A balatonszemesi Kistücsök a nagy klasszikusok közé tartozik, Csapody Balázs étteremtulajdonos majd 30 éve vette tervbe a balatoni gasztronómiai étterembe öltését. A kiváló ízvilág megalkotásában nagy szerepet játszik Jahni László séf, közös céljuk, hogy a régió hagyományos fogásait a kor kívánalmainak megfelelő köntösbe öltöztetve tálalják vendégeiknek.
Ha szeretnénk bepillantást nyerni a „titkokba”, válasszuk a séfszobát, ahol lehetőség adódik, hogy a séfet munka közben lássuk, de akár beszélgetésbe is elegyedhetünk, és kikérhetjük tanácsait a bor választást illetően is.
Szombaton feleségemmel Hévízre utaztunk és mivel ebéd előtt tettük mindezt én már pénteken kinéztem" a helyet ahol szeretnék ebédelni. Igy esett a választás a Kistücsök étteremre. Odaérkezésünkor kedvesen fogadtak és egy szabad asztalhoz vezettek. Italt rendeltünk és mivel nagyon sütött a nap kértem a pincért,hogy tegyen valamit.
Erre ő rögtön intézkedett és kihúzták a nagy ernyőt,ami nagyszerű árnyékot adott. Italválasztás után hozták a megrendelt italt,kitűnő volt,mint izre és hőfokra is. Az ételt igazából már neten" kinéztük,sikerült is az előre megfontolt" kaját" kérnünk. Amikor kihozták egy kicsit megijedtem",mert a nagy tálba eltűnt a hús,de az étkezés befejezésekor jóllakottan dőlhettünk hátra. Az árak picit magasak,de a minőséget meg kell fizetni,tudom. Összességében nyugodtam merem ajánlani az éttermet,mert udvarias kiszolgálás mellett,remek ételeket lehet elfogyasztani.
Elsőnek-betérő vendégként- meglepődtünk, hogy csak előfoglalással tudunk itt enni,ezért másnapra tudtunk csak foglalni, de várakozásaink nem voltak hiábavalók. Remek kiszolgálás, figyelmes felszolgálok és egy árnyékos asztal várt minket. A leves nem nyerte el a tetszésem (újházi tyúkhús levest kértem, de biztos, hogy nem látott tyúkot), viszont a ropogós csülök maga volt a tökély.
Nyári ebéd a családdal,az étel kifogástalan,ízletes és különleges,szerintem kicsik az adagok. A helyiség szép,kultúrált. . A pincérek udvariasak,segítőkészek,kicsit sokat kellett várni az ételekre,ami a gyerekek miatt elég problémás volt. Kisétkűeknek merem alánlani :) Az ételek finomak, ötletesek ,ami nagyon pozitív.
Februárban tértünk be, külföldről hazafelé. A kiszolgálás kicsit lassú, a professzionális érzetével, ám az őszinte kedvesség teljes hiányával. A húslevesünk íze hozta az éttermi közepes minőséget, ennél már ettem számtalan esetben jobbat. A répa a levesben nyers volt. Ugyan a zöldségek kvázi nyersen hagyása trend, a répának ez alól kivételnek KELL lennie!
Főételnek mindketten a magyar konyha egy-egy fúziós újraértelmezését választottuk (mangalicahúsos tagliatelle és csülök fejtett babbal). Ezen "kompozíciók" minőségéről csak szuperlatívuszokban tudok beszélni. Olyan ízélmény volt, ami bárkiből kihozná a lírikus költőt. Ezek után a kétféle édességet eksztatikus hangulatban vártuk! Nem kellett volna. Merthogy ugyan ezek is kompozíciók voltak , de nagyjából úgy sültek el, mintha a Sex Pistols játszana Bach-ot. Túlfantáziált, ízharmónia nélküli korcsok lettek. Igazi csalódás volt. Nem egy, mindkettő. A szakács és a cukrász ezért külön szakma. . . Kérném ezt észben tartani! Végeredményben azért hazavittünk egy maradandó élményt, de a hely hírneve ennél kicsit többet igért. . .
Korábban még nem voltam a Kistücsökban, de jó hírét már halottam. Szép, rendezett kerthelyiség, talán kicsit sivár. Foglalás nélkül is kaptunk asztalt, közepesen gyors volt a kiszolgálás. A kiválasztott ételek nagyon finomak voltak,ízlésesen tálalva, bár a mennyiségük az árukhoz képest elég csekély volt.
Tetszett, ahogy a gyerekkel érkező vendégeket ellátták, rengeteg játék vár a kicsikre. Összességében kellemesen éreztük magunkat, igaz, én kicsit többet vártam. A felszolgálók udvariasak, de olyan unottnak tűntek.
Miden évben felkeresem ezt a helyet. Igy láttam a fejlődését. Most már egy impozáns étteremé nötte ki magát, de ahogy nött ugy vesztett el varázsát és hangulatát. Főszezonban a kiszolgálás lassú. Szezonon kívül is sokat kell várni az ételre. Az ételek minőségére nincs kifogás,de a mennyisége az árral fordított arányban áll.
Régóta vágytam rá, hogy a híres balatoni étterembe eljussak ami azért váratott ennyit magára mert a magyar tenger eme szegletére nem járunk. A hely külleme nagyon tetszetős, barátságos. Az előételem csirkemájas volt levendula zselével ami nagyon ízlett. A főételem viszont nem mert nem volt elég meleg de a tömeget látva nem volt kedvem reklamálni.
A desszert kávékrém volt házi fagyival és finom volt. Utólag már sajnálom, hogy főszezonba mentünk mert nagy volt a "pörgés" sokat kellett várni mind az ételre mind a pincérre.
Az étel csalódás volt. A kacsamellet klasszul megsütötték, de a köret szerintem katasztrófa volt. Tabulé. Nem tudtam mi az. Kuszkusz petrezselyemmel (a tabulé a receptek szerint tartalmaz paradicsomot, hagymát, citromlevet stb. , itt ennek nyoma sem volt) hidegen, plusz nyers répa valamibe beáztatva - szintén hidegen.
Nekem nem izlett, a petrzselyem uralta az ízvilágot. A feleségem tarját evett, ami csupa mócsing volt (tudom a tarja lehet ilyen), a nagy részét kiköpte. A húsleves teljesen átlagos, szívem szerint jól megsóztam volna, de mire észrevettem , hogy a sótartó külön asztalokon van, már túl voltam a levesen. Édesanyám jobb húslevest főz. Jól szervezett étterem, precíz működés, egy gyár. Kisvendéglő, házias hangulat vagy ízek. . . . ugyan. Sznobizmus minden mennyiségben. A tulajdonos is jelen volt Elégedetlennek tűnt és ingerülten tette a bejárati ajtóba a táblát, miszerint a vendégek várják meg, amíg az asztalukhoz kísérik őket. Meg a kézfertőtlenítőt tartalmazó állványt. Lehet, hogy más ételeket is ki kellene próbálni, de nincs kedvünk. Inkább a strandbüfé (tudom ez szentségtörés), ha jó idő lesz. Itt már hiányzik a szív és az igazi kedvesség.
Az étterembe érve egyből megkérdezték hogy foglaltunk-e asztalt mert minden asztalon foglalt tábla virított. Kedden dél körül értünk oda két asztalnál ültek vendégek. Nagy kegyesen leültettek egy asztalhoz amiről levették a foglalt táblát miattunk. Egyébként amíg az ételekre vártunk megfigyeltük hogy minden vendéggel ezt csinálták.
Meggylevest ettünk ami olyan savanyú volt, hogy alig bírtuk megenni, az egyik főétel jó volt de a másikhoz járt krumplisaláta olyan ízetlen volt, hogy hihetetlen. Míg az ebédünket fogyasztottuk két asztaltól is vissza küldték a húst mert véres volt. Az árak túl drágák, viszont a pincérlányok kedvesek voltak.
Osztozva az előttem író véleményével, csak meg tudom ismételni azt. Másodszor voltunk a Kistücsökben, csak azért, hogy az első csalódásunkat felülírjuk - hátha jobb lesz. Hiszen az összes szakmai site-on ez az étterem az elsők között van, a Balatonon főképpen. Szintén bedugtak a kerthelyiség egyik zsúfolt asztalához, alig bírtunk leülni, pedig máshol is volt hely.
Rendeltünk fejenként 2 fogást és két fröccsöt, összefoglalva elmondhatjuk, hogy teljesen átlagosan elkészült ételek voltak, - elmondhatjuk, hogy a Balatonon is találunk hasonlóakat más nem felkapott kisvendéglőkben - amire még vártunk is félórát. A felszolgálók tele vannak önbizalommal, hogy ők ezen a csoda helyen dolgozhatnak - de semmi alázat a vendégek iránt. Ezt már egyszer két évvel ezelőtt megtapasztaltuk, nos semmi nem változott, ezzel le is írtuk ezt az éttermet. Bár lehetséges, hogy a fine dining jeles képviselőinek csodás nouvelle cuisin költeményeket is elő tudnak állítani, de ami a magyar átlagos polgártársak igényeit kiszolgálná azt inkább máshol kell keresni. Ár-érték arányról ne beszéljünk, mert nem vagyunk ellene a magas áraknak, ha azokhoz olyan minőség és technológia társul. De nem itt.