A balatonszemesi Kistücsök a nagy klasszikusok közé tartozik, Csapody Balázs étteremtulajdonos majd 30 éve vette tervbe a balatoni gasztronómiai étterembe öltését. A kiváló ízvilág megalkotásában nagy szerepet játszik Jahni László séf, közös céljuk, hogy a régió hagyományos fogásait a kor kívánalmainak megfelelő köntösbe öltöztetve tálalják vendégeiknek.
Tovább olvasom >>
Ha szeretnénk bepillantást nyerni a „titkokba”, válasszuk a séfszobát, ahol lehetőség adódik, hogy a séfet munka közben lássuk, de akár beszélgetésbe is elegyedhetünk, és kikérhetjük tanácsait a bor választást illetően is.
A Kistücsökben legutóbb tavaly márciusban jártam, a Taste of Balaton nevű rendezvényen. A tulajdonost, Csapody Balázst a Jóisten is vendéglátónak teremtette. Az ő permanens jelenléte, következetessége, sugárzó vendégszeretete a siker kulcsa, meg persze a család és a csapat odaadása, felkészültsége.
A konyha regionális, szezonális, kreatív és hagyományőrző. Külön kiemelést érdemel az országos szinten kimagasló borlap. A környék majd minden pincészetétől kínálnak több tételt, de kiemelkedő a más borvidékről és más országokból származó borok listája is. Húsz nedűt mérnek ki decire. Vannak környékbeli kézműves söreik s impozáns a töményitalválaszték is, melyből a vendég az alapjáratú itallapon csak ízelítőt kap, akit mélyebben érdekel a téma, kézhez veheti a teljes dokumentációt. A már említett Taste of Balaton nevű akció keretében a séf Jáhni László A ferencesek főztje című szakácskönyv alapján állította össze a menüt. Nulladik fogásként vendégváró falatokat kaptunk, zsemlécskékbe a delikátboltban kapható padlizsánkrémet és zakuszkát, illetve fehér körözöttet töltött a séf. Ezt követte a pirított morzsával tálalt kapros-ordás derelye. A hal tiszta borssal nevű leves következett, lényegében pisztráng zöldséges-fűszeres lében. Főételként sertéstarját kaptunk pecsenye- illetve diómártással, majd egy tojásos almadesszert zárta a sort. Az ételsor magáért beszélt, egyszerre hordozta a ferencesek étrendjének egyszerűségében rejlő nagyszerűséget, valamint a mindmáig szinte teljesen paprikamentes erdélyi konyha többszáz éves üzenetét. Csúcsélmény.
Évekkel ezelőtt voltunk itt először, őszintén szólva nekem akkor nem tetszett, és nem is igazán értettem, mi az a nagy hype körülötte. Valószínűleg rosszkor mentünk. Most, 4-5 év után benéztünk egy vacsorára. Hatalmas csalódás volt, de a kellemes fajtából! Én szarvast ettem vadas mártással és burgonyafánkkal.
A fánk belül puha omlós, kívül ropogós volt, a vadas mártásnak pedig nagyon jót tett a gyömbér, illetve a szarvas is tökéletesen volt elkészítve. Annyira jól sikerült a vacsora, hogy a balatonszemesi hétvégénk alkalmával még 2x ettünk ott, szerettünk volna minél több ételt megkóstolni. Nekem a kacsacombot káposztás cvekedlivel és a szarvasgerincet sikerült is, mindkettő zseniális volt. A borlap nagyon izgalmas, különösen, hogy nem fér el rajta minden tétel. A teljes, cca 600 borból álló választékot a borlap sarkán lévő QR kóddal lehet elérni. Aztán lehet könnyes szemmel lapozgatni, sok különlegességet is lehet találni, akár vintage tételeket is, abszolút korrekt áron. A személyzetről is szeretnék írni, mert nagyon (nagyon nagyon nagyon) profi volt mindenki. Annak ellenére, hogy mindhárom alkalommal teltház volt az étteremben, nem kellett várni az ételekre, normális tempóban érkezett minden. A kiszolgálás csillagos ötös, kedvesek, udvariasak, figyelmesek. Az, hogy ennyire jól éreztük magunkat, nem csak az ételeknek, hanem a teljes csapatnak is köszönhető. Van egy-két étterem az országban, ahova bármikor boldogan visszamennék, most már a Kistücsök is ilyen.
Nagyon finom minden, igazán tetszetős szemnek és szájnak egyaránt. A sajttálat ajánlom mindenkinek aki szereti a sajtokat. A borok nagyon finomak, a kiszolgálás tökéletes.
Szezon kívüli balatoni gasztrotúrámon nem lehetett kihagyni a magyar tenger első számú vendéglátó egységét, a Kistücsök nevű kulináris fellegvárat. Annál is inkább, mert legutóbb 2016-ban voltam itt és az ország egyik vezető vidéki éttermét, ha az ember megteheti, akkor látogassa meg legalább 3-4 évenként, ha nem sűrűbben.
(Még lenne pár a listán Encstől Gyöngyösön át Őriszentpéterig, ahová eddig csak egyszer sikerült eljutni. ) A hely továbbra is pazar minden tekintetben. A kiszolgálás, az ételek, a beltér, egyszerűen csodás. És tegyem hozzá, itt az árak is értékarányosak, sokkal inkább, mint némely trendi bisztró esetében. 10. 000 forintért adják a négy fogásos regionális menüt, ami tartalmaz nyurga pontyot babmajonézzel, erdei gombalevest pirított hajdinával, Angus stefániát kelbimbóval, póréhagymával valamint kalácspudingot körtével és tonkabab-fagylalttal. Ezt ketten osztottuk el, hogy maradjon hely a gyomrunkban más éttermeknek is. Az ételsor előtt kaptunk amuse bouche-ként pazar állagú szárnyasmájat birsalmakockával és ízre állagra egyaránt kiváló házi kenyérrel. Egyik étel jobb volt a másiknál, szavakban úgysem lehet visszaadni az íz-állag-esztétika összjátékát. A Kistücsök ezúttal is teljes mértékben meggyőző volt, akárcsak a korábbiakban.
A férjemmel ebédeltünk ma ott es nagyon kellemes volt minden. Ahogy beléptünk,fogadtak minket es az asztalhoz kísértek. Ez nekem újdonság volt. A pincérek figyelmesek,mindent megkérdeznek,kínálnak,felajánlanak es nagyon közvetlen,jo a hangulat,erezni,hogy itt minden értünk van.
Tele volt az étterem de ennek ellenére hamar hoztak az ebédünket,ami csodásan nézett ki es nagyon finom volt. Nagy adagok voltak,alig birtuk megenni. Minden nagyon minőségi, tiszta,elegáns de nagyon visszafogott. Nagyon tetszett a pincérek formaruhája is. Ez egy szuper jo étterem,köszönjük a kedves vendéglátást! Az árak megfelelnek a hely színvonalának. A szomszéd asztalnál kutyával voltak,es a kutyának is hoztak vizet. Ezt különösen nagyra értékelem!
Sajnos ahhoz már hozzá kell szoknunk, hagy ha az ember nem a szokványos "rántotthús krumplival", vagy brassói, cigány stb. . . kombókat szeretné enni (és részemről ezeket már inkább nem:-) akkor ÉTTEREMBE kell mennie, ahol bizony egy főétel már 3000-7000. -Ft kötött mozog. . . De egyáltalán nem sajnáltam a pénzt amit fizettünk a két igen kiváló főételért!
Szep helyen, Balatonszemes kozpontjaban, fout mellett, kivalo helyen van az etterem, a parkolo kicsit szukos, az arfekvesbol adodoan is nagyobbacska autokkal erkeznek a vendegek. A kiszolgalas kivalo, profi volt, kisgyermekkel, es egy uton levovel, nagy pocakkal erkeztunk, kiemelt figyelmet kaptunk, a gyerekeknek szinezo, ceruzak, jatszosarok, a felnotteknek kellemes enterior, tisztasag.
Kiemelkedo az etterem valaszteka, pozitiv csalodas a sokszor egysiku hazai kinalatban. A fogasok kreativak, az eloeteltol a desszertig, ugyanakkor csaloka mod laktatoak. Aki hezital, hogy elmenjen-e, foglaljon asztalt! :)
Főszezon, délután, az asztalok nagyrészén foglalt tábla, egyelőre vendégek nélkül. Belépve azonnal odalép egy fiatal felszolgáló hölgy, leültet bennünket. Kiválasztjuk az ételt, italt. Egyikre kicsit hosszabban várni kell, mondja a csupa mosoly pincérlány. Ráérünk, nem gond. Addig is kóstolják meg egyik előételünket - érkezik vissza.
Mangalica tokaszalonna fokhagymás-paprikás ízesítéssel, barack lekváron. Izgalmas ! A főétel igen finom, a ropogós csülök olyan hatalmas adag, hogy nagyrészét hazavisszük. Várakozás közben figyelünk. A kiszolgálók szolidan öltözöttek, visszafogottak, de mosolygósak, udvariasak, kedvesek, minden belépőt személyesen fogadnak. Az árakat nem tartom magasnak, a szolgáltatás színvonalával teljesen összhangban van. Nagyon elégedetten jöttünk el, bátran ajánljuk.
Az ittjártam.hu alapján választottam ezt a helyet.
Tavaly nyáron ismét sikerült eljutni a Kistücsökbe. A véleményem továbbra is kiváló az étteremről. Most 3 fogást kóstoltam, amelyek közül egy nem volt tökéletes, de ettől még összességében egyáltalán nem gondolom úgy, hogy ne érdemelnék meg az 5x5 szívecskét az összteljesítményükre.
Amit legutóbb ettem: az időszakos ajánlatból zöldségekkel töltött cukkinit hideg tökfőzelék-krémmel és kaporolajjal. Ez volt a kevéssé sikerült fogás, mivel a cukkini túl ress maradt. A Vitello Carpato a Balatonnál tökéletes, hideg borjúsült pontykrémmel és paradicsom lekvárral. Mindezt megkoronázta az egyik kedvenc klasszikus desszertjük, a madártej. 3 olcsóbb fogás, itallal, a végösszeg 6000 Ft feletti, 1 főre, de egy évben egyszer - legalább - érdemes. Az előre asztalfoglalás folyamatosan ajánlott, a teraszon teltház volt, a belső részben is csupán 2 üres asztaluk volt.
Az értékeléseket az Ittjártam.hu felhasználói írták, és nem feltétlenül tükrözik az Ittjártam.hu véleményét.
Ön a tulajdonos, üzemeltető?
Használja a manager regisztrációt, ha szeretne válaszolni az értékelésekre, képeket feltölteni, adatokat módosítani! Szívesen értesítjük arról is, ha új vélemény érkezik.