A balatonszemesi Kistücsök a nagy klasszikusok közé tartozik, Csapody Balázs étteremtulajdonos majd 30 éve vette tervbe a balatoni gasztronómiai étterembe öltését. A kiváló ízvilág megalkotásában nagy szerepet játszik Jahni László séf, közös céljuk, hogy a régió hagyományos fogásait a kor kívánalmainak megfelelő köntösbe öltöztetve tálalják vendégeiknek.
Ha szeretnénk bepillantást nyerni a „titkokba”, válasszuk a séfszobát, ahol lehetőség adódik, hogy a séfet munka közben lássuk, de akár beszélgetésbe is elegyedhetünk, és kikérhetjük tanácsait a bor választást illetően is.
Elsőnek-betérő vendégként- meglepődtünk, hogy csak előfoglalással tudunk itt enni,ezért másnapra tudtunk csak foglalni, de várakozásaink nem voltak hiábavalók. Remek kiszolgálás, figyelmes felszolgálok és egy árnyékos asztal várt minket. A leves nem nyerte el a tetszésem (újházi tyúkhús levest kértem, de biztos, hogy nem látott tyúkot), viszont a ropogós csülök maga volt a tökély.
Régóta terveztem ellátogatni ide, a nyári balatoni kirándulás jó alakalom volt erre. A nyári régiónk ízei (5 fogásos) menüt választottuk, nem kellett csalódnunk. Előétel, leves, 2 főétel, desszert. . . több volt, mint elég. Különleges fogásokat kaptunk, hozzájuk illő borokat kínált a pincér (köztük az étterem számára készített Kistücsök bort).
Barátainkkal mentünk ide, akik már többször is voltak, és ódákat zengtek róla. Az étterem szép. Mi a teraszon ültünk, ami szintén nagyon hangulatos volt. Az étlapon szereplő ételek nagyon jól hangzanak, ezért kíváncsian vártuk a fenséges ízeket. Valószínűleg a mi ízlelőbimbóinkkal lehet baj, de konkrétan egyik étel sem nyerte el a tetszésünket.
:( Csalódottak voltunk, mert ahhoz képest, milyen drágák voltak, nem nyújtottak katarktikus élményt. Talán adunk neki még egy esélyt a jövőben, mert egyébként mindenkitől csak jókat hallunk az étteremről.
Nem előszőr jártam itt,és most sem csalódtam. Nekem a terasz nem annyira hangulatos,de ide inkább az ételek miatt jövök vissza. 1. Kovászosuborka leves. Kihagyhatatlan! Kíváló mint mindig. 2. Hideg tökfőzelék rántott tanyasi csirkével. Nem volt rossz,de ez nem lesz a kedvencem. A kisfiam nyúlpaprikása sokkal finomabb volt. 3.
Júliusban jártunk itt egy csapattal utazás közben. Sokan voltak. A hely sokat változott, de nekem nem jön be, hangulatosabb volt a régi, ez olyan puccos nagyvilági stílus. Egy dolog tetszett, Csapody Vera rajzai a falon. Az össz élményem nem volt jó, sem az étel minősége miatt, sem a kiszolgálás miatt.
A pincér lassú volt, flegma és engem nagyon irritált,hogy a placcon hárman a cégvezetésről beszéltek fennhangon. Közben 20 percet várattak, hogy felvegyék az ételrendelést. A leves semmilyen ízű nem volt már már ipari íze volt, a másodiknak rendelt borjúpaprikás erősen túlfőtt, teljesen máj ízű volt. A galuska kemény volt és szinte hideg, sótlan. Ezek után a desszertet már nem vállaltam. Asztaltársaim is hasonlóképpen csalódtak, a rengeteg vendéggel nem tudja tartani a konyha azt amit korábban szokott, ipari méretek, ipari ízek. Sajnáltam mert tudom milyen volt két éve és pont ezért vittem oda a barátaimat. Kár érte, régen a kedvenc helyem volt.
Évekkel ezelőtt voltunk itt először, őszintén szólva nekem akkor nem tetszett, és nem is igazán értettem, mi az a nagy hype körülötte. Valószínűleg rosszkor mentünk. Most, 4-5 év után benéztünk egy vacsorára. Hatalmas csalódás volt, de a kellemes fajtából! Én szarvast ettem vadas mártással és burgonyafánkkal.
A fánk belül puha omlós, kívül ropogós volt, a vadas mártásnak pedig nagyon jót tett a gyömbér, illetve a szarvas is tökéletesen volt elkészítve. Annyira jól sikerült a vacsora, hogy a balatonszemesi hétvégénk alkalmával még 2x ettünk ott, szerettünk volna minél több ételt megkóstolni. Nekem a kacsacombot káposztás cvekedlivel és a szarvasgerincet sikerült is, mindkettő zseniális volt. A borlap nagyon izgalmas, különösen, hogy nem fér el rajta minden tétel. A teljes, cca 600 borból álló választékot a borlap sarkán lévő QR kóddal lehet elérni. Aztán lehet könnyes szemmel lapozgatni, sok különlegességet is lehet találni, akár vintage tételeket is, abszolút korrekt áron. A személyzetről is szeretnék írni, mert nagyon (nagyon nagyon nagyon) profi volt mindenki. Annak ellenére, hogy mindhárom alkalommal teltház volt az étteremben, nem kellett várni az ételekre, normális tempóban érkezett minden. A kiszolgálás csillagos ötös, kedvesek, udvariasak, figyelmesek. Az, hogy ennyire jól éreztük magunkat, nem csak az ételeknek, hanem a teljes csapatnak is köszönhető. Van egy-két étterem az országban, ahova bármikor boldogan visszamennék, most már a Kistücsök is ilyen.
Nagyon finom minden, igazán tetszetős szemnek és szájnak egyaránt. A sajttálat ajánlom mindenkinek aki szereti a sajtokat. A borok nagyon finomak, a kiszolgálás tökéletes.
Szezon kívüli balatoni gasztrotúrámon nem lehetett kihagyni a magyar tenger első számú vendéglátó egységét, a Kistücsök nevű kulináris fellegvárat. Annál is inkább, mert legutóbb 2016-ban voltam itt és az ország egyik vezető vidéki éttermét, ha az ember megteheti, akkor látogassa meg legalább 3-4 évenként, ha nem sűrűbben.
(Még lenne pár a listán Encstől Gyöngyösön át Őriszentpéterig, ahová eddig csak egyszer sikerült eljutni. ) A hely továbbra is pazar minden tekintetben. A kiszolgálás, az ételek, a beltér, egyszerűen csodás. És tegyem hozzá, itt az árak is értékarányosak, sokkal inkább, mint némely trendi bisztró esetében. 10. 000 forintért adják a négy fogásos regionális menüt, ami tartalmaz nyurga pontyot babmajonézzel, erdei gombalevest pirított hajdinával, Angus stefániát kelbimbóval, póréhagymával valamint kalácspudingot körtével és tonkabab-fagylalttal. Ezt ketten osztottuk el, hogy maradjon hely a gyomrunkban más éttermeknek is. Az ételsor előtt kaptunk amuse bouche-ként pazar állagú szárnyasmájat birsalmakockával és ízre állagra egyaránt kiváló házi kenyérrel. Egyik étel jobb volt a másiknál, szavakban úgysem lehet visszaadni az íz-állag-esztétika összjátékát. A Kistücsök ezúttal is teljes mértékben meggyőző volt, akárcsak a korábbiakban.
Sajnos ahhoz már hozzá kell szoknunk, hagy ha az ember nem a szokványos "rántotthús krumplival", vagy brassói, cigány stb. . . kombókat szeretné enni (és részemről ezeket már inkább nem:-) akkor ÉTTEREMBE kell mennie, ahol bizony egy főétel már 3000-7000. -Ft kötött mozog. . . De egyáltalán nem sajnáltam a pénzt amit fizettünk a két igen kiváló főételért!