. A kiszolgálás gyors és kedves. Az árak a minőséghez képest túlzóak. Az étlapon nem láttam szervízdíjat feltüntetve, ennek ellenére szerepelt a számlán, de utánaszámolva láttam, hogy nem pluszba adták hozzá, hanem az étlap árai már tartalmazták.
A helyet körüllengi a nyolcvanas évek hangulata és bája, itt ne keressünk modern, trendi vonulatokat. Az ételválaszték széles (többféle hal, sőt, még még békacomb is kapható), főként a magyaros ízek kedvelőinek fog tetszeni és a hagyományosabb vonalat elvárók nem csalódnak (bundázott, rántott húsok, krokett, bécsi szelet), persze akad filézett hal, grillezett étel is. A halászlét helyes kis sztali bográcsban szervírozzák.
Semmi szédítő magasság - semmi félelmetes mélység. Átlagosnak mondható étterem, a halételek elég sokfélék, kár hogy én nem szeretem a halat. Az ár/érték arány kicsit túlzó, de még nem mondanám bosszantónak, vagy felháborítónak. Finom, házias ízek, de semmi extra. Viszont a város csodaszép, a sétányon órákat el lehet tölteni, igazi kis ékszerdoboz.
Az étterem tényleg olyan mint egy közétkezde, csak sokkal drágább árakon. Bár a pincér, aki kiszolgált készséges udvarias volt, az étel amit kihozott kis adag volt, és nem túl ízletes, az ár ehhez képest magas volt. A grillezett harcsafilé amit én ettem szinte nem is látszódott a tányéromon olyan kicsi volt. Kis étkűeknek, fogyókúrázóknak tudnám a tudnám ajánlani az éttermet.
Ez egy nagyobb hely, sok vendéggel, emiatt egy kicsit futószalag érzése van az embernek. A szabad asztalt gyakorlatilag vadászni kell, mert az érkező vendégek lecsapnak rá. A pincérek ebben nem nagyon segítenek, mivel eléggé el vannak foglalva egyéb dolgokkal. A kiszolgálás egyébként is elég szedett-vedett, nem ugyanaz a pincér szolgál ki az egész étkezés alatt.
Az ételek tisztességes adagok, és jó minőségűek is. Az étlapra a standard gulyásleves, rántott dolgok, stb. mellett egy kevés kísérletezőbb, vagy különlegesebb fogás tudott csak felkerülni. Összességében érdemes betérni, de a zsúfoltság és kapkodás miatt nem egy meghitt helyre kell számítani.
Férjemmel beültünk egy ebéd erejéig. A pincérek mintha nem láttak volna minket, kerültek minket. Nagynehezen aztán sikerült leadni a rendelést, egyetlen pozitívum volt hogy volt barnarizs, ami sajnos a mai magyar éttermek kínálatában elég ritka. Lassú volt a kiszolgálás, az ételek minősége az árhoz képest nem volt elfogadható. A mellékhelység sem volt teljesen tiszta, eléggé leharcolt hely.
A füredi kis vonaton ülve hallottunk a családommal az étteremről,a sofőr is megerősítette,hogy egy jó hely így nem is keresgéltünk sokat aznap este. Szépen kivilágított,kényelmes,tágas teraszon foglaltunk helyet. Péntek este révén szinten minden asztalnál ültek-> ez általában jó jel.
Fiatal pincér srác vette fel a rendelésünket, vagányságát,"tapasztalatát és szakértelmét" jelezvén nem írta fel,hogy mit kérünk (5-en voltunk,így nem volt rövid a lista)-ez nem jó jel :) De nagy meglepetésünkre mindannyian azt kaptuk amit kértünk, így mégis csak piros pont járt a pincérnek. A személyzet figyelmességét jelzi ,hogy azonnal felajánlottak két puha pokrócot,amint meglátták,hogy fázunk-> nagyon jól esett ez a gesztus. Az ételről: Csupa olyan dolgot választottunk,ami a konyhafőnök ajánlata volt. Halászlé,harcsapaprikás. Valamint még egy húsételt és camambert sajtot. Tömören: látványra, adagra tökéletes; ízre közepesen sótlan; a hőmérséklet pedig hideg. Az összes ételre ez volt jellemző. De amúgy finomak voltak. (és persze nem szóltunk ezekről,mert drága és jó helynek mondták,gondoltuk ennyi belefér) Végül is, egy jó hely
Egy régi nagy nevű étterem, tulajdonos váltást után. Kívülről retro. Parkolás katasztrofális, ha étkezést követően maradni akarsz 500Ft/óra, a környék parkolóiban olcsóbban is megúszhatod! A terasz fele dohányzó, a másik fele nem, de nem fogsz füst mentes sarkot találni. aki szeret hamutálban étkezni , annak kiváló.
Felszolgálók, igyekeznek, gyorsak, de a hely egyértelműen arról szól, hogy sok embert rövid idő alatt megetetni. Étlap, bőséges választék {ha ez mind friss alapanyagból lenne akkor ez igen. . . . } itt-ott jó kis mirelit ételeket lehet fellelni. Halászászlé: nagy csinnadratta, kis bogrács, előke meg ami kell, és kapsz egy halászlé sűrítményből paradicsommal felengedett valamit. Ha fröccsöt kérsz, kapsz valamit, a választás lehetősége az étteremé. Levesek elfogadhatók, kissé émelyítően édes gyümölcs leves. A frissen sült egyértelműen mirelit, íze elfogadható. "esetleg hozhatok-e még valamit" kérdést nem kell várni. Az étlapot még a rendelés felvételnél összeszedik. "egyél gyorsan és hadd jöjjön a következő" Árak: drága, drága drága. Balatonfüred nem olcsó város, de lehet találni jobb éttermet, jobb panorámával olcsóbban is! [moderálva - a szerk. ]
8230Balatonfüred, Zákonyi utca 3.
06 87 581 055
Szolgáltatások
kerthelyiség légkondícionált helyiség csoportokat szívesen fogad kisállat bevihető parkolási lehetőség
Nyitva tartás
H-V