A Gyógygödör szerintem majdnem annyira alap látványosság Sopronban, mint a Tűztorony. Aki járt már a városban, biztos, hogy ismeri, sőt, aki esetleg még nem, az is jó eséllyel hallott róla. A város abszolút belvárosában, a főtéren egy pincerendszernyi borozó, ahol nemcsak inni, de enni is lehet.
Főleg magyaros, fűszeres, inkább nehéz ételeket, emberes adagokban. A soproni hosszú hétvégénk során minden este megfordultunk itt, és még helyet találni sem volt könnyű, pedig nagyon sok asztaluk van, ugyanis a pince több részből áll, egymásból nyílnak az újabb helyiségek, vannak külön"termek" is, zegzugos, kicsit útvesztős az egész. Kicsit dohos, állott pinceszag van, de ez inkább autentikussá teszi a helyet. El sem tudom képzelni, milyen lehetett a levegő, amikor még lehetett a vendéglátó egységekben bent dohányozni? Az ételek közül többet is kóstoltunk: a legendás velős pirítós mellett csülköt, Cordon Bleu-t, pincepörköltet, halászlét, gesztenyepürét. A konyha nem kimagasló gasztro-élmény, de aki szereti a kiadós, nehéz, jó paprikás magyaros ételeket, az itt nem fog csalódni. Fizetés csak készpénzzel. A zárórát szigorúan veszik. A mosdó lepusztult. A borokról csak annyit, hogy itt mindig van soproni Zöldveltelini, amiből mindig iszom is 1 vagy 2 decivel, ha itt járok.
A helyet minden Sopronba látogató nagykorúnak meg kell ismernie és kipróbálnia. Ez jobb családokban apáról-fiúra szálló hagyomány. Klassz a hordókon, mint bárpult történő fogyasztás a sietős vendégeknek. A hagyományos, finom házias ételek és a soproni + környéki borok, fröccsök kínálata nagyon klassz. Aki ide betér itt is szeretne maradni egy-két órácskára.
Egy igazi tradicionalis borozo, különleges hangulattal. Egyszerü etelek es borok, de aki ide beter ezt is akaraj kapni. Az arak viszonylak huzosak, a kiszolgalas neha morcos,neha vicces, de ez a tradicio resze. Nincsen Sopron Gyogygödör nelkül. Sajnos keves a varosban az ilyen stilusu hely, egy törtenelmi borvideken sok ilyenre lenne szükseg. Probald ki.
Bármikor Sopronban járunk ide mindig betérünk egy finom vacsorára és egy jó kis borkóstolásra. Az ételek finomak és már-már túlontúl bőségessek, mi nem tudtuk megenni az egész adagot. Az étlap elég szűk választékú, de azért tudtunk kedvünkre választani. A helynek nagyon kellemes jóértelemben vett retró borospince hangulata van.
A személyzet kedves, az első rendeléskor azonnal jöttek és az ételeket és borokat is hamar megkaptuk. De utána ha rendelni akartunk valamit, nekünk kellet előre mennünk a pulthoz. Erre már nem figyelt a pincér kellően. A hangulatból csak az vett el egy kicsit, hogy szinte teljesen üres volt a hely, míg 5-10-15 évvel ezelött szinte mindig telt házzal mentek.
A soproni Gyógygödörbe tavaly márciusban tértem be, azzal az egyértelmű szándékkal, hogy vegyek egy adag pacalpörköltet elvitelre. 3600 forint volt egy átlagos adag, kb 40 deka, otthon megmelegítettem, korrekt volt, élvezhető. 3,5 pontos teljesítmény. Kerekítsünk felfelé.
Csoportosan érkeztünk ide, előre megrendeltük a vacsorát. Mindenki fáradt volt egy hosszú átszállásos vonatozás után, így kicsit pihenhettünk, amíg feltálalták az étkeket, italokat. Külön öröm volt nekem, hogy friss csapvizet is kaphattunk. Nagyon finom a soproni víz. Ízletes frissensültet kaptam. Remek helyen működik ez az étterem a város szívében.
A városban sétálva megpihentünk ebben a pincében. Kiváló ételek és italok között válogathattunk. Sikerült is degeszre enni magunkat a nagy adag, finom ételekből. Meglepetésünkre még velős piritós is volt az étlapon. Nagyon elégedettek voltunk a kiszolgálással. Máskor is eljövünk ide boldogan.
Most már 4. alkalommal látogattunk Sopronba, ahol minden nyáron eltöltünk pár napot és minden alkalommal felkeressük a Gyógygödröt. Igaz, legutóbb kétszer is este tértünk be, így csak vörösbort fogyasztottunk. A szalontüdőnek nincs párja, ezt tavaly megkóstoltuk, ugyancsak a velős pirítós is nagy kedvenc. A borozó elé kitelepített padok, asztalok sok vendéget vonzanak.
2018 szilveszter éjszakáján itt vettem 2 adag kocsonyát elvitelre. Sajnos, ezek csak zselatinnal keményített víz kategóriájába fértek be, adagonként 1-2 húscafat (vagy bőrcafat, ki tudja) volt bennük a "tartalom". A pultnál szorgoskodó matróna előzetesen elmondta, igen, ez az Ő konyhájuk terméke, s melegen ajánlja.
Nem ezt vártam ettől a helytől, de sajnos ez a valóság. Míg vártam, hogy kihozzák az adagokat, láthattam, a matróna hogyan mossa el a poharakat. Érdekes volt, a herpesz vírusok szerintem nagyokat kacagtak.
Ez a vendéglátó hely nehezen megtalálható, mert a fő téren egy pincében van. Semmi szék, vagy asztal kitéve nincs a térre, mi is csak azért találtuk meg, mert pont elmentünk mellette. Lent az étteremben fa asztal fa székekkel, és nyomják be a hideg levegőt, mivel egyébként levegőtlen lenne a helyiség, hiszen nincs ablaka sem.
Az étlap egyszerű, nincs túlbonyolítva, de finom és nagy adag. Sőt, van velős pirítós is ami vetekszik a Balatonfüredi "hétlépcsős"-sel. Bár jó pontokat kapott a kiszolgálás és a tisztaság miatt, azért illik beszámolni a negatív tapasztalatokról is: 1. , A WC-be beestem, mivel semmi sem jelzi, hogy egyből lépcső van az ajtó mögött. 2. , Nem fogadnak el bankkártyát, se Erzsébet kártyát. 3. , A megmaradt adagot csak felár ellenében (180 Ft) csomagolják el. A csomagolási díjra hivatkoznak, holott szerintem ingyen kérés nélkül fel kellene ajánlaniuk azt a megmaradt ételt, amit kifizettem már.