A cukrászdát 1840-ben Salis András cukrászmester alapította. Az egykori cukrászműhely helyén cukrászmúzeumot rendeztek be. 2004-ben és 2014-ben felújították a cukrászdát. 2004 óta Balogh László cukrászmester és a Kézműves Cukrászat üzemelteti. A Százéves cukrászdában kóstolhatunk minőségi süteményeket, főzött fagylaltokat illetve Cadeau kézműves bonbonokat és csokoládékat.
A karácsonyi ünnepeket töltöttük Gyulán, s egyik városi sétánk alkalmával felkerestük a Százéves Cukrászdát is. Kellemes hangulat, kedves kiszolgálók, finom sütik, ráadásnak pedig egy kis múzeum is. Így lehetne most jellemezni röviden ezt a régi cukit. Végignéztük a szép, korhű bútorokkal berendezett szobákat, s a múzeumot is.
A korabeli cukrászati eszközök mellett láttunk jégszekrényt, darálókat, teknőket, s még egy kemencét is. Nagyon jó ötletnek tartottuk ennek a kis múzeumnak a létrehozását, dicséret érte a kitalálójának. Jó hangulatban, szép környezetben fogyaszthattuk el a 100 éves sütinket, kedves idézeteket böngészve az asztaloknál. Ha legközelebb járunk Gyulán, biztosan elmegyünk újra ebbe a hangulatos, múlt századot idéző kis cukrászdába.
Érdemes meglátogatni,akkor is ha cukor-ellenesek vagyunk és csak bámészkodni mennénk! A berendezés mesés,az eldugdosott kis üzenetek szórakoztatóak. Bájos hely,bályos személyzet. Viszont volt desszert amit műanyag tálkában kaptunk,ami minket mondjuk nem zavart,de valahogy nem illett a képbe,valamint mindennek megkérik az árát csípősen. A somlói mennyei volt.
Kirándulásunk során mindenképp meg akartuk nézni ezt a hírességet! A személyzet, 3 igen csinos hölgy fogadott! Szépek frissek és finomak a sütik! Régimódi kissé sötét a helyiség! Vettünk sajtos aprósüteményt is ami szintén friss és finom volt! A pulton áthaladva beülhetünk a régimódi részbe ahol a múltban érezhetjük magunkat itt tartózkodásunk alatt!
Érdemes kissé elidőzni egy süti meg egy kávé mellett hogy a hely szellemiségét átérezze az ember! Található még benn egy picike kis múzeumi kiállítási rész! Érdemes megtekinteni! (ingyenes-akit persze érdekel)
Nagyon vágytam erre a helyre. Ha már éppen Gyulán járunk, mindenképpen beugrunk. Először csak szerettem volna látni a helyet. Végül mennyei ízeket is a számba toltam. Mondtam is mindenkinek, hogy ahhoz képest, hogy ez a "Százéves torta", egész tűrhető állaga van. :) A kiszolgálás nagyon kedves és készséges volt, a bútorok kellemes hangulatot árasztanak.
Kis cukrászati múzeumlátogatással is egybekötött nagyszerű élmény. Főleg, hogy az asztalokon, az üveglapok alatt helyes kis üzenetek lapulnak meg a cukrászda szalvétáin, melyeket korábban ott járt vendégek hagytak az utókornak. :) Rögtön találtam egyet a szülővárosomból, a jelenlegi városomból és egy vicces kis német nyelvű üzenetet is. Ajánlom mindenki számára. A süteményeket ne hagyja ki senki! ;)
Nagy örömmel kerestük föl megint ezt a gyönyörű, hangulatos cukrászdát. Nagyon finomak a kézzel készített bonbonjaik. Meg kell kóstolni a különleges süteményeket is, mert egyik finomabb, mint a másik! A fagylalt különlegességeket sem hagyja ki senki! Csodálatos a környezet, szép a kiállítás és érdekes a régi eszközökből.
Hangulatos, napfényes, tágas cukrászda, igen régi bútorokkal, így teremtve sajátos légkört a százéves cukrászdának. Fogyasztás előtt vagy után egy kis kiállítás is megtekinthető. Elvitelre és helyben fogyasztásra számos szálas tea közül lehet választani, a tea mellé pedig finom, friss süteményeket kínálnak.
Lenyűgöző berendezéssel és környezettel várja a vendéket a cukrászda, igazán autentikus hangulattal, minden jó állapotban és tisztaságban. A fagyit kóstoltuk, ára 500 Ft/gombóc, finom volt és nem csak a hagyományos ízek közül választhattunk. Fagyizás vagy sütizés után érdemes hátramenni és megtekinteni a régi cukrászati kellékek kiállítását.
A hely nagy híre miatt néztük meg a helyét, de nem csábultunk el. Sütiből nem volt választék. A fagyi finom volt 300 ft/ gombóc. 1 tábla csoki 990 Ft. A személyzet kedves. Mindenre figyelnek.
2020. október 23-ai hosszú hétvégét Gyulán töltöttük. Természetesen elmentünk a Százéves Cukrászdába is. Csak álltunk a pult előtt és nem is tudtunk választani. Szebbnél szebb sütemények, bon-bonok. Végül csak sikerült választani. A hölgy egy-egy tányérra tette a választtt süteményt és bekísért bennünket a belső helységbe, ahol mesebeli látvány fogadott.
A sütemények kiválóak voltak. A helyszín varázslatos. Természetesen megnéztük a külön kis teremben lévő múzeumot is. Ha legközelebb Gyulán járunk biztosan felkeressük még egyszer. Minden korosztálynak ajánlom. Ezt látni kell.
Nagyon szép cukrászda lehet, már tavasz óta nagyon vártam, hogy kipróbálhassam. Az őszi üdülésem harmadik napján, vagyis hétfő délután támadt hozzá kedvem. Csak 70 métert kellett gyalogolnom, és máris ott álltam mellette. Sajnos a fagylaltot nem próbálhattam ki, mert akkor éppen esett az eső. Viszont egy kis süteményt ehettem uzsonnára. Fagyizni végül máshol sikerült nekem.