A Benevár éttermet a Mátra szívében találjuk, mely több évtizedes hagyománnyal rendelkezik. Az étterem egész évben nyitva tart, ahol házias ízekkel és udvarias kiszolgálással várják a betérőket.
Párommal egy szép napot szerettünk volna megkoronázni, valami finom vacsorával. Fáradtan, nagyon éhesen értünk az étterembe. Gyorsan kaptuk az ételeket az elég morcos pincértől. Finomakat ettünk, nem kellett várni. Fizetéskor olyat láttunk, mint az elmúlt évtizedekben soha. . . . . a mellékelt fotón látható, kézzel írt cetli a számla.
MINDIG itt eszünk ha a mátrába jövünk. vad ételek a kedvencünk itt a legjob és árban is verhetettlen ,levest is ajánlom nagy adag a deszert is isteni finom somloi sok habbal minden tökeletes ropogot a kandaloba a tüz kint esett a hó,finom volta mátrai bor is haza is vittünk belöle 1 üveggel.
Egy ismerősömmel a Mátráházán szálltunk meg, majd az egyik nap elindultunk éttermet keresni. A Benevár mellett álltunk meg, mert jól nézett ki kívülről. A pincér felvette a rendelést, majd az egész éttermet elkezdték az esti lagzihoz átrendezni. Kihozták az ételt, nekifogtunk az ebédnek, majd kb csak a széket nem húzták ki alólunk, hogy siessünk már.
Pár évvel ezelőtt jártunk ezen a helyen és nem volt kérdés,hogyha újra itt járunk ,csak itt étkezünk. Töltött rántott szeleteket rendeltünk. A húsok papírvékonyra voltak kiverve,ami számomra kiábrándító. A lányom sült burgonyája alatt kb fél deciliter olaj állt,szalvétávak itatgattuk a tányérról.
Családi nyaralás alkalmával ezt a hangulatos kerthelyiséggel rendelkező éttermet szemeltük ki az ebédünk elfogyasztásához. A pincér udvarias, bár nem túl kedves. A megrendelt étel felszolgálása után nekünk kellett jelezni, hogy evőeszközt nem kaptunk. Ezt ugyan gyorsan pótolták, de a tisztaságával nem voltam megelégedve.
Az étel finom volt, csak sajnos nem volt meleg, inkább csak langyos, ami azért egy frissen sült rántott sajtnál, hasábburgonyánál elvárható lett volna. Így összességében nagyot csalódtam az étteremben.
A Mátra fiatalkorom óta az egyik kedvenc kirándulóhelyem, sokszor járunk mert közel van a lakóhelyünkhöz. A Benevár Étteremben is többször étkeztünk, sosem vártunk sokat, de azt meg is kaptuk. A hely átlagos, sokkal többet ki lehetne hozni belőle, főleg ami a designt illeti, mert ez a tipikus semmilyen belső elég unalmas és lehangoló.
Az ételek is átlagosak, házias ízek, egyszerű, semmi flanc ételek. A frissensültekkel nincs baj, a levesek általában túl sósak, de mégis hozzák a házias ízeket. Egy mondatban: átlagos hely, átlagos ételekkel, átlagos kiszolgálással.
Újra megpróbáltuk. Már csak azért is, mert a párom rántott tonhalra éhezett, és a környéken sehol nincs az étlapon. A mostani alkalommal a sör hideg volt és friss. Az alkoholmentes megint nekem jutott. A levest hamar megkaptuk, a májgaluskáról nem tudott rosszat mondani a barátnőm, de a Jókai bablevesről meg kellett állapítanom, hogy nem olyan, mint volt.
Éhesek voltuk, megettük és vártuk a második fogást, a rántott tonhalat, és a rántott borjúlábat. És vártunk. És vártunk. Sokáig vártunk. Lecserélődött közben a vendégsereg körülöttünk. Aztán megjelent a pincér, hogy végre kiharcolta. És letette elénk az ételt. A tonhal megint csak jó volt, a krumplipüré friss és forró. A rántott borjúláb azonban langyos, a krumpli pedig, mintha elvitelre kértük volna, és otthon mikróban rámelegítettünk volna. Szóval az én tányérom valahol parkolhatott, amíg a tonhal, vagy a püré elkészül. A tartár, ami mindkettőhöz járt valamikor valóban finom volt a Benevárban, de most inkább sótlan tejföl volt. Szóval könnyen lehet, hogy hosszú időre nem írok több véleményt erről az étteremről.
Utazás közben ebédelni mentünk be. A neten választottam ki hogy hol álljunk meg. Szép, tiszta kulturált étterem. A felszolgáló tette a dolgát, de eléggé morcos volt. Kérdéseinkre válaszolt, de a kedvesség hiányzott. A leves finom volt, de a főételnek választott fogásnál a köret hideg volt (sült krumpli).
Összességében, normál kiszolgálás, finom de semmi extra az ételben. Kicsit morcos felszolgáló. Adnék még egy esélyt majd ha arra járok az étteremnek és a személyzetnek, de nem mindenáron.
Gyakran kerestük fel az éttermet, ha Mátrafüden pihentünk. Az ételek minősége mindig rendben volt, a kiszolgálás teljesen átlagos, elfogadható. Azonban legutóbbi ebédünk kiábrándító volt. Jelentősen, szembetűnően kisebb adagok, a leves elfogyasztása után 40 perccel érdeklődni kezdtem a főételek után. Jelen pillanatban nem ajánlanám, amit én sajnálok a legjobban.
Ha erre jártunk, betértünk minden esetben. Az utolsó alkalommal is furcsa volt, hogy a pincér az asztalon maradt sült krumplit hanyagul a földre söpörte amikor leültünk, de a mostani mindent felülmúlt. Gyereknap alkalmával gondoltuk, hogy telt ház van, de bent akadt hely azért. Bementünk, pincért alig láttunk, magunknak rendeztük el a helyet.
Az abrosz pecsétes volt. Jött egy felszolgáló, fáradtan, unott képpel felvette a rendelést. Megkaptuk amit rendeltünk, többé-kevésbé, szólni kellett, hogy ez az lemaradt. . . (Rutinos helyeken a gyerekeknek, nem jéghideg üdítőt hoznak és kapnak szívószálat, itt külön kérni kell mindent) Az étel: A Mátrai borzas és a sajttal sonkával töltött sertés konkrétan nyers volt. Egy jó állatorvos még életre tudta volna kelteni. . . nem,hogy nem sült á rendesen és picit rágós, hanem véres volt a szelet közepén egy 5cm körben minimum. Látványosan a tányér közepén hagytam, mert érdekelt a pincér reakciója. Őt nem zavarta annyira mint engem. . . A köretnek kért hasáb burgonyánál pozitív, hogy nem mirelit, hanem saját termékük, cserébe a ráragadt prézlidarabokkal küzdhetsz, úgy látszik a rántott hússal együtt sütik. Olcsónak nagyon olcsó, de egy rossz sarki büfé színvonalát kapod ezért.