A Pajta az Őrség iránt érzett szenvedélyünk megtestesülése. Olyan épületegyüttest álmodtunk a Szala-völgyre néző egykori pajta köré, amely egyszerre lehet kulturális és gasztronómiai zarándokhely. Egyrészt hagyományőrző, közösségteremtő központ, másrészt 21. századi értelemben vett bisztró, amely kedvéért akár egészen messziről is érdemes ideutazni.
A kiindulási pont egy hagyományteremtő szándékkal életre hívott táncház volt, amely U. Nagy Gábor Ybl-díjas építész tájba illeszkedő, kortárs tervei alapján gasztronómiai térrel és csúcskonyhával bővült. Számunkra a Pajta a természet és az ember harmóniáját szimbolizálja, nemcsak küllemével, de belbecsével is: konyhánkat helyi, autentikus alapokra építjük, beszállítóink a közelből hozzák mindig friss, szezonális terményeiket és termékeiket. Michelin-csillagos mesterek által képzett, újító szellemű séfünk hangsúlyozottan figyel az őrségi hagyományokra, adottságokra, egyben tovább is gondolja azokat.
Nagyon kellett egy ilyen hely. A jó ízlés találkozása a profi szemlélettel és az elkötelezettséggel. Gyönyörű környezet, extra profi ételek (a salátalevest mentás-citromos joghurthabbal nem kihagyni! ! ! ), kiváló ár-érték arány és nagyon, de nagyon elkötelezett vezetők.
Szalafőn élek 5 éve, gyakran látogatnak meg külföldi barátaim, eddig mindig egy szenvedés volt, hova vigyem őket ebédelni, vacsorázni, ahol kultúrált kiszolgálás mellett, kellemes környezetben igazán finomat, választékosat ehetnek. Fellélegeztem, amikor a Pajta megnyílt és kipróbáltuk a konyhát: végre egy hely ahova nyugodt szívvel elvihetem barátaimat, amikor nálam pihennek!
Nem is értem, hogy ezzel a színvonalú ételválasztékkal, ami igazából csak Budapest néhány, méregdrága belvárosi éttermére jellemző, hogyan "keveredtek" ide, az Isten háta mögé ;-). De mi nagyon örülünk neki és elhatároztuk, minden héten leglább egyszer elmegyünk kipróbálni az új menüt, hogy maradjanak is!
Fantasztikusan gyönyörű maga a hely és a környezete. Folyamatosan bővülnek a szolgáltatások:A kerékpáros PIKNIKET ki ne hagyjátok! ! ! Isteni konyha, amit mindenkinek csak ajánlani tudok. Végre van egy hely ahol nem a kültkrumpil-rántott hús kombinációval fognak elkápráztatni helyi ételkülönlegesség néven.
10 napja bukkantunk rá a Pajtára, egy héttel később barátokkal tértünk vissza és már várjuk a következő alkalmat. Egyszerűen muszáj mindent végigkóstolni (akár többször is)a hetente , két hetente változó étlapon. Gyönyörű természeti környezet, ízlésesen és igényesen kialakított étterem, barátságos, családias érzetet keltő felszolgálás jár a kulináris élmény mellé.
Isteniek a gyümölcslevesek, a rukkolás tészta, a fűszeres padlizsán, a tökmagolajos burgonyasaláta nyúlmájjal, tökéletes a csokoládés szuflé és a levendulás kecskesajt sajttorta, hogy csak néhányat említsek azok közül, amit már kipróbáltunk. Helyi termelők igényes alapanyagaiból készülnek a különleges, átlagos étlapokon nem fellelhető ételek. A Molnár János kecskesajtaiból készült válogatás csodálatos. Az ételek mellé különböző ízesítésű, helyben sütött kenyeret szolgálnak fel. Különösen jól esett a kellemes,igényes, diszkrét háttérzene, a "zajmentesség", a fesztelen légkör. Gyerekeknek van játszótér. Néptánctáborokat, rendezvényeket, esküvőket is szerveznek itt. A környék ideális kirándulók és az Örséget megismerni vágyók számára. Mi itt törzsvendégek leszünk.
A mai napon, hosszú gyaloglás után szerettünk volna frissítőhöz, néhány falathoz jutni. Elsétáltunk a Pajta mellett, gondoltuk bemegyünk, pihenünk, ha megtetszik, estére visszatérünk. Hát, ez nem jött be. Nem mehettünk be, sajnos. Furcsállom, hogy ilyen ínséges idők után hagynak elmenni egy 4 fős társaságot, aki nem kevés pénzt hagyott volna a zsebükben.
A sajtválogatás tényleg mennyei, a lazacok és malacok kellemes, de múló élményt hagytak, a köretek, saláták összeállítása viszont eltért a megszokott, váltig unt ízektől - talán izgalmasabbak voltak magánál a fogásnál is.
Olcsónak különösebben nem olcsó, vagyis ezen az áron nem is vár kevesebbet az ember, mint amit kap, ezért tetszett, de úgy nem ajánlanám, hogy csak a Pajtáért tegyen kitérőt az ember bárhonnan. A környékbeli választéknál mindenképpen nyitottabb, érdekesebb, könnyebben ehető ételeket kaptunk.
Rengeteget hallottunk és olvastunk az étteremről, már 1-2 éve terveztük, hogy kipróbáljuk. Most jött el a pillanat, hogy Budapestről elutaztunk Őriszentpéterre. Az étterem csütörtöktől vasárnapig van nyitva, ezt érdemes szem előtt tartani. Minden kifogástalan volt. A 12 fogásos degusztációs menü minden állomása pazar volt.
A koncepció a budapesti SALT éttermet juttatta eszünkbe, ami 2022-ben kapta az első Michelin csillagát. A vidéki éttermek közül az első Michelin csillagot pedig a Pajtának kellene kapnia. A tálalás, az ízek, a vacsora tematikája, játékossága mind hozzájárult ahhoz, hogy a kb 3 órás vacsora feledhetetlen élmény legyen. Minden a helyén volt, a hangulat, az ételek, a kiszolgálás is. Kértünk borsort is, amit szintén tökéletesen sikerült párosítani az ételekhez. Egyetlen hibája van a helynek, hogy Budapesttől nekünk kicsit messze van, hogy sűrűbben látogassuk. Nagyon drukkolunk, hogy megkapják a hőn áhított és jól megérdemelt csillago(ka)t!
Sokat hallottunk erről a helyről, ezért mikor legutóbb az Őrségben jártunk, benéztünk. A fekvése valóban kiváló. Az építészeti megoldások egyediek, bár a képeken jobban mutat, mint a valóságban. Konyha csak déltől volt, szerencsénkre, mert így egy órával nyitás előtt tudtunk asztalt foglalni.
Ez később már nem sikerült volna, mert mind az 5 (öt) asztaluk foglalt volt. Levest és desszertet kértünk a nem túl választékos étlapról. Ezeket nem részletezném. ettünk már jobbat és sokszor rosszabbat is. egyetlen problémánk az volt, hogy ha nem egy közeli szálloda félpanziós vendégei lettünk volna, ahol egy kiadós reggelivel kezdtük a napunkat, akkor igencsak éhen maradunk. Igaz, nem ettünk főételt, de azzal együtt már átlépte volna az ár azt a lélektani határt, amit már meggondol az ember. Összességében tetszett.
Stílusos hely, remek kilátással, kellemes halk zenével, nagyszerű ital- és ételkínálattal. Ha valaki a hagyományos magyar konyhára vágyik, ne itt keresse azt. Ahhoz ott van a többi vendéglátóhely. Tetszik, nagyon tetszik. Ha Őriszetpéterre látogatunk soha nem hagyjuk ki a Pajtát.
A kávéjuk nagyon finom, a reggeli mosoly néha hiányzik a pincérlány arcáról, de egy kis erőfeszítéssel azért előcsalogatható. És az élmény amit az italok és az ételek nyújtanak, no meg a tulajdonos kedvessége kárpótol mindenért.
Aki kedveli a budainal is dragabb eteleket valami um. fiatalos kornyezetben,annak talan bejon.semmi szukseg ilyen buta muvi helyekre.foetel 2fele volt,nem akartam hust de megse kerhettem a leves utan egy eloetelt."nem lehet" ismetelgette a pincerlany,amig meg nem untuk.legalabb nem dobtunk ki 10 e ft-ot vmi draga trendi kis kajara.